Haberler

Düzce'de Karadeniz'in Efes'i Merak Uyandırıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Düzce'de bulunan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bugüne kadar korunmuş alanlarıyla arkeologları heyecanlandırıyor.

" Karadeniz'in Efes'i" merak uyandırıyor- Düzce'de bulunan ve " Karadeniz'in Efes'i" olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bugüne kadar korunmuş alanlarıyla arkeologları heyecanlandırıyor- Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayengin: "Biz arkeolaglar için çok heyecan verici bir bölge. Önemli uygulama alanları var. Karadeniz'in tamamına bakıldığında bu kadar korunmuş bir alan yok"DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de bulunan ve "Karadeniz'in Efes'i" olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bugüne kadar korunmuş alanlarıyla arkeologları heyecanlandırıyor. Konuralp Mahallesi'nde, "Prusias ad Hypium" olarak bilinen bölgede antik tiyatro, at figürlü kapı, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü yer alıyor. Halk arasında "40 Basamaklar" adıyla bilinen, 100 metre uzunluğa, 74 metre genişliğe sahip antik tiyatronun yarım daire biçimindeki oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir bölümü bugünlere kadar ulaştı.Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prusias ad Hypium Antik Kentinde iki yıl önce başladıklarını belirterek, "Buradaki kazı biz arkeologlar için büyük şans" dedi.Kazı çalışmalarına bu yılki bölümünün tamamlandığını aktaran Ayengin, şöyle konuştu: "Bu yıl dolgu temizleme çalışması yaptık. Önümüzdeki yıl Bakanlığımızın izniyle kazı çalışmalarına daha erken başlayacağız ve daha uzun bir çalışma yapacağız. Tiyatromuzda bu yıl dolgu temizliği yaptık ve iki yıllık çalışma neticesinde daha estetik bir görüntüye sahip hale getirdik. Yaklaşık 4-5 metrelik bir dolgu toprağı vardı, o bölgeyi temizledik. Tiyatroya ait sütunlar vardı, onları ortaya çıkardık. Kazı yaptıkça buranın ne kadar büyük olduğu gün yüzüne çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda daha uzun süreli çalışmalarla daha çok yol katedeceğimize inanıyorum."Bölgede bu tür yapının bulunmasının arkeologlar için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Ayengin, "Yapı, üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü yöneticileri ve öğrencileri için büyük bir şans. Biz arkeologlar için çok heyecan verici bir bölge. Önemli uygulama alanları var. Karadenizin tamamına bakıldığında bu kadar korunmuş bir alan yok. Uzun vadede düşünecek olursak, tiyatro alanı ile antik kentin tamamında çalışma fırsatımız olacak. Çok önemli bir alan, bunun için de bizler burayı bir şans olarak görüyoruz" ifadesini kullandı. ..

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Konuralp Roma Efes Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title