Haberler

''Kara Hasret Kalıyoruz''

Güncelleme:
Abone Ol

''Türk ekonomisinin yükselen değeri hazır giyimciler 1 dolarlık pamuktan 60 dolarlık katma değer yaratıp, yine de kara hasret kalıyor!''

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa ülkelerine dünya ortalamasının 2-3 katı fiyatla tişört ihraç ettiklerini belirterek, "Fransa, Almanya İngiltere, İspanya ve İtalya bir tişört için Türkiye dışındaki üreticilere ortalama 6 dolar, bize ise 12 dolar ödüyor. 1 dolar olan 1 kg pamuktan 5 tişört çıkıyor. 12 dolar ile çarpıldığında 1 dolarlık hammaddenin 60 dolarlık katma değere ulaştığını görüyoruz. Türkiye'de hiçbir sektör bunu başarabilmiş değil. Ancak yüksek maliyetler yüzünden her geçen gün karlılıkta dibe doğru sürükleniyoruz" dedi.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Eylül ayı raporu yayınlandı. Cem Negrin, geçen yıl Eylül'de 116 olan Bileşik Hazır Giyim Faaliyet Endeksinin yüzde 10'lik artış ile 140'a çıktığını söyledi.

Cotton Council verilerinin, Türk hazır giyim sektörünün yüksek katma değerli ürün geliştirmedeki performansını ortaya koyduğunu anlatan Negrin, ancak karsızlık hastalığına çare bulamadıklarını ifade etti. Cem Negrin şöyle devam etti:

2009'DA 100 OLAN KARLILIK ENDEKSİ 69'A DÜŞTÜ

"Türkiye'nin en yüksek katma değer yaratan sektörüyüz. Tasarım, inovasyon, verimlilik gibi ekonomi yönetiminin bizlerden beklediği tüm süreçlerde dünya standartlarının çok çok üzerindeyiz. Ancak, sürekli artan maliyetler nedeniyle karlılıkta ciddi sorun yaşıyoruz. 2009 başında 100 olan karlılığımız 2010'da 80'e, 2011'de 74'e ve Eylül ayı rakamlarına göre de 69 ile son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Pahalı ürün satma yönündeki başarımızı sürdürülebilir kılmak için mutlaka kronikleşen karsızlık hastalığından bir an önce kurtulmamız gerekiyor."

BİZDE MALİYET 100'KEN BANGLADEŞ'TE 51 BİRİM

Hazır giyim üretim maliyetleri endeksinde Türkiye 100 dolarken, Fas'ın 85, Çin'in 73, Mısır'ın 69, Hindistan'ın 64, Vietnam'ın 57, Bangladeş'in ise 51 dolar olduğuna dikkat çeken Cem Negrin, böylesine önemli uçurumların olduğu bir pazarda bu baskıyı sonsuza kadar taşımalarının beklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

Cem Negrin, ekonomi yönetiminin sürekli artan maliyetlerle ilgili acil önlem alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cem Negrin Türkiye Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title