Haberler

Kaplumbağa "3d Protez Çene"Yi Kabullendi

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - DEKAMER'en genel görüntü- 3D çene protezi takılan kaplumbağanın beslenmesi- Prof. Dr. Yakup Kaska'nın açıklaması-3D çene protezi takılan kaplumbağadan arşiv Kaplumbağa "3D protez çene"yi kabullendi- Muğla'da çenesi parçalanmış bulunan caretta caretta, DEKAMER'de geliştirilerek takılan titanyum alaşımlı "3D protez çene"yi kullanmaya başladı- DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska: - "Operasyonun ardından geçen sürede kaplumbağa protez çeneyi kabullenmiş durumda" ALİ RIZA AKKIR - Muğla'da yaralı bulunan caretta caretta, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) takılan "3D çene protezi"ni kullanmaya başladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - DEKAMER'en genel görüntü- 3D çene protezi takılan kaplumbağanın beslenmesi- Prof. Dr. Yakup Kaska'nın açıklaması-3D çene protezi takılan kaplumbağadan arşiv Kaplumbağa "3D protez çene"yi kabullendi- Muğla'da çenesi parçalanmış bulunan caretta caretta, DEKAMER'de geliştirilerek takılan titanyum alaşımlı "3D protez çene"yi kullanmaya başladı- DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska: - "Operasyonun ardından geçen sürede kaplumbağa protez çeneyi kabullenmiş durumda" ALİ RIZA AKKIR - Muğla'da yaralı bulunan caretta caretta, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) takılan "3D çene protezi"ni kullanmaya başladı. Bodrum'da çenesi parçalanmış bulunduktan sonra Ortaca ilçesindeki DEKAMER'e götürülen caretta carettanın tedavi süreci başlatıldı. "Akut-3" ismi verilen kaplumbağa için 3D yöntemiyle geliştirilen protez çene tasarlandı.Daha sonra bir firmaya yaptırılan titanyum alaşımlı protez çene kaplumbağaya takılarak, uyum süreci takip edildi. Caretta caretta, yaklaşık 2 aylık sürecin sonunda protez çenesini kabullenerek kullanmaya başladı.- "Kaplumbağanın rehabilitasyonda önemli bir aşama"DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir deniz kaplumbağasına, ilk kez 3D yazıcıyla geliştirilerek protez çene takıldığını söyledi."Akut-3" isimli caretta carettanın bakım ve tedavisinin sürekli suda yapıldığı belirten Kaska, "Kaplumbağanın titanyum malzemeyi kabul etmesi, normal davranışlarını sergilemeye başlaması rehabilitasyonda çok önemli bir aşama" dedi.Caretta carettanın henüz doğal beslenme sürecine girmediğini, elle yapılan beslemede ise yeni çenesini kullanabildiğini vurgulayan Kaska, "Operasyonun ardından geçen sürede kaplumbağa protez çeneyi kabullenmiş durumda. Suda 30 dakika civarında uyuyabiliyor. Bunlar rehabilitasyon sürecinde iyiye giden işaretler" diye konuştu.Kaplumbağanın iki günde bir beslendiğini bildiren Kaska, doğal ortamında tekrar beslenmesi için gerekenlerin yapıldığını, suya dalmaya başladığında ve kendi besinini yakalayabildiğinde denize salınacağını kaydetti.Kaska, 3D protez tekniğinin oldukça masraflı bir yöntem olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Kaplumbağaların tedavisi sadece bu şekilde yapılacak diye bir şart yok. İhtiyaç durumunda yapılabilir ama kaplumbağanın kendisi de eksik kısmı yenileyebiliyor. Bu durumda böyle bir yapıya gerek yok. Tedavisi antibiyotik ve vitamin takviyesiyle yapılabileceği gibi operasyonla da olabilir."Kaska, operasyonun ardından kaplumbağanın gelişiminin normal seyretmesinin, DEKAMER'in dünyada önemli yere geldiğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Yakup Kaska Bodrum Muğla Akut Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title