Haberler

Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi

Abone Ol

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr.İrfan Şencan, kan tedarik sisteminin güçlendirilmesi teknik destek projesiyle birlikte kan tedarik sisteminin daha hızlı ve güvenli olmasının hedeflendiğini belirterek, "Vatandaş artık bir yakınına kan"...

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, kan tedarik sisteminin güçlendirilmesi teknik destek projesiyle birlikte kan tedarik sisteminin daha hızlı ve güvenli olmasının hedeflendiğini belirterek, "Vatandaş artık bir yakınına kan ihtiyacı olduğunda kendisi harekete geçirip 'Gelin benim hastama kan verin' gibi bir sıkıntı içinde girmeyecek. İnsanların elinde kan torbasıyla gezdiği sistemden büyük oranda kurtulduk" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliği katkısı ve Türk Kızılayı'nın da müşterek yararlanıcı olduğu 'Kan Tedarik Sistemlerinin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi'nin tanıtım toplantısı Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. İsmail Demirtaş, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan ve AB Türkiye Delegasyonu, Sağlık Sektör Yöneticisi Figen Tunçkanat'ın katılımıyla JW Marriot Otel'de yapıldı.

'14 Haziran Dünya Kan Bağışçısı Günü' vesilesiyle tanıtımı yapılan proje kapsamında karşılıksız, gönüllü ve düzenli kan bağışçı sayısının artırılması, toplanan kanın uygun, güvenilir ve etkin yöntemlerle hazırlanması ve hazırlanan kan ve kan bileşenlerinin en uygun şekilde kullanımının sağlanması hedefleniyor.

Toplantıda konuşan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Şencan, projeyle birlikte kan tedarik sisteminin daha hızlı ve güvenli olmasının hedeflendiğini belirterek, "Vatandaşın artık bir yakınına kan ihtiyacı olduğunda herkesi kendisinin harekete geçirip 'Gelin benim hastama kan verin' gibi vatandaşı sıkıntıya sokan durumdan vee elinde kan torbasıyla gezildiği sistemden büyük oranda kurtulduk" dedi.

Projeyle birlikte 1 kere kan verdiği durumdan düzenli kan bağışçılığına geçilmesinin hedeflendiğini belirten Şencan, "Kan ürünleri ihtiyacını kendi ürünlerimizle sağladığımız safhaya gelecek" diye konuştu.

Bir gazetecinin 'Online sistem nasıl kurulacak, bakanlık nasıl takip edecek?' sorusuna ise Şencan, "ISBT denilen dünyada kan bağışçılarının bağışladığı kanların bağışçıdan kullanıcıdaki etkilerine kadar izlendiği unic bir numara sistemi. Bunu Türkiye'deki bizlerin anlaması çok kolay. İlaçtaki karekod sistemimize benzer. Kan bağış birimi sahaya çıktığında kan bağışı için veya merkeze bir bağışçı geldiğinde o bağışçının donör sorgulama formundan itibaren kanın bağışçıdan alındığı, laboratuara taşındığı, labortaurda testlerinin çalışılıp sonuçlarının izlendiği, daha sonra sonuçların çıkıp kalite yönetim sistemi çerçevesinde sonuçların doğrulandıktan sonra talep eden kullanıcıya taleple birlikte kayıtlarının tutulması kullanıcıya ulaştırıldığı bir sistem kurulacak" yanıtını verdi.

Şencan, sistemin bütün haline getirilip, Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde olacağını kaydederek, henüz sistemi bağışçının izlemesi gibi bir durum olmadığını ifade etti. Projenin 3 milyon 700 bin Euro bütçesi olduğunu aktaran Şencan, farkındalığı artırmak için yakında hayata geçirilecek 2. projeyle beraber toplumun her kademesine yönelik kısa, orta ve uzun vadede düzenli kan bağışçılarını artırmaya yönelik program olacağını kaydetti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı İsmail Demirtaş Avrupa Birliği Türk Kızılayı Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title