"Kardeş Mahkemeler Projesi" Bodrum'da Başladı
Adliyelerdeki iş yükünün azaltılması için Adalet Bakanlığı tarafından organize edilen ve İsveç Adalet Bakanlıkları işbirliği içerisinde 11.'si yapılan toplantılardan "Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları, İsveç'te Uzlaştırma Müessesesi ve"...
Adliyelerdeki iş yükünün azaltılması için Adalet Bakanlığı tarafından organize edilen ve İsveç Adalet Bakanlıkları işbirliği içerisinde 11.'si yapılan toplantılardan "Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları, İsveç'te Uzlaştırma Müessesesi ve Türk Hukukunda Benzer Uygulamalar" adlı seminer Bodrum'da başladı.
Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin'in 'hoş geldiniz' konuşması yaptığı seminerin açılışına; Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Muğla Adli Yargı Komisyon Başkanı Mahmut Ege ve Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Cavidan Karaöz katıldı.
Bodrum Azka Otel'de yapılan ve iki gün sürecek olan seminer İsveç İkili İşbirliği programları çerçevesinde "Kardeş Mahkemeler Projesi" kapsamında düzenleniyor. Yargıtay üyeleri, Yargıtay Tetkik Hakimleri, İsveç ve Türk hakimleri, savcıları, akademisyenler, bakanlık tetkik hakimleri, baro temsilcilerinden oluşan yaklaşık 120 kişinin katıldığı Bodrum'daki seminerde; İsveç ile işbirliği programı hakkında genel bilgi, İsveç yargı sistemi, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ve İsveç uygulaması, yargı reformu stratejisi güncelleme çalışmaları bilgi notu, uzlaşma konusunda İsveç Nacka Mahkemeleri ile Aydın Hukuk Mahkemeleri arasında hazırlanan ortak rapor, hukuk uyuşmazlık arabuluculuk kanunu ile ilgili bilgi notu, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk ile ilgili kanunu, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yönetmeliği görüşüldü.
Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Tanrıkulu, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Üyesi, İsveç Nacka Mahkemesi kıdemli hakimi ve daire başkanı Ylva Osvald ve Bodrum Başsavcısı Hayati Keskin'in açılış konuşmalarını yaptığı seminerde, İsveçli kıdemli hakim yardımcısı Marcus İsgren, İsveç yargı sistemi hakkında bilgi verdi. Tanrıkulu, "Seminerde uzlaşma konusunda İsveç'te bir yöntem var. Bu konu bizim yasalarımızda da var ancak çok etkin olarak kullanılmıyor. Hakimler arasında kullanılan bu yöntem, sulha teşvik ediyor. Bugün hakimler ve hukukçular olarak bu konuyu tartışacağız" dedi.
AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN İSVEÇ DESTEĞİ
Türkiye ile süren çalışmaların bu kadar olumlu ve başarılı geçmesinin kanunların ve adalet işleyişinin birbirine çok benzemesinden dolayı olduğunu söyleyen İsveç Nacka Mahkemesi Kıdemli Hakimi Ylva Osvald ise, "Zamanla kanunlar ve kullanımları değişmişse de çok ortak yönümüz var. Bu çalışmalarla ortak yönelişimiz daha da çoğalacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili soruyu cevaplandıran Asvald, şu cevabı verdi: "Bu Türkiye'nin kendi isteğine bağlı. Türkiye nasıl gelişmek istiyorsa kendi sistemi içerisinde öyle gelişmek zorunda. Bizden Türkiye'nin bir isteği varsa biz buna hazırız. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi konusunu elbette destekliyoruz da İsveç'in resmi politikasıdır." - MUĞLA