Kapatılan Altın Madeni İşçilerinden Eylem
İzmir İl Özel İdaresi tarafından geçen 31 Aralık itibariyle 'Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi' bulunmadığı gerekçesiyle faaliyeti durdurulan Dikili İlçesi'ndeki Koza Altın Şirketi Çukuralan İşletmesi'nde ücretsiz izne çıkartılan işçiler, mağdur olduklarını belirtip aileleri ile birlikte eylem yaptı.
İzmir İl Özel İdaresi tarafından geçen 31 Aralık itibariyle 'Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi' bulunmadığı gerekçesiyle faaliyeti durdurulan Dikili İlçesi'ndeki Koza Altın Şirketi Çukuralan İşletmesi'nde ücretsiz izne çıkartılan işçiler, mağdur olduklarını belirtip aileleri ile birlikte eylem yaptı. İşçiler, kapatılma kararın kaldırılmasını isterken, Koza Altın İşletmeleri İşletme Müdürü Cemalettin Çetin işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için yarı maaşlarını ödeme kararı aldıklarını söyledi.
Koza Altın Çukuralan İşletmesi önünde toplanan ücretsiz izne çıkartılan 450 işçiye, aileleri de destek verdi. Yaklaşık 3 bin kişilik grup, ellerinde 'Madenimizle gurur duyuyoruz', 'Haksız durdurmaya son', 'Maden işleyecek, yüzümüz gülecek', 'Babamın ekmeğini geri verin' yazılı döviz ve pankartlar açtı.
Ege Bölgesi Maden- İş Sendikası Başkanı Tamer Küçükgencay, sendikalarına üye Koza Altın İşletmeleri Çukuralan Altın Madeni'nin mühürlenmesi ile başlayan gelişmeler nedeniyle basın açıklaması yapma gereği duyduklarını söyledi. Küçükgencay, üretime geçtikleri ilk günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti yasalarının gereklerini aksatmadan yerine getiren, sendikal faaliyetleri her zaman destekleyerek, işveren kimliğinin ötesinde işçisinin hak ve çıkarlarını gözeten, kullandığı ileri teknolojiler, çevreye ve insana duyarlılığı ile sektöre pek çok konuda önderlik eden Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin böyle olumsuz bir süreçten geçiyor olmasının şaşkınlığı ve üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti.
"KAPATMA KARARI BİRAN ÖNCE KALDIRILSIN"
İl Özel İdaresi ve Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan resmi basın açıklamalarını yakından takip ettiklerini de vurgulayan Küçükgencay, "Görüyoruzki Koza Altın üzerine düşen yasal sorumluluğu, zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmiş, kapatmaya konu olan Çevre İzni Lisansı için tüm evraklarını teslim etmiş ve son şart olarak sunulan harç yatırma işlemini de 10.12.2013 günü gerçekleştirmiştir. Buna rağmen Çukuralan Altın Madeni 31.12.2013 tarihinde İzmir İl Özel İdaresi tarafından mühürlenmiştir. Bu kapatma kararıyla 450'ye yakın işçi bu olumsuz süreçte mağdur olmuştur. Aileleri ile birlikte 2 bin kişinin direk zarara uğradığını görüyoruz. Kimi arkadaşımız evlendi, yeni evlat sahibi oldu, kimi kredi çekti ev, araba aldı, kimi de yıllarca çektiği maddi zorluktan yeni kurtuluyordu ki, işletmenin kapanma kararı ile herşey altüst oldu. Bu mağduriyete sessiz kalamayız. Üzerimize düşen görev ve sorumluluk ne ise yerine getirilecektir. Öncelikle, üye işçilerimizin ve ailelerinin, sahada faaliyet gösteren taşeron firma işçileri ve ailelerinin, Bergama, Dikili esnafının, tedarikçilerin, İşveren Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin ve ülkemizin, daha fazla zarar görmemesi için Çevre İzni ile ilgili şirket tarafından tamamlanmış sürecin sonuçlandırılmasını ve Çukuralan Altın Madeni'nin kapatılma kararının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
YARI MAAŞLARI ÖDENECEK
Koza Altın İşletmeleri İşletme Müdürü Cemalettin Çetin ise ücretsiz izne ayrılan işçilerin daha fazla mağdur olmaması için yönetim kurulu kararı ile maaşlarının yarısını ödeme kararı aldıklarını belirterek, "Umuyoruz ki bu bir aylık süre içerisinde hak ettiğimiz izin çıkar ve tekrar üretime başlarız" dedi.
İşçi arkadaşları adına konuşan Sezgin Sarıçoğlu ise iş sahasında olmaları gerekirken burada seslerini duyurmaya çalışmalarının trajikomik olduğunu düşündüğünü belirtip, "Temennimiz şu andaki durumumuzun güneşin doğuşundan önceki en koyu karanlık olmasıdır. Umarım hem kendim hem işini kaybeden diğer arkadaşlarım tekrar iş sahibi olur" dedi.
Eşinin işsiz kalmasıyla hayatlarının alt üst olduğunu belirten hemşire Özlem Çullu ise, "2.5 ay önce doğum yaptım. Bebeğimi büyütebilmek için 9 ay ücretsiz izne ayrılmayı planlıyordum. Fakat, eşimin işsiz kalmasıyla çocuğumu evde bırakıp çalışmaya devam etmek zorunda kalacağım" dedi.
Açıklamaların ardından, 'Haksız durdurmaya son', 'İşsiz kalmak istemiyoruz', 'Vur vur inlesin Ankara dinlesin' sloganları atan işçiler, hep bir ağızdan Onuncu Yıl Marşı'nı söyleyerek İzmir-Çanakkale Karayolu'na kadar yürüdü. İşçiler, burada İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra sessizce dağıldı. - İzmir