Kalpak, Espriler ve Tartışmayla Başladı
Ergenekon'da İkinci ve Üçüncü İddianamelerinin Birlikte Görüleceği 'İkinci Ergenekon' Davasının Üçüncü Oturumu, Silivri'de Başladı.
Ergenekon’da ikinci ve üçüncü iddianamelerinin birlikte görüleceği ‘ikinci Ergenekon’ davasının üçüncü oturumu, Silivri’de başladı.
Oturuma, Prof. Yalçın Küçük’ün, “Cumhuriyetin simgesi” diyerek giymek istediği kalpağına mahkeme başkanının izin vermemesiyle, işi sorulduğunda, “Savunma yapmak ve hapse girmek” diyerek salondakileri güldürmesi damga vurdu. Mahkeme Başkanı, sözlü tartıştığı Tuncay Özkan’ın mahkemeden çıkarılmasını isteyince ortalık karıştı.
ERGENEKON soruşturmasının ikinci ve üçüncü iddianamelerinin birlikte görüleceği ‘ikinci Ergenekon’ davasının üçüncü oturumu, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu´nun yanındaki duruşma salonunda başladı.
Duruşmaya, aralarında tutuklu sanıklar Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan, Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan, Muvazzaf askerler Mustafa Koç, Mustafa Dönmez, Mehmet Ali Çelebi, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Türk Metal Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek’in de bulunduğu 49 tutuklu sanık katıldı.
Prof. Haberal ve Ersöz gelmedi
Tutuklu sanıklardan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu, polis memuru Fahri Kepek ile hastanede tedavileri devam eden Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz gelmedi.
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, eski Milletvekili Emin Şirin, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Genelkurmay eski Adli Müşaviri Erdal Şenel, Prof. Dr. Yalçın Küçük, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Abbas Yurtkuran, Ankara DGM eski Hâkimi Tanju Güvendiren, emekli Orgeneral Kemal Yavuz’un da aralarında bulunduğu 32 tutuksuz sanık katıldı.
‘Mahkemeye çıkar, hapse girerim’
Kimlik tespiti sırasında, ‘1 numaralı sanık’ olarak önce Prof. Yalçın Küçük’ün bilgileri alındı. Prof. Küçük, bu sırada, 13. ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün’ün, “Ne iş yapıyorsunuz?” sorusuna, “50 yıldır huzurlarınıza çıkarım. Savunma yapmak birinci işim. Bunun dışında bazen hapse girerim” diye cevaplayınca, salonda gülüşmeler oldu.
Prof. Yalçın Küçük, hapiste olmadığı zamanlarda üniversitelerde ders verdiğini, emekli profesör olduğunu ve yazarlık yaptığını söyledi. Prof. Küçük, “Bu dava 1925-1926´daki İstiklal Mahkemeleri´nin tersi görev yapmaktadır. İstiklal Mahkemeleri Cumhuriyetin yerleşmesi içindi. Bu mahkeme ise tam tersi” diye konuştu.
İddianameler özetlenerek okundu
Oturumda söz alan MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatları, “Birinci ve ikinci iddianame müvekkillere dağıtılmıştır. Dolayısıyla da aleniyet sağlanmıştır. İddianamelerin okunmuş gibi kabul edilerek, sorgu ve savunmalara geçilmesini istiyoruz” dedi. Diğer sanık avukatları da iddianameler okunmadan sanıkların sorgu ve savunmalarına geçilmesini istedi. Bunun üzerine başkan Köksal Şengün, sanık ve avukatlarının talebi doğrultusunda iddianamelerin çok kısa özetlenerek okunmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Duruşmada daha sonra İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından iddianamelerin özet halinde okunmasına başlandı.
Mahkemeden kalpak giyme izni çıkmadı
SANIKLARDAN Prof. Yalçın Küçük, kimlik tespiti sırasında, elindeki kalpağı mahkeme heyetine göstererek, “Geleneklerimizde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şu anda elimde tuttuğum giysi kamusal alanlarda giyilir. Bu şapka değildir. İzin verirseniz giyeceğim” dedi. Ancak mahkeme başkanı, Küçük’e duruşma sırasında kalpak giyme izni vermedi.