Karaküçük, En Büyük Sorunumuz Enerji
Karaküçük, dünya ekonomi liginde öne çıkmalarının büyük ölçüde belediyecilik hizmetlerine bağlı olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, bugünün dünyasında ülkelerin ve kentlerin dünya ekonomi liginde öne çıkmalarının büyük ölçüde belediyecilik hizmetlerine bağlı olduğunu söyledi.
Karaküçük, KMTSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın en önemli sorunlarından birinin enerji alanındaki yetersizlikler olduğunu ve bunların çözümü için de girişimlerinin sürdüğünü ifade etti.
Kendilerinin en önemli misyonlarından birinin şirketlerinin vizyonunu genişleterek dışa açımlarını sağlamak olduğunu anlatan Karaküçük, şöyle konuştu: "Odamızın en önemli misyonlarından birisinin şirketlerimizin vizyonunu genişleterek dışa açılımlarını sağlamak olduğunu ve ihracatımızın nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine yönelik faaliyetlerle ihracatta karlılığımızı, miktar ve çeşitliliğini mutlaka artıracağımızı söylemiştik. Bu kapsamda, bu hafta DOĞAKA desteği ile Rusya'nın Moskova kentindeki 38. Uluslararası Tekstil Fuarı'na 6 şirketimizi götürerek yeni pazarlara açılmalarını amaçlıyoruz. Diğer taraftan, gıda sektörlerimizin yurtdışındaki yeni iş fırsatlarına ulaşmalarını sağlamak amacıyla Mart ayında Almanya'da yapılacak ANUGATEC Gıda Fuarı'na 18 şirketimizi götürerek burada ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bununla beraber, çalışmalarımızın etkin sonuç vermesi, şirketlerimizin elle tutulur fayda sağlaması için firmalarımızın bu tür organizasyonlara daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini ifade etmek zorundayım.
Bir fuar veya ikili görüşme duyurusuna çıktığımızda çok sayıda şirketimiz başvurmalı ve dışa açılım konusunda gerçek bir istek ve ilgi oluşturmalıdır. Aksi takdirde, şirketlerimizi zorlayarak herhangi bir fayda elde etmek mümkün olmayacaktır. Bildiğiniz gibi ilimizin en önemli altyapı sorunlarından birisi enerji alanındaki yetersizliklerdir. Oda olarak geçmişten buyana enerji konusundaki sorunlara çözüm üretmek amacıyla birçok çalışmamız olmuştur. Yine, geçtiğimiz ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız'ın ilimizi ziyaretlerinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon toplantısında, Başkan Yardımcımız Serdar Zabun tarafından "Enerji Üretimi ve Tüketiminde Kahramanmaraş'ın Türkiye'deki Yeri ve Sorunları" konulu bir sunum yapılarak talepler dile getirilmiştir."dedi.
İmzaladığımız bir protokol ile İTKİB ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen ve Odamızın bölge koordinatörü olarak katkı sağladığı Türkiye'nin Tekstil Sektöründeki KOBİ'ler İçin Sürdürülebilir Bağlantılar Ortak Programı kapsamında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri ve Odamız tarafından oluşturulan işbirliği aracılığıyla bölgedeki Tekstil ve Hazır Giyim sektörlerini geliştirmek adına, teknolojinin ve inovasyon sürecinin daha fazla kullanılması, ortak araştırmalar, ortak projeler, bilgi ve deneyim alışverişi, ortak danışmanlık ve eğitim faaliyetleri için işbirliği ve karşılıklı olarak mutabık kalınan faaliyetleri yürütmek üzere birlikte hareket etmeyi hedefliyoruz. Bütün bu çalışmalarımız ilimizde sektörel gelişimi sağlamayı, yatırım, istihdam ve ihracatta niteliğin artırılarak ilimizin zenginleşmesini ve bunun tabana yayılmasını amaçlamaktadır.
Geçtiğimiz ay Türkiye ekonomisinin gündeminde yer alan ve iş dünyasını yakından ilgilendiren çek yasası ve sendikalar yasası ile ilgili olarak gerek ilimizde işadamlarımız ve milletvekillerimizin katılımlarıyla toplantılar yaparak, gerekse Ankara'da ilgili bakan ve bürokratları ziyaret ederek iş dünyamızın bu konulardaki çekincelerini ortaya koyup çözüm taleplerimizi ilettik. Çek yasası ve sendikalar yasasının, bunun yanında Türk Ticaret Kanunu'nun orta ve uzun vadede oluşacak olumsuz etkileri iş dünyamızı tedirgin etmekte ve yatırımların önündeki engel teşkil etmektedir. Bu konularda hem tedirginliği ortadan kaldırmak hem de sağlıklı bir piyasa yapısı ve işçi-işveren ilişkisi oluşturmak adına Oda olarak gerekli girişimlerde bulunarak özellikle siyasetçilerimizi ve konuyla ilgili bürokratlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz.
İlimizin sanayi altyapısının iyileştirmesi ve yeni sanayi alanları üretilmesi alanında yaptığımız çalışmalar kapsamında ziyaret ettiğimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Nihat Ergün'e Tomsuklu OSB projemiz hakkında bilgi vererek; son on yılda dört kat büyüyen Kahramanmaraş sanayisinin bu performansını sürdürebilmesini teminen Tomsuklu bölgesinde OSB çalışmalarının başlatılmasının önemini vurgulayarak kendilerinin desteğini talep ettik. Yine aynı toplantıda, Gaziantep ve Adana karayolları üzerinde bulunan sanayi bölgelerinin OSB statüsüne kavuşturulması amacıyla yapılan çalışmalar ile Kahramanmaraş OSB'nin atık su arıtma tesisi konusunda da görüşmelerde bulunarak tesisin Bakanlıkça yapılması konusunda mutabakata vardık. Ve yine heyet olarak, gündemdeki çek yasası, sendikalar yasası, Türk Ticaret Kanunu gibi konularda iş dünyasının çekincelerini bir kez daha iletme şansı bulduk.
İlimizi yakından ilgilendiren ve önümüzdeki günlerde Sayın Başbakan tarafından açıklanacak olan yeni teşvik sistemi konusunda Ekonomi Bakanlığında birçok toplantıya katılarak Kahramanmaraş'ın önceliklerini ve iş dünyamızın önünü açacak kriterleri talep ettiğimiz malumlarınızdır. Bu bağlamda, bugüne kadar teşvikleri doğru kullanmak konusunda Türkiye'ye örnek olan Kahramanmaraş'ın yeni teşvik sistemi içerisinde avantajlı bir yerde olacağını beklediğimizi, bu konuda umutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Gerek ilimiz iş dünyası adına gönderdiğimiz çok imzalı mektuplar, gerekse Ankara'da bakan ve bürokratlar ile yaptığımız toplantılar umuyoruz sonuçlarını gösterir ve ilimiz için hayırlı bir teşvik sistemi ortaya çıkmış olur.
Kahramanmaraş'ın 2023 Vizyonunu gerçekleştirmemizde teşvik sistemi son derece belirleyici ve etkili olacaktır. Bunların yanında, geçtiğimiz ay yapılan çalışmalarımız kapsamında, DOĞAKA tarafından kabul edilen Kahramanmaraş Sanayisinin Üretim ve Teknolojik Altyapısının Araştırılması Projesi ile Kahramanmaraş sanayisinin üretim, istihdam, teknolojik altyapısı, makine parkı, alan kullanımı, işletme fonksiyonlarının genel durumu, kurumsallaşma düzeyi ve organizasyon yapısı, işletmelerin sektörel sorunları ve çözüm önerileri gibi konulara ilişkin olarak 1300 firma üzerinde kapsamlı bir araştırma faaliyeti gerçekleştirilerek ilimizin üretim alanındaki fotoğrafı çekilecektir. Bu araştırmanın sonuçları, bölgesel ve ulusal çapta yapılan tüm çalışmalarda, sanayi planlamalarında, teşvik politikalarının oluşturulmasında, kamu kurumlarının KOBİ destek programlarının hazırlanmasında, akademik çalışmalarda, bölgesel kalkınma planlarında, özellikle yerel yönetimlerin ve mesleki kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin stratejik plan çalışmalarında ve iş planlarında kullanılacaktır.
Bugünün dünyasında ülkelerin ve daha özelde kentlerin dünya ekonomi liginde öne çıkmaları büyük ölçüde belediyecilik hizmetlerine bağlıdır. Sanayi ve ticaret kesiminin gelişmesi, rekabet gücü elde etmesi, belediyelerin vizyonu ile yakından ilgilidir. İmar planları, kentleşme, şehir içi ulaşım, altyapı gibi konular yatırımcıların üzerinde en çok durduğu alanlardır. Bu bakımdan önemli bir misyon üstlenmiş olan Sayın Belediye Başkanımıza toplantıya teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Başkan öncelikle bir sunumla bizlere hitap edecek ardından soru-cevap yöntemiyle toplantımıza devam edeceğiz. Bu tür toplantıların Kahramanmaraş'ın vizyonunu ortaya koyma ve stratejilerini belirleme açısından çok önemli olduğuna inandığımı ifade ederek, teşekkür ediyorum"