Haberler

Karamürsel Gemisi İstanbul'un Fethinde Kullanıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun Piri Reis Salonu'ndaki ilk konferansında az bilinen tarihsel gerçekler gün yüzüne çıkartıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu sene Kara Mürsel Alp ana temalı hayata geçirdiği Kocaeli Tarihi Sempozyumu-2'de Osmanlı'nın ilk dönemlerinde kullanılan Karamürsel Gemisi hakkında bilinmeyenler anlatıldı. Osmanlı'nın ilk Kaptan-ı Deryası Kara Mürsel Alp'in kendi adıyla günümüze kadar ulaşan gemiyi, teknolojisini kurduğu tersanede geliştirdiğini ifade eden Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca, Karamürsel gemisinin İstanbul'un fethinde kullanıldığını aktardı.

İSTANBUL'UN FETHİNDE KULLANILDI

Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu-2, birbirinden ilginç ve önemli tarihi gerçeklerin aktarıldığı oturumlarla kent tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Başkanlığını Prof. Dr. Yücel Öztürk'ün yaptığı Piri Reis Salon'unda gerçekleştirilen oturumda ise Osmanlı Donanması'nın en önemli gemisi olan Karamürsel Gemisi hakkında az bilinen önemli bilgiler katılımcılara sunuldu. Karamürsel Gemisi'nin birçok önemli savaşta kullanıldığını dile getiren Koca, İstanbul'un fethi başta olmak üzere Malta Kalesi Kuşatması, Mercidabık Savaşı, Kıbrıs Seferi, Avusturya Savaşı gibi birçok savaş ve kuşatmada Karamürsel gemisinin Osmanlı'ya hizmet verdiğini aktardı.

ANADOLU'DA SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN

Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca tarafından verilen sunumda milletlerin, tarih boyunca denizlere hâkim olma durumlarına göre dünya siyaset ve kamuoyunda etkinliklerini arttırdığını ifade ederek uzun yıllar Türk denizciliğinde kıyı koruma ve yük taşımacılığında kullanıldığını belirtti. Koca Karamürsel gemisinin 700 seneye yakın Osmanlı Devleti'nde kullanıldığını dile getirerek, "Deniz ve karaların birleştiği Anadolu'da söz sahibi olmak isteyen bir ülkenin öncelikle güçlü gemileri ve filosu olması gerekliliği Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşamasında denize yönelmesinin başlıca nedenini oluşturur" dedi.

OSMANLI İNCE DONANMASININ EN ÖNEMLİSİ

Kocaeli ve çevresinin alınmasıyla başlayan Osmanlı denizcilik faaliyetleri Karamürsel Bey'in ilk Derya Beyi olmasıyla hız ve nitelik kazandığına dikkat çeken Koca, "Gemi teknolojisini kurduğu tersanede geliştiren ve kendi adıyla anılan Karamürsel gemisini inşa eden Karamürsel Bey, Osmanlı Donanması'nın kuruluşunda ve bölgenin denizcilik üssü hâline gelmesinde etkili olmuştur. Çektiri sınıfı kürekli ve yelkenli bir gemi olan Karamürsel gemisi Osmanlı ince donanmasının en önemli gemisidir. Çeşitli kaynaklarda da aktarıldığı üzere Karamürsel gemisi uzun yıllar Türk denizciliğinde kıyı koruma ve yük taşımacılığında kullanılmıştır" ifadelerini kullandı.

DİĞER OTURUM KONULARI

Aynı oturumda Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu Milli Mücadele'de İzmit Mutasarrıflığı'nda Din Adamları konusunu, Doç Dr. Emine Dingeç 18. Yüzyılda Menzil Sistemi İçinde Kocaeli'nin yeri konusu aktardı. Piri Reis Salonu'ndaki öğleden önceki son oturumunda ise Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu başkanlığında Prof. Dr. Temıçin Faik Ertan Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş(TÜPRAŞ) konusunu, Drs. Mehmet Tütüncü İstanbul-Kudüs-Mekke Hac Yolunun İzmit Güzergahı Üzerine sunumunu, Feyzullah Yavuz Ulugün Kocaeli Bankası'nı ve Müzeyyen Ünal, İkinci Dünya Savaşı Sırasında İzmit'te Ticaret Hayatı'nı aktardı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title