Karaburun'da Şiir Günleri
Karaburun'da 1416 yılında zulme karşı başkaldırarak simgeleşen Börklüce Mustafa, şiir günleri ile anıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2016 yılında etkinliğin uluslararası olacağını duyurdu.
Karaburun'da 599 yıl önce eşitlik, barış, adalet, özgürlük mücadelesi vererek simgeleşen Börklüce Mustafa adına yapılan şiir günlerinin 6.'sı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı etkinliklerle başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi işbirliği ile düzenlenen şiir günlerinde bu yıl, Sivas katliamında yitirdiğimiz şair Metin Altıok anıldı. Metin Altıok'un kızı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, DİSK Başkanı Kani Beko, şairler ve Karaburun halkının da katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan. açılışta bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karaburunlular'a bir müjde vererek Börklüce Şiir Günleri'ni 2016 yılında uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Börklüce Mustafa'nın heykelini yapmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa bundan 600 yıl önce haksızlığa karşı mücadele etmiş. Bıçak kemiğe dayandığında bu ülkede de mutlaka Şeyh Bedreddinler, Börklüce Mustafalar çıkacaktır" dedi. Başkan Kocaoğlu, Karaburun ve Mordoğan bölgesinin kalkınması için seferberlik başlattıklarını ifade ederek, "Yarımada'nın kalkınması için öncelikle 10 projeyi hayata geçiriyoruz. 2.etep projelerin de hayata geçmesi için çalışmalar sürdürüyoruz. Birbirimize güvenerek, inanarak başarıyı birlikte göğüslüyoruz" dedi.
Başkan Kocaoğlu'na teşekkür
Bu yıl "Börklüce Şiir Günleri"nin 6.'sını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Anadolu toprakları üzerinde kılıçla kurulan zulüm düzenine başkaldıran Bedreddinler'in ayaklandığını, Börklüce Mustafa'nın Anadolu örgütlenmesinin başındaki isim olduğunu belirterek, "Bu düşüncelerin mücadelesinin verildiği topraklarda doğmanın ve belediye başkanlığı yapmanın gururunu yaşıyorum. Karaburun ekonomisine katkı koymak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu bu etkinliğimizi 600. yıldönümünde uluslararası boyuta taşıyacak. Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Börklüce Mustafa Yılı için UNESCO'ya başvuru
Börklüce Şiir Günleri'ni başlatan ressam Cevdet Yüceer ise Homeros'tan bu yana şiirin bu coğrafyaya bırakılmış en güzel miras olduğunu belirterek, "Bu topraklar çok büyük ozanlar yetiştirmiştir. Anadolu ozanlar yurdudur. Hele Sivas ozanlar kentidir. Fakat ne acıdır ki gerici yobazlar o güzel ozanları katlettiler. Bu yüzden '6. Karaburun Börklüce Şiir Günleri', 'Metin Altıok' yılı olarak kararlaştırıldı. 2016 yılının Börklüce Mustafa Yılı olarak belirlenmesi için UNESCO'ya yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasını istiyoruz. Börklüce Mustafa savaşın değil, haksızlığa karşı başkaldırının, paylaşımcılığın, kardeşçe dayanışmanın ve sevginin simgesidir" diye konuştu.
Şiirle iyileşebiliriz
Konuşmaların ardından İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve şair Sezai Sarıoğlu Metin Altıok'u şiirleriyle andılar. Bugün ortaçağ karanlığından ayakta kalabilmeyi şiire borçlu olduğunu belirten Zeynep Altıok, "Şiirle, sanatla, şarkıyla ruhlarımızı iyileştirebiliriz. Ülkenin bu karanlık günlerinde bir araya gelerek şiirle iyileşebilmemizi sağlayan ve etkinlikleri düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür ediyorum" dedi.
Karaburunlu sanatçılardan oluşan Grup Mimas Nazım Hikmet'in Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal'in hikâyesini anlatan şiiri "Bedrettin Destanı"ndan bir bölümü izleyicilere sundu.
Etkinlik Pazar günü şair Tuğrul Keskin, Sezai Sarıoğlu, Muzaffer Kale, Ömer Akşahan ve Özgün Ergen'in şiir sunumlarıyla son buldu.
Börklüce Mustafa kimdir?
Türkmen –Bektaşi halk önderi olan Börklüce Mustafa, 1414 – 1416 yılları arasında Karaburun'da Karaburun Yarımadasında etrafına topladığı köylülerle toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği, adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.