Haberler

Kapalı Kalp Ameliyatında Konya'da Bir İlk

Güncelleme:
Abone Ol

Kardiyoloji Bölümünde 17 yaşındaki bir hasta kapalı yöntemle tedavi edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Meram Tıp Fakültesinde başarılı operasyonlarla adından söz ettiren Kardiyoloji Bölümünde 17 yaşındaki bir hasta kapalı yöntemle tedavi edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Asuman – Doğan Kafalı Kalp Merkezinde Konya'da bir ilk olma özelliğini taşıyan önemli bir operasyon gerçekleştirildi. Öğretim Üyeleri Doç Dr. Mehmet Yazıcı ve Doç. Dr. Mehmet Kayrak tarafından gerçekleştirilen operasyonda kapalı yöntemle damar kapama operasyonu gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Asuman – Doğan Kafalı Kalp Merkezi Öğretim Üyesi Doç Dr Mehmet Yazıcı bu operasyonla özellikle genç yaşlarda kalp ameliyatı geçirmek zorunda olan hastalar için Konya'da önemli bir çığırın açıldığını söyledi. Doç Dr Mehmet Yazıcı şöyle konuştu; "Bu tür vakalar doğuştan kalp hastalıkları olup çok seyrek görülen olgulardır. Normalde anne karnında cenin kalbinde akciğer ile kalp arasında bağlantı oluşturan ve yaşamın devam etmesi için gerekli olan bir damar vardır. Bu damar doğuşta akciğerlerin havalanmaya başlamasıyla kendiliğinden kapanması gerekiyor. Fakat bazı insanlarda doğuştan sonra bu damar açık kalmakta ve kapanamamaktadır.

Bu durum tıpta PDA olarak adlandırılmaktadır. Kapatılmadığı takdirde ileri dönemlerde nefes darlığı ve kalp yetersizliğine neden olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde kapatılması gerekiyor. Günümüze kadar bu hastalıkların tedavisi açık kalp ameliyatıyla, göğüs kafesi açılmak suretiyle yapılıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle bu tip operasyonlar artık ameliyatsız, kasıktan bir iğneyle girilerek gerçekleştirilebilmektedir. Hastamız 17 yaşında bayan. Bize çabuk yorulma, halsizlik ve nefes darlığı şikâyetiyle başvurdu.

Hastayı gördüğümüzde önce ekokardiyografiyle PDA olduğunu tespit ettik. Doç Dr Mehmet Kayrak Hocamızla bu damarı kapalı yöntemle kapatma kararı aldık. Özellikle genç hatalarımızda açık yöntemle yapılan bu ameliyatlar göğüste istenmeyen büyük yara izleri bırakarak hasta psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle kapalı yöntemle, hastanın kasığından bir iğne yardımıyla girerek, bu damarı kapamak için geliştirilmiş olan küçük şemsiye şeklinde cihazı yerleştirmek suretiyle bir saate yakın bir sürede işlemi başarıyla tamamladık. Hastayı bir gün sonra tamamen iyileşmiş şekilde, yürür vaziyette ve herhangi bir yara izi bulunmaksızın taburcu ettik" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Yazıcı Meram Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title