Haberler

Karadeniz'in Efes'i" Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Kazı alanından genel ve detay görüntüler, - Kazı ekibinden görüntüler, - Detaylar, - Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin'in açıklamaları, - Bulunan kapı ve koridordaki kazı çalışmaları, "Karadeniz'in Efes'i" gün yüzüne çıkarılıyor- Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında, orkestraya giden 15 metrelik koridor ortaya çıkarıldı- Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayengin: - "Çalıştığımız alanda, antik kentin orkestrasına giden 15 metre uzunluğunda koridor bulduk. Bu koridor, alt oturma grubuna giden insanların giriş yaptığı yer" ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de bulunan ve "Karadeniz'in Efes'i" olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında, orkestraya giden 15 metrelik koridor gün yüzüne çıkarıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Kazı alanından genel ve detay görüntüler, - Kazı ekibinden görüntüler, - Detaylar, - Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin'in açıklamaları, - Bulunan kapı ve koridordaki kazı çalışmaları, "Karadeniz'in Efes'i" gün yüzüne çıkarılıyor- Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında, orkestraya giden 15 metrelik koridor ortaya çıkarıldı- Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayengin: - "Çalıştığımız alanda, antik kentin orkestrasına giden 15 metre uzunluğunda koridor bulduk. Bu koridor, alt oturma grubuna giden insanların giriş yaptığı yer" ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de bulunan ve "Karadeniz'in Efes'i" olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında, orkestraya giden 15 metrelik koridor gün yüzüne çıkarıldı.Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezon kazı çalışmalarının yaklaşık bir ay önce başladığını söyledi.Bu kapsamda batı tonozunun yanında bulunan 6 metrelik alanda yoğun mesai harcadıklarını belirten Ayengin, kazı çalışmalarında bulgulara rastlanmasının kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti.Çalıştıkları alanda antik kentin orkestrasına giden 15 metrelik koridor bulduklarını anlatan Ayengin, şöyle devam etti: "Bu koridor, alt oturma grubuna giden insanların giriş yaptığı yer oluyor. Bu koridorun aynısı karşı tarafta da var ancak çalışmalara başlamadık. Böyle bir koridoru beklemiyorduk. Bu beklenmedik gelişmeyle ekibimize yeni üyeler katıldı. Antik kentin yüzeyinden jeoradar çalışmalarını başlattık. Toprağın altında kalmış koridorlar ne durumda, onları görmek istiyoruz. Tiyatronun planını çıkarmak için bir radar uygulaması yapıyoruz."Ayengin, "Buranın orijinal olarak çıkması, bize tahribatın olmadığını gösteriyor. Burada tahribat yoksa en alt oturma basamakları da büyük ihtimalle sağlam. Bunlar sağlam, orijinal şekilde çıkarsa buranın restorasyonu daha mümkün olur" dedi.Orkestranın ortaya çıkarılması için yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi veren Ayengin, şunları kaydetti: "Koridorları açacağız, orkestranın üstündeki çakıl ve toprağı alacağız. 10 metreye 10 metrelik bir alanla orkestraya ulaşmaya çalışacağız. Bulduğumuz koridorun zemini, orkestranın kaç metre aşağıda olduğunu da gösterecek. Bu yüzden, koridorun karşımıza çıkması çok isabetli bir çalışma oldu. Daha önce 4,5 metreye kadar inmiştik ancak orkestranın zeminini görememiştik. Bu koridorla, orkestranın çok daha aşağıda olduğunu anladık."Antik kente " Batı Karadeniz'in Efes'i" denildiğini dile getiren Ayengin, "Bulduğumuz koridorla tam anlamıyla Batı Karadeniz'in Efes'i olduk" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Düzce Üniversitesi Batı Karadeniz Efes Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title