Haberler

Karaya Vuran Balinanın İskeleti Müzeye

Abone Ol

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Sarıgerme Köyü Sahili'nde 4 yıl önce ölü olarak bulunup gömülen, 5 metre uzunluğundaki yavru balinanın iskeletinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulacak Su Ürünleri Müzesi'nde...

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Sarıgerme Köyü Sahili'nde 4 yıl önce ölü olarak bulunup gömülen, 5 metre uzunluğundaki yavru balinanın iskeletinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulacak Su Ürünleri Müzesi'nde sergilenmek üzere çıkartılması için kazı çalışması başlatıldı.Sarıgerme Sahili'nde, 2009 yılı Şubat ayında, sahile vurmuş 5 metre boyundaki bir balina bulundu. Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği yetkililerinin haber vermesi üzerine gelen jandarma ve Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin incelemesinin ardından balinanın leşi, Ortaca Belediyesi'ne ait işmakinesiyle kazılan bir çukura gömüldü. Aradan geçen 4 yıl sonra Muğla, Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, bünyelerinde bir ay içinde kurulacak olan Su Ürünleri Müzesi'nde sergilemek üzere yavru balinanın iskeletine talip oldu. Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği Başkanı Cengiz İlhan'ın da onayının alınmasının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Taçnur Baygar tarafından 15 kişilik bir bilim ekibi oluşturuldu. Oluşturulan ekip Sarıgerme Sahili'ne gelerek, kürekle balinanın iskeletine ulaşmak için kürekle kazı çalışmalarına başladı. Kürekle yapılan çalışmaların yetersiz kalması üzerine çalışmalar kepçeyle devam etti. 6 saatlik bir çabanın ardından balinanın iskeletine ulaşıldı. İskelete ulaşılmasının ardından çalışmalar, daha titiz bir şekilde küçük el aletleri ile sürdürüldü.Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar, çalışmaların dört gün süreceğini belirtip, İlk aşamada kaburga kemikleri ortaya çıktı. İncelemelerimizde balinanın üst kısmında herhangi bir sıkıntı görmedik. Ancak alt kısımları su seviyesinde olduğu için aşağı kısımlarda çalışmamız biraz güçleşecek. Bilimsel ekibimiz gerekli çalışmaları yürütüyor. Balinanın iskeletini çıkardıktan sonra elde edilen parçalara numaralar vereceğiz. Sonraki aşamalarda ise kemiklerin temizlenmesi, bir araya getirilmesi ve birleştirilmesi sağlanacak dedi.Amaçlarının Türkiye'de çok az sayıda bulunan balina iskeletini üniversitelerinin bünyesinde kurulacak Su Ürünleri Müzesi'ne kazandırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baygar, Böylece öğrencilerimizin yanı sıra halkımızın da balinanın yapısını görmelerini sağlayacağız. Arkeoloji bölümündeki arkadaşlarımız da burada kendi deneyimleriyle ilk kez bir balina iskeleti çıkaracaklar. Buradaki çalışmalar son derece itina ve titizlikle yürütülüyor. Bir kaç gün içinde herhangi bir kayıp yaşamadan iskeleti tam anlamıyla çıkaracağızö diye konuştu.Öte yandan, çalışmalar sırasında balinanın üzerinde bir de caretta caretta kabuğu çıkarıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Belediyesi Sarıgerme Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title