Haberler

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 150. Yıl Programı

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Halk oylamasıyla seçim arasındaki 2,5 yıllık dönemin Türkiye'nin normal gündemiyle geçmesi halinde herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağına inanıyorduk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Halk oylamasıyla seçim arasındaki 2,5 yıllık dönemin Türkiye'nin normal gündemiyle geçmesi halinde herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağına inanıyorduk. Ancak iç ve dış siyasi, askeri, ekonomik gelişmelerin seyri bize bu süreyi mevcut sistemle devam ettirmemizin oldukça ciddi maliyetleri olacağını gösterdi." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 150. Yıl Programı'nda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da kabul edilen anayasa değişikliğinin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak seçimlerle yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Bu tarihin hem Cumhurbaşkanlığı, hem de Meclis'in Anayasa'da belirtilen görev süresinin bitmesine göre belirlendiğini hatırlatarak, "Halk oylamasının ardından hükümetle yakın mesai içinde, önümüzdeki dönemi hem ülkemizin önündeki meselelerin çözümü, hem de yeni yönetim sistemine hazırlık fırsatı olarak değerlendirmek üzere kolları sıvadık ve çalışmaya başladık. Çünkü biz siyasi hayatımız boyunca hep seçim sürelerinin sonuna kadar kullanılmasından yana olmuştuk." diye konuştu.

"Buyurun meydan"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Halk oylamasıyla seçim arasındaki 2,5 yıllık dönemin Türkiye'nin normal gündemiyle geçmesi halinde herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağına inanıyorduk. Ancak iç ve dış siyasi, askeri, ekonomik gelişmelerin seyri bize bu süreyi mevcut sistemle devam ettirmemizin oldukça ciddi maliyetleri olacağını gösterdi. Yoksa Cumhurbaşkanı olarak benim şu anda önümde 1,5 yılım daha var. Yani bu makamın, bu koltuğun hırslısı konumunda olsak 1,5 yıl daha devam edebilirdik. Böyle bir hırsın içinde değil ama yaptığımız bütün bu hesaplar neticesinde bu sıkıntılar bizim ülkemize, milletimize bir bedel ödeteceği endişesiyle dedik ki bu adımı atalım. Bir de öyle bir ana muhalefetimiz var ki sağ olsun, onlar da ikide bir 'hodri meydan, hodri meydan, hodri meydan' dedi. Madem bu kadar 'hodri meydan' diyorsunuz, 'buyurun meydan' demek durumunda kaldık."

Millete verdikleri taahhüde bağlı kalarak erken seçim sözünü telaffuz etmediklerini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şimdi artık bu adımı atalım dedik ve bildiğiniz gibi Milliyetçi Hareket Partisinin de bu konudaki olumlu yaklaşımı sebebiyle Sayın Bahçeli'nin salı günü yaptıkları açıklama neticesinde kendileriyle daha önce bir, bir araya gelme davetim olmuştu ve bu davetimize icabetle oturduk, bu meseleleri kendisiyle değerlendirdik. Değerlendirdikten sonra da arkadaşlarımızla da yaptığım istişareler neticesinde 24 Haziran'da Türkiye'de bu erken seçimi gerçekleştirelim istedik. Şimdi ciddi bir heyecanın, olumlu bir havanın ülkemde estiğini görüyorum. Böylece aslında kendi gündemimizde bu durum olmamasına rağmen yapılan çağrıya icabetle erken seçim tarihinin 24 Haziran olması konusunda Sayın Bahçeli ile mutabık kaldık. Parti gruplarımızın Meclis'e sunduğu teklif dün Komisyon'da görüşülerek kabul edildi. İnşallah bugün de Genel Kurulda karar altına alınacak, hemen ardından da görüldüğü gibi bu muaccel durumla beraber Yüksek Seçim Kurulu da zaten yol haritasını şu anda süratle hazırlıyor. O yol haritasına göre bizler de hazırlıklarımızı yapacak, 24 Haziran'a giden süreci işletmiş olacağız."

Seçimlerin şimdiden Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Bulunduğumuz coğrafyanın ve ülkemizin içinden geçtiği dönemin hassasiyeti, hızlı kararlar vermemizi ve bunları dirayetle uygulamamızı gerektiriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmemizin gerisinde de en çok bu ihtiyaç var. Örneğin, biz bu kararı Meclis'te aldığımız anda hemen malum YÖK bana bağlı olduğu için de hemen kendileriyle görüştük ve görüştüğümüz andan itibaren de hemen bu yıl yapılacak olan üniversite giriş imtihanlarının da kararını da hemen kendileri de toplantıyı yaparak 1 hafta ötelemek suretiyle alma imkanını buldu. Bu bir şeyi gösteriyor, yani bu Başkanlık sisteminin ne denli seri karar alma, neticeye gitme imkanını verdiğini ortaya koyuyor. Bu yarın birçok konularda bizim önümüzü açacak ve çok daha seri adımlar atmak suretiyle inşallah ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefine ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

"Seçim yapma kararını bir çeşit depreme hazırlık faaliyeti olarak görüyorum"

Bugüne değin bürokrasiyle ilgili ciddi şikayetler aldıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Her zaman söyledim, bürokratik oligarşi diye ve ne yazık ki bu bürokratik oligarşiden tüm dünya hep feryat eder. Bizde de öyle ama şimdi en azından bu bürokratik oligarşiyi bu sistemle büyük ölçüde yıkma fırsatını da buluyoruz. Bize bir de bunu getiriyor. Arkadaşlarımla dün de bütün gün bunun çalışmalarını yapıyorduk, getirisi, götürüsü nedir, ne değildir diye ve inanıyorum ki 24 Haziran'dan sonraki dönemde bir başka Türkiye'yi inşa ve ihya edeceğiz. Geçiş dönemi olması sebebiyle pek çok bürokrat farklı hesaplarla sorumluluk almaktan hep çekinmiştir. Bizzat takibini yaptığımız işlerin yürüdüğü, kafamızı çevirdiğimiz her yerde sorunların baş gösterdiği bir düzeni adeta ite kaka sürdürmeye çalışıyorduk. Erken seçim kararı her ne kadar bizim arzumuzla ortaya çıkmamış bulunsa da yeni yönetim sisteminin bir an önce devreye girmesini sağlayacak olması bakımından çok ama çok isabetli. Bu kararla aynı zamanda ülkemizle ilgili senaryoları da altüst ettik. 24 Haziran'da seçim yapma kararını bir çeşit depreme hazırlık faaliyeti olarak görüyorum. Aynen öyle."

Türkiye'nin önünde, ekonomiden yatırımlara, savunmadan temel hizmetlere kadar her alanda atması gereken adımların olduğunu, bunları gerçekleştirdiklerinde Türkiye'nin bölgede ve dünyada kendisine rol biçilen değil, rol dağıtan bir ülke durumuna geleceğini ifade eden Erdoğan, "Yani depremin yıkıcı etkilerine karşı hazırlık yapmış olacağız. Aksi taktirde tıpkı son iki asrımızın olduğu gibi bu süreçten zararlı çıkmamız kaçınılmaz hale gelecektir." diye konuştu.

Seçimleri büyük ve güçlü Türkiye için yeni bir çıkış, yeni bir enerji depolama fırsatı olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, her zaman olduğu gibi "en büyük hakem olan" milletin kararına tabi olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Demokrasinin güzelliği, milletimizin yöneticilerinin o güne kadar yaptığı hizmetleri murakabe etme, gelecekte yapacaklarının da onayını verme imkanı sağlıyor olmasıdır. Milletimiz bize yola devam derse yaptığımız hizmetleri katlayarak sürdürecek, hedeflerimize ulaşacak, ülkemizin menfaatlerini her yerde koruyacağız. Eğer milletimizin iradesi başka şekilde tezahür ederse ona da saygı duymak boynumuzun borcu. Rabbim yar ve yardımcımız olsun."

Konuşmasının sonunda Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün 150. kuruluş yıl dönümünü tebrik eden ve bilim insanlarına, çalışanlara, araştırmacılara teşekkür eden Erdoğan, sözlerini "Allah dünyadaki hiçbir ülkeyi ve milleti onlarla birlikte bizi de afetlerle sınamasın, imtihan etmesin." diyerek tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Deprem Araştırma Enstitüsü Recep Tayyip Erdoğan Kandilli Rasathanesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title