Haberler

Kar Yorganı Olmaması" Çiftçiyi Endişelendiriyor

Abone Ol

Kış mevsiminde yaşanan kurak dönem, Türkiye'de çiftçiyi şimdiden endişelendirirken, tarımın önemli merkezlerinden Konya'da yağmur ve kar dualarına çıkılmaya başlandı SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zengin: "Bilinçsiz sanayileşme maalesef küresel ısınmayı getirdi.

Kış mevsiminde yaşanan kurak dönem çiftçiyi kaygılandırırken, bazı bölgelerde yağmur ve kar dualarına çıkılmasına neden oldu. Uzmanlar ise şu anki tablonun tarımsal açıdan iç açıcı bir durum olmadığını belirtiyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin yağmur ve kar yağışı beklediğini söyledi.

Bundan 5-10 yıl önce, halk arasında "zemheri" olarak adlandırılan soğukların yaşandığını belirten Zengin, özellikle 2000 yılından bu yana küresel ısınmayla, kutuplarda kar örtüleri ve buz dağlarının eridiğini, Türkiye gibi serin ve ılıman kuşaktaki ülkelerde de yer altı sularının çekildiğini ifade etti.

Küresel ısınmayla, baraj ve göllerin kurumaya başladığını aktaran Zengin, şunları kaydetti:

" Konya'nın 60 yıllık sıcaklık ortalaması 10,5 santigrat dereceyken son 10 yılda 11,5 derece oldu. Yıllık sıcaklık artışında 1 santigrat derecelik artış buğday, mısır ve pirinç gibi ana gıda ürünlerinde yaklaşık yüzde 10 verimin azalmasına sebep olacak. Bu yüzden çiftçilerin kesinlikle bilinçli gübreleme yapması gerekiyor. Ben çiftçime '10 kilo üre at dediğimde' çiftçi 15 kilo üre atıyorsa, ben 10 kilo amonnitrat at dediğimde 15 kilo atıyorsa bu buzul dağlarının erimesine ve sıcaklık ortalamasının yükselmesine neden olur. Azotlu gübrelerin havaya amonyak gazı şeklinde uçmasının tesiri büyüktür. Bilinçsiz işlem ve bilinçsiz sanayileşme maalesef küresel ısınmayı getirdi. Kar yağışları azaldı. Yağan kar tabiatı da örtmediğinden, yorgansız ekim yapıldığı için günümüzde olduğu gibi açık arazilerde don olayları bitkiyi vuruyor. Bitkinin verim ve kalitesini bozuyor, adeta üşütüyor. Bu nedenle bahara güçlü giremeyen buğday, zayıf ve sıska oluyor."

Doç. Dr. Zengin, yeterli kar yağmamasının ekini zayıflatacağını belirterek, "Geçen yılın kış aylarına göre bu yıl yüzde 20 daha az yağış aldık. Önümüzdeki 45 günde bol yağış olursa, bu farkı kapatırız. Ancak şu örtüsüz donlar bitkiyi adeta tokatladığı için son yağışlar bile onu telafi edemeyebilir. Allah'tan kar ve yağış bekliyoruz" diye konuştu. - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Zengin Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title