Kardemir'in Temelinin Atılması ve Karabük'ün Kuruluşunun 79. Yıl Dönümü
Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş’nin (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 79. yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş'nin (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 79. yıl dönümü törenlerle kutlandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Yaptığımız mücadele basit bir terörle mücadele değildir. Bu bir nevi kurtuluş savaşıdır" dedi.
KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 79. yıl dönümü, Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk sunumu etkinlikleriyle başladı. Karabük Valisi Orhan Alimoğlu'nun çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Karabük'ün kuruluşunun 79. yıl dönümü dolayısıyla kent genelinde yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vali Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cihan Ulukaya, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, KARDEMİR Genel Müdürü Uğur Yılmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. KARDEMİR'de 30 yılını aşan çalışanlara plaket verilmesinin ardından Kent Meydanı'nda devam eden törende 'Kardemir'de hayat 7 gün 24 saat' konulu resim sergisinin açılışı yapıldı.
Serginin açılışı sonrası bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 3 Nisan'ın Karabük için önemli bir tarih olduğunu söyledi. 3 Nisan 1937'de 13 haneden oluşan bir Karabük'ü bugünkü hale getirecek adımın atıldığı gün olduğunu ifade eden Şahin, "Fabrikanın temelini bizzat buraya gelerek atan dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye, dönemin bakanı rahmetli Celal Bayar'a, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak büyüğümüze ve tabi ki o dönemin hükümetine bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. O dönemde buraya böyle bir fabrika temeli atılmamış olsaydı herhalde şuanda Karabük bu durumda olmazdı" dedi.
Karabük'ün geçmişten bu günlere geldiği evreleri de anlatan Şahin, Karabük'ün tarihinin 79 yıldan ibaret olmadığını, ilçelerinin çok köklü bir tarihe sahip olduğunu ifade ederek, kentin gün geçtikçe kalkındığını ve kalkınmaya devam ettiğini belirtti.
"BU TERÖR ÖRGÜTÜ SADECE PİYONDUR, MAŞADIR"
Bugün oynanan Boluspor ile Kardemir Karabükspor maçına olası bir olay yaşanmaması için Karabük'ten taraftarın kente alınmaması kararı alındığını öğrenince tepki gösterdiğini ve gerekli görüşmeleri yaparak taraftarın Bolu'ya gitmesini sağladığını anlatan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bolu Komando Birliği şuanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörle mücadele ediyor, şehitler veriyor. İki komşu ilin vatandaşları, futbol seyircileri bir araya gelerek birbirleriyle kavga ederse bu yakışır mı bize? Yaptığımız mücadele basit bir terörle mücadele değildir arkadaşlarım. Bu bir nevi kurtuluş savaşıdır. Çanakkale'de ecdadımız hangi amaçla çarpışmışsa, Kurtuluş Savaşı'nda hangi amaçla şehitler vermişsek bu bölücü terör örgütleriyle mücadele de aynı amaca yöneliktir. 100 yıl önce o coğrafyada haritaları cetvelle çizen emperyalist güçler yeniden orada sınırları değiştirme, Türkiye'den bir toprak parçasını alma savaşını verdiriyorlar. Bu terör örgütü sadece piyondur, maşadır. Buna pabuç bırakmayacağız. Çanakkale'de nasıl başarıya ulaşmışsak, Kurtuluş Savaşı'nda nasıl başarıya ulaşmışsak bu terörle mücadelede de Allah'ın izniyle başarıya ulaşacağız. Sizlerin duaları ve destekleriyle."
KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Uğur Yılmaz ise, ülkenin birliği ve dirliği için canlarını seve seve feda eden aziz şehitleri ve yaşanan terör olaylarında hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle ve minnetle anarak, "Bugün burada sergilenen birlik ve beraberlik, kirli hesaplar içerisinde olan ve onların taşeronluğunu yapanlara karşı, milletin birliğine, vatanın bütünlüğüne, devletin bekasına sımsıkı sahip çıkmış olmaları, terörün gündemine asla teslim olmayacağız. Ülke ve millet olarak hedeflerimizden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz" diyerek KARDEMİR'in kurulduğu yıllardan örnekler verdi.
"BUNDAN SONRA TÜRK TOPRAKLARINDA KİMSE TÜRK MÜSTAHSİLİNİ CAN EVİNDEN VURAMAYACAKTIR"
Peyami Safa'nın dış güçlerin KARDEMİR'in kurulmasını istemediği konusunda dikkat çektiği olayı anlatan Yılmaz, "Karabük fabrikasının temel atma merasiminde bir ülkenin Zonguldak Konsolosu olduğunu söyleyen bir zat, buralara fabrikalar kurulacağı için teessür beyan etmiş. 'Yazık ki çok güzel bir av mıntıkamız bozuluyor' demiş. Bu konsolos gibi düşünen Avrupalılar için yalnız Karabük değil, bütün Türkiye çok güzel bir av mıntıkası idi. Bu memlekette yalnız tavşan, bıldırcın, keklik, toy, çil, yabankazı ve ördeği değil, Türk parası, Türk müşterisi, Türk emeği, Türk işçisi de avlanırdı. Bundan sonra Türk topraklarında kimse Türk müstahsilini can evinden vuramayacaktır. İktisadi sahada bu müdafaa çoktan başlamıştır. Ne mutlu bu eseri 79 yıldır alın terleriyle büyütüp geliştirenlere. Bundan tam 79 yıl önce Karabük'te mütevazı şartlarla başlayan çelik üretimi, bugün ülkemizi dünyanın en büyükleri arasına taşıdı. Ne mutlu böylesi değerli bir esere sahip olan Karabüklüler'e, ne mutlu bu eseri 79 yıldır alın terleriyle büyütüp geliştirenlere ve ne mutlu 79 yıl sonra bile aynı heyecanı yüreklerinde hisseden sizlere. Bugün 2 milyon tonu aşan üretimiyle KARDEMİR artık dünyada kabul gören bir üretim seviyesini ve ürün çeşitliliğini yakalamıştır. Yakın zamanda yine sizlerle birlikte açılışını gerçekleştireceğimiz kangal haddehanemiz ise KARDEMİR'e, Karabük'e ve ülkemiz sanayisine kazandırılan yeni bir eser olacaktır" dedi.
"1937 YILINDA ÇIKTIĞIMIZ YOLDAN BİZLERİ DÖNDÜREMEZ"
Geçen yıl dünya ve ülke çelik sektöründe yaşanan sıkıntılardan etkilendiklerini ancak tüm olumsuzluklara rağmen yılı en az kayıpla atlattıklarını kaydeden Yılmaz, "Bugün bizleri buraya toplayan 1937 ruhu, 1994 ruhu sizlerde var oldukça, birlik ve beraberliğimiz devam ettikçe bizleri değil Çin, yedi millet topuyla tüfeğiyle bir araya gelse yıkamaz, 1937 yılında çıktığımız yoldan bizleri döndüremez" diye konuştu.
Karabük Valisi Alimoğlu ise, Karabük'ün geçmişine bağlı, tarihiyle yaşamasını öğrenmiş ve bu nedenle başarıyı yakalamış bir kent olduğunu, bunun devamını sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, KARDEMİR ve işçilerin geçmişte karşılaştıkları sorunları, fabrikanın kapatılmasına verilen karar karşısındaki mücadeleyi aktararak birlik beraberlik içinde bütün engelleri aşarak bu günlere geldiklerini anlattı.
Tören, KBÜ halk oyunları ekibi gösterisi, KBÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu'nun konser vermesi ile son buldu. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, yeni yazılan KARDEMİR marşını ilk defa seslendirdi. - KARABÜK