Kararları Halktan Gizlemeye Devam Mı?
Meclis toplantılarını basına kapatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, DBP'nin toplantıların basına yapılması önergesini incelenmek üzere kabul etti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, eylül ayı olağan toplantısını yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü Binası'nda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'ndaki oturuma Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç başkanlık yaptı.
Eyyübiye ilçesi, Şıhmaksut ve Hacıbayram mahallelerinde okul alanının kamulaştırılması, teftiş kurulu daire başkanlığının çalışma yönetmeliği, büyükşehir belediyesinin 2015-2019 yıllarına ait stratejik planı gibi gündem maddeleriyle komisyonlardan gelen raporların görüşüleceği toplantının ilk birleşiminde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri meclis toplantılarının halka ve basına açık olması için yazılı önerge verdi. Verilen önergede, "Bilindiği gibi şeffaf bir belediyecilikte belediye meclis toplantıları halka açık bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DBP seçilmişleri olarak her ay gerçekleşen meclis toplantılarımızın gerek Urfa halkına ve gerekse de yerel basın ve ulusal basın emekçilerine açık bir şekilde gerçekleştirilmesini öneriyoruz" ifadelerine yer verildi.
'MEVZUAT AÇIK YAPILMASINI İSTİYOR'
Önergeyle ilgili söz alan Viranşehir Eş Başkanı ve DBP Meclis Grup Başkanı Emrullah Cin, belediyenin mevzuatında da belediye meclis toplantılarının halka açık yapılması gerektiğini kaydetti. Cin, "Biz Viranşehir Belediyesi'nde de eskiden beri halka açık yapıyoruz, hem de internet üzerinden basına canlı bir şekilde veriliyor. Niçin böyle bir önerge? Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. Bazı kararlarda tartışmalar yaşanıyor, sonrası 'şunu dedin, bunu demedim' tartışmalarına sebebiyet veriyor. Özellikle geçen toplantıda -benim de, sizin de katılmadığınız ki, belediyemizi de ziyaret etmiştiniz- bizim benimsemeyeceğimiz sonuçlara sebebiyet verdi. Bütün arkadaşlarım açısından da biz şunu düşünüyoruz: Urfa'nın, bölgenin ve geneli için nerede bir çalışma olacaksa Urfa'da yaşayan bütün nüfus için mümkün mertebe huzur, güvenlik, barış ve kalkınma hedefi içerisindeyiz. Mademki, halk bizleri seçmiş, bizler de bunlara cevap olmak istiyoruz. Bütün ilçelerimizi eşit görüyoruz ve çalışmalarımız bu eksen üzerinde yürüyor. Ancak dönem dönem tartışmalar farklı yansıyor. Sanırım en doğal olarak da meclisin halka açık olması, basına da açık olması, olur ki, Emrullah Cin kalkıp yanlış şeyler düşünüyorsa Urfa için, Urfa'da yaşayan insanlar için Urfalılar da bilsin, Emrullah Cin'e bir daha oy vermesin. Bir yönüyle meclis kendini dengeler, birey de kendini kontrol altına alır. Görünen o ki, bu altıncı meclis toplantısı halen bu yönde bir adım atılmış değil. Hatta grup toplantılarımızı bile dışarda yapmak zorunda kalıyoruz. Grup toplantı salonu yok. Bütün ısrarlarımıza rağmen böylesi bir problem yaşıyoruz. Sizden ricam bu soruna birlikte çözüm bulalım" dedi.
ŞANMED'İN YERİ GRUP ODALARI İÇİN KULLANILACAK
Cin'in dile getirdiği iki konunun birbirinden farklı olduğunu belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç, "Birincisi fiziki şartların yetersizliği dolayısıyla meclise mahcubuz. Grup odası yok. Grup odasıyla ilgili Şanmed Hastanesi'nin çıktığı binayı güçlendirelim diyoruz. Orada binada sıkıntı var. Eğer orayı güçlendirebilirsek orada grup odaları, vesaire komisyonlar için odaları tefriş edeceğiz. Ayrıca büyükşehir belediyesine yakışacak şekilde büyükşehir belediyesini realize edecek şekilde çalışmalarımız belirli aşamaya geldi. O ayrı bir şey. Hepimiz biliyoruz ki, fiziki şartların yetersizliğinden grup odaları, vesaire yok.
Hakla açık yapılmalı, halk izlemeli, izler. Medya izlemek istiyorsa izleyebilir ama ben meclisin rengini görmek istiyorum. Benim şahsi şeyim, pratik, hızlı karar alıp, çalışmam lazım, çok uzatmadan. Sonuç alıcı çalışmak lazım ama önerge hakkında başka görüşü olan varsa onu da dinleyelim. Ben meclisin kararlarına saygılıyım. Meclisin kapalı olduğu fikrine katılmam. Çünkü her şey kayıt altına alınıyor zaten. Herkes istediğini söylüyor ve arşivlenmek üzere de bütün meclis toplantıları tutanağıyla, görüntülü kayıtlarıyla, çünkü ben müfettişlik yapmış bir insanım, müfettiş isteyebilir, savcı isteyebilir. O kayıtlar birinci günden itibaren meclisimizin kaydı altına alınıyor, arşivleniyor. Bir sıkıntı yok ama verilebilir mi, verilebilir. Onun için meclisimize bir soralım" diye konuştu.
DBP, BASINA KAPALI İNTERNETE AÇIĞI ÖNERDİ
"Belediyenin kültür ve basın birimi üzerinden arşivlenmesi çok doğaldır, o ayrı bir konu" diyen Cin, internet üzerinden yayın yapılmasını önerdi. Cin, "Çok pratik bir yol söyleyeyim. Belediyenin internet sitesi vardır. Küçük bir cihaz, ya da bir kamera da alınabilir. Küçük bir cihaz üzerinden canlı yayın yapmak mümkündür. Basın oradan da takip edebilir, bizi burada rahatsız etmez. Ki, Viranşehir'de bunu uyguluyoruz. Yine belediye meclis üyeleri kendi tartışmalarını yürütür. Hiç kamera yokmuş gibi kararlarını alır. Ama bazıları isterse o kamera üzerinden kendisi ile ilgili olan haberleri yapar. Bu açıklık ve şeffaflık konusunda bizim görüşümüz budur" diye ifade etti. Önerge daha sonra oy çokluğuyla incelenmek üzere kabul edildi. Meclis, toplantının kalan kısmını yine basına kapalı olarak gerçekleştirdi.
Bu arada Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, resmi internet sitesinden de meclis görüşmelerini yada alınan kararları paylaşmıyor. Sadece bir gün öncesinden gündem maddelerini duyuran belediye, oturumlar gerçekleştikten sonra içeriğe dair herhangi bir bilgiyi internet sitesi üzerinden yayınlamıyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)