Karadenizli Çift, Raylı Sera Sistemi Geliştirdi
Samsun'un Çarşamba ilçesinde seracılık yapan çift, toprağını dinlendirmek için yerini değiştirmek zorunda oldukları 2,5 ton ağırlığındaki serayı, söküp tekrar takmak yerine kurdukları raylı sistemle 3 dakikada başka bir alana sevk edebiliyor.
Çarşamba ilçesinde seracılık yapan Cemile ve Sami Keskin çifti, toprağını dinlendirmek için yerini değiştirmek zorunda oldukları 2,5 ton ağırlığındaki serayı söküp tekrar takmak yerine raylı sistem oluşturdu.İlçenin Karamustafalı Mahallesi'nde 12 yıldır seracılık yapan çiftin, 3 bin metrekare seralık alanın bir kısmında uyguladığı raylı sera değiştirme işlemi, görenlerin ilgisini çekiyor. Serada ve açık alanda sebze üretimi yapan 41 yaşındaki Cemile Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle yıllardır seracılık yaptıklarını, çocuklarına da çiftçiliği öğrettiklerini söyledi.
Keskin, sera içinde kalan toprağın bir süre sonra dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu nedenle verimi artırmak için seraların yerinin değiştirilmesinin uygun olacağını ifade etti.Tonlarca ağırlıktaki seraların yer değiştirilmesinin ancak söküp tekrar takma ile mümkün olacağını söyleyen Keskin, bu işlemi kısa zamanda yapmak için farklı bir yönteme ihtiyaç duyduklarını vurguladı.Kesin, eşiyle raylı sistem üzerine bir plan yaptıklarını anlatarak, "Sonra bunun kağıt üzerinde çizimini gerçekleştirdik. Denemesini yaptıktan sonra başarılı olduğunu gördük. Nasip olursa diğer seralarımızın olduğu alanda da bu sistemi deneyeceğiz. Projeyi çizdikten sonra sistemi eşimle beraber bir ayda tamamladık. Kaynak yapımından, yerleştirmesine kadar her şeyi eşimle yaptık" dedi.
"Otomatik sistemle kendisi yer değiştirecek insan gücüne gerek kalmayacak"
Projeyi çevresindekilere anlattıklarında kimsenin inanmadığını dile getiren Keskin, şöyle devam etti; "Biz serayı yürütünce herkes şoka girdi. Dört kişinin itmesiyle sera yer değiştirebiliyor. Raylı sistem yokken yer değiştirmesi çok zor oluyordu. Raylı sistem sayesinde toprak dinlenmiş oluyor. Sera toprağın üzerinden kalkınca kar suyu görmüş oluyor, nadasa bırakmış oluyoruz. Dinlenince verim daha iyi oluyor. Dinlenmemiş alanda 500 kilo biber oluyorsa dinlenmiş alanda 1 ton biber oluyor. Verimi artırıyor."
Sistemi bir yılda amorti ettiklerini vurgulayan Keskin, "Başka yapan yok. Millet bizimle dalga geçti ilk başta ama sonra utandılar" dedi. Sami Keskin ise raylı sistemin oldukça verimli olduğuna dikkati çekerek, "Bir sera bir sezon verimli oluyor sonra verimi azalıyor ama bu sistemde her zaman verimli mahsul almak mümkün. İki buçuk ton ağırlığında bu sera, 4 kişi rahatlıkla itebiliyor" dedi.
İlerleyen zamanlarda bu sistemi otomatik yapmayı düşündüklerini dile getiren Keskin, "Otomatik sistemle kendisi yer değiştirecek, insan gücüne gerek kalmayacak. Serayı 3 dakikada yer değiştiriyoruz" ifadelerini kullandı.