Kamu Destekli Ar-Ge Projeleri ve Destekler Paneli Bandırma'da Yapıldı
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde ’Kamu Destekli AR-GE Projeleri ve Destekler’ konulu bir panel düzenlendi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde 'Kamu Destekli AR-GE Projeleri ve Destekler' konulu bir panel düzenlendi.
Kamu Destekli AR-GE Projeleri ve Destekler konulu panele, Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ali Oral, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Yüksek Mühendis Pelin Tekol, KOSGEP Uzmanı Uğur Şeker, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.
İlk konuşmayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Mühendis Pelin Tek yaparak, "Size bugün Teknoloji Gelişim Sermaye Desteği hakkında biraz bilgi vereceğim. Bakanlığımızın bir Teknoloji Gelişim Sermaye Desteği vardı bundan önce. Şu anda bu aktif değil. TUBİTAK'ın 1512 kodlu Teknoloji Gelişim Sermaye Desteği halihazırda yürüyen bir proje olarak var. Sadece bunun ismi değişti artık. Bireysel Genç Girişim olarak bundan sonra faaliyet gösterecek bir program. TUBİTAK sorumlu kuruluş. Bundan sonraki muhatap TUBİTAK olacak. Bizim Bakanlığımızın desteği artık aktif değil. Programın amacı öncelikle genç girişimcilere tabii ki desteklemek ve buna özendirmek genç nüfusu. ve bu şekilde rekabet edebilen yenilikçi teknolojik ürün üretebilen firmaların önünü açmak ve bunlara destek sağlamaktır" diye konuştu.
Bakanlığın 2014 yılı Temmuz ayında Balıkesir İl Temsilcisi olarak kendisini göreve getirdiğini söyleyen Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ali Oral, "Bu görev çerçevesinde bizler üniversiteleri, sanayi kuruluşlarını, çeşitli toplum örgütlerini ziyaret ederek çalışmalarımızı, amaçlarımızı anlatıp firmalara destek vermeye ve AR-Ge konusunda bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. Çalışma gurubumuzun amacı AR-Ge ve yenilikçi kapasitesini arttırarak ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli yeri bulunan üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek ve bundan katma değeri yüksek ürünler elde ederek ülkemizin Dünya'nın 10 Ekonomisi arasına girmesini katkı sağlamaktır" dedi.
KOSGEB Uzmanı Uğur Şeker ise "Klasik tanımımız var. Kobilerin rekabet gücünü arttırmak yani KOSGEP'in kapsamı alanı kobiler ve kobiler içerisinde faaliyetlere göre sınıflandırılmış belli kodlara hitap ediyoruz. Aslına bakarsanız hitap ettiğimiz faaliyet konuları çok geniş. Sadece Tarım ve Hayvancılık tarzı birkaç tane sektör bizim kapsamımızın dışında kalıyor. Onun dışında ki bütün sektörlere bakıyoruz. Sunumda gördüğümüz tanım kobi tanımıdır. Kobilerde çalışan sayısı 250 altında olacak, net satış hasılatı veya mali bilanço toplamı 40 milyon TL'yi geçmeyecek. Bunun üzerini geçmiş firmalar kobi tanımından çıkmış oluyor. Destek programlarımız 12 tane. Bugün dediğim gibi üzerinde duracağımız konu Girişimcilik Destek Programı. Ama benim size tavsiyem boş vaktinizde AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulamalı Destek Programını kosgeb.gov.tr adresinden bizim ulaşabildiğimiz bütün dökümanlara sizlerde ulaşabiliyorsunuz. Onları bir okursanız AR-GE konusu sizlere daha uygun olacaktır" dedi.
Katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de "Bugün önemli bir konuyu görüştük. Türkiye için üniversitelerimiz için önemli bir konuyu konuştuk. Türkiye ekonomik ve sosyal gelişiminden epey bir başarı sağladı. Sürekli gelişti gelişti ama bir noktaya geldi tıkandı. 10 bin dolarlar civarında kişi başına düşen milli gelir olan bir ülkeyiz. O 10 bin doları geçemiyoruz. O yüzden 10 bin dolar dediğimiz durum bizim için şu anda orta gelir tuzağı olarak ifade ediliyor. Türkiye'de orta gelir tuzağı bu kapan içerisinde bu tuzaktan kurtulmak için orta gelirden daha üst gelir seviyesine geçmek için mücedele de veriyor. Bu gün aslında bu mücadelenin parçasıyız" ifadelerini kullandı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir'in katılımcılara plaketlerini takdim etmesinin ardından panel sona erdi. - BALIKESİR