Karaköy Tarım İşletmesi Çalışanları Özelleştirmeyi Protesto Etti
Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Karaköy Tarım İşletmesi'nin özelleştirmesine karşı çıkan işçiler ve bölgedeki köylüler eylem yaptı.
Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Karaköy Tarım İşletmesi'nin özelleştirmesine karşı çıkan işçiler ve bölgedeki köylüler eylem yaptı.
Karaköy Tarım İşletmesi'nin bulunduğu Samsun-Sinop karayolunun kenarında basın açıklaması yapan köylüler ve işçiler, işletmenin özelleştirilmemesini istediler. Arazinin 30 yıllığına Diyarbakırlı bir şirkete kiralanacağını söyleyen işçiler, özelleştirmenin durdurulmasını istediler. Grup adına basın açıklaması yapan Samsun Tarım İş Sendikası Şube Müdürü Yusuf Koçoğlu, "Yapılan Karaköy Tarım İşletmesi'nin heba edilmesi istenmektedir. İşletmemize yıllardır bilinçli olarak yatırım yapılmamış ve kuruluş aşamasındaki köhnemiş sistemle bu güne kadar çalışanların özverileri ile gelinmiştir. Sadece işletmemizde bulunan jersey ırkı sığırlar 60-70 yıldan beri Karadeniz Bölgesi'ne damızlık ve sperm olarak dağıtılmıştır. Ayrıca jersey ırkı sığırlar Karadeniz sahil şeridi iklimine uyumlu hayvanlar olduğundan iç bölgelerde yetiştirilmesinde adaptasyon sorunları olmasına rağmen işletmemizden tamamen kaldırılacaktır. Daha önce de işletmemizde ıslahı yapılan ve uzun bir çalışma gerektiren ilçemizin ismi verilmesine rağmen Bafra koyunu da Amasya'ya taşınmıştır. Maalesef o zamanda kimse sesini çıkartmadığından bölgemiz ekonomik bir değerini ve markasını elinden kaptırmıştır. 1987 yılından beri özellikle Karadeniz Bölgesi'ne hizmet veren dondurulmuş sperm laboratuarda sahip çıkılmama durumu ile atıl duruma getirilmiş, çürümeye terk edilmiştir. Şu anda spermalar yurt dışından yüksek paralar karşılığında ithal edilmekte, boş yere elimizdeki kıt kaynaklar heba edilmektedir. Bölgemizde iş sahası olarak elimizde kalan son işyeri kapatılmak için çalışma başlatılmıştır. Bugün veya yarın işletmeyi 30 yıllığına Diyarbakırlı bir şirkete kaptırmak üzereyiz. İşçi soruyor, halk soruyor, Samsun soruyor, Karaköy Tarım İşletmesi'nde çalışan işçilerimizin ve personelin çocuklarının eğitimi, ailelerin bu kış ayında perişan olacakları Samsun'un siyasileri hiç mi bu insanları düşünmüyor. Neden sahip çıkılmıyor? Karaköy Tarım İşletmesi'nde bulunan jersey ırkının başka bir bölgede yaşama şansının olmadığı bilinerek neden bu hayvanlar zayi ediliyor. Samsun ve Bafra ekonomisine vereceği zararlar neden hesaba katılmıyor" dedi.
Sarıköy köyü sakinlerinden Kurtbey Şenkol ise, işletmenin 18 bin dönüm arazisinin 10 bin dönümünün 1. derecede sit alanı olduğunu ve kiralamasının yasak olduğunu savundu.
Karaköy Tarım İşletmesi'nde 8 yıldır çalışan İhsan Demirci de, "Bu işletmemizin kapanmamasını istiyoruz. Jersey ırkının buradan gitmemesi için yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Burada koyunumuz vardı, aldılar götürdüler. Burada olmayan koyun hiçbir yerde olmaz. Şimdi de jersey ırkını götürmek istiyorlar. Biz buna karşı çıkmak istiyoruz" diye konuştu.
Karaköy arazisini kiralayarak çiftçilik yapan köylüler, aldıkları ekipmanlar nedeniyle borçlandıklarını ve bu borçları ödeyemeyeceklerini söylediler.
Yapılan basın açıklamasına MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek de katılarak destek verdi. - SAMSUN