Haberler

Karadağ'da Parlamento Seçimleri

Abone Ol

Bağımsızlığını 2006 yılında ilan ederek Sırbistan'dan ayrılan Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da, 3'üncü kez düzenlenen parlamento seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı.

Bağımsızlığını 2006 yılında ilan ederek Sırbistan'dan ayrılan Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da, 3'üncü kez düzenlenen parlamento seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı.

Balkanlar'ın 625 bin nüfusuyla en küçük ülkesi olan Karadağ'da halk, meclisteki 81 milletvekilini seçmek için sabah saatlerinde sandık başıa gitti. Gün boyu devam eden oy verme işlemi, YSİ 20: 00'de (TSİ 21.00) tamamlandı.

Karadağ Devlet Seçim Kurulu'nun açıkladığı bilgilere göre, ülkede bulunan toplam 514 bin 55 kayıtlı seçmenden saat 17: 00'a kadar yüzde 53,66'sı oy kullandı.

Karadağ'da Nikşiç, Budva ve Kotor kentlerinde ise parlamento seçimlerinin yanı sıra seçmenler belediye başkanları için de oy kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), AGİT ve yerel kuruluşları temsil eden yaklaşık bin gözlemcinin izlediği seçimlerin ilk sonuçlarının gece saatlerinde açıklanacağı bildirildi.

İktidarda bulunan Sosyalistlerin Demokrat Partisi (DPS) ve Sosyal Demokrat Parti (SDP) koalisyonu, bu seçimlere "Avrupa Karadağ'ı" adı altında katılacak. 1998 yılından beri tüm seçimlerde birlikte yer alan DPS - SDP koalisyonuna bu seçimlerde Liberal Parti de katıldı. DPS Genel Başkanı ve Karadağ'ın eski Başbakanı Milo Cukanoviç, bu üçlü koalisyonun da başkanlığını yapıyor. "Avrupa Karadağ'ı" koalisyonunun seçimi kazanması halinde Milo Cukanoviç yeniden başbakanlık koltuğuna oturacak. Cukanoviç, seçim kampanyası boyunca Karadağ'ın 4 yıl içerisinde NATO üyesi olacağını ve AB üyeliği yolunda son fasılları da geçeceğini vaat ediyor.

Seçimlerde "Avrupa Karadağ'ı" koalisyonunun en büyük rakipleri, Sosyalist Halk Partisi (SNP) ve Demokratik Cephe (DF) olacak. Şu anda en güçlü rakip olarak göze çarpan Srcan Miliç liderliğindeki SNP de Demokratik Cephe ile koalisyon kurmadığı ve seçimlere yalnız katılmak istediğinden dolayı birçok üst düzey yetkili istifa etti. SNP'den istifa eden siyasiler, DF saflarına katılırken, DF ise SNP'den memnun olmayanların oluşturdukları Yeni Sırp Demokrasisi ve Değişim Hareketi partileriyle koalisyon kurma yolunu tercih etti.

Toplam 13 partinin katıldığı seçimlerde ülkedeki Boşnak ve Arnavutlar da kendi partileriyle seçmenden oy istemeyi tercih etti.

Muhabir: Kemal Zorlak-Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ömer Çetres - PODGORİTSA

Kaynak: AA / Güncel

Budva Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title