"Kardeşliğe Can Feda" Oruç Açma Etkinliği
İstanbul Müftüsü Yaran: "Ehl i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, düşüncesine saygı duyu...
İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, "Ehl-i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, düşüncesine saygı duyup,iyi ilişkiler içinde bir arada olmamız icap ediyor" dedi.
Yaran, Alevi-Sünni Kardeşlik Platformu'nun, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği, "Kardeşliğe Can Feda" adlı oruç açma etkinliğinde yaptığı konuşmada, ilimde farklı görüşlerin olmasının doğal olduğunu söyledi.
Farklı görüşlere tahammül etmenin fazilet ve erdem olduğunu, tahammülün ötesinde bunların doğal karşılanması gerektiğini belirten Yaran, "Ehl-i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, onların da düşüncesine saygı duyup, komşuluk ilişkileri içinde, iyi ilişkiler içinde bir arada olmamız icap ediyor. Cenab-ı Hak bu birlikteliği, bu kardeşliği devam ettirsin inşallah" diye konuştu.
Kardeşlik için çalışanlara Allah'tan yardım dileyen Yaran, organizasyonu düzenleyenlere de teşekkür etti.
Rektör Boztuğ
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, sözlerine, "Ülkemizde Alevi İslam inancına mensup kardeşlerimizin kabesi kabul edilen Tunceli'de kurulmuş üniversitemizin rektörü olarak, aranıza katılmaktan büyük şeref duyuyorum. Ülkemizin koşullarında sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu hükümetimiz döneminde, Tunceli Üniversitesi'ne atanan bir Alevi rektör olarak, muharrem matem orucu açma münasebetiyle düzenlenen törende çok az vaktinizi alacağım" diyerek sözlerine başladı.
Türkiye'nin, cumhuriyetin kurulması, demokrasiye geçilmesi ve 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın döneminde serbest piyasa ekonomisine geçilmesi gibi çeşitli önemli dönüm noktaları yaşadığını aktaran Boztuğ, şunları kaydetti:
"2002 yılından itibaren iktidara gelen hükümet kanalıyla, ülkemiz kanalıyla ülkemiz ve toplumumuz dördüncü büyük değişim, dönüşüm sürecini yaşıyor. Bu süreçte, çok önemli bir karakteristik var. Bu karakteristik de toplumu oluşturan bireylerin değişik, farklı özellikleri. Başlıca 3 majör farklılığımız var bizim; anadil, etnik köken ve mezhep meşrep farklılığımız... Tüm bu farklılıkların hepsi, bu yeni dönemde birer zenginlik olarak algılanıyor. Birer kültür zenginliği, birer sosyal zenginlik olarak algılanıyor. "
Dindar insanların ve Kürtlerin geçmişte yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Boztuğ, bunların bir kısmının çözüldüğünü bir kısmının da çözülme sürecine girdiğini belirterek, "Geriye Alevi kardeşlerimizin problemleri kaldı. İnşallah önümüzdeki günlerde... Biz sabır ve temenniyle bekliyoruz" dedi.
Boztuğ, Alevilerin bugünkü sorunlarına da çözüm bulunacağına inandığını dile getirerek, "Birliğimiz, iriliğimiz, dirliğimiz ve birlikte Türkiye olma hülyamız yolundaki binayı tesis etmede, birkaç tuğla koymuş olarak devam ederiz" ifadelerini kullandı.
"Hür ve beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden biri adalettir"
Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da bu yıl "Kardeşliğe Can Feda" temasının işlendiği programın her sene farklı iş adamının katkılarıyla gerçekleştiğini belirterek, bu yılki etkinliğin Mustafa Koç'un desteğiyle yapıldığını söyledi.
Hortoğlu, bu sene Türkiye'de farklı bir muharrem yaşandığını, her tarafta aşure kazanları kurulduğunu, Alevi ve Sünnilerin bir araya geldiğini kaydetti.
Anadolu topraklarının ortak yaşama geleneğini gösterdiğini ifade eden Hortoğlu, beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden birinin ise adalet olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Hür ve beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden biri adalettir. Bizi bir arada koyacak en önemli şey adalettir. İnanma özgürlüğünün, Alevi toplumunun taleplerinin karşılanması noktasında verilmesi, adaletin tesisine önemli hizmet edecektir. Adaletin gerçekleşmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Bu meselenin hukuki, psikolojik, kurumsal sorunları olduğunu, çözümleri için çaba içerisinde olunduğunu biliyorum. Ama bu meselenin daha fazla uzatılmadan ivedilikle, yükselen toplumsal muhalefeti ve memleketimizdeki barış ve kardeşlik duyguları zedelenmeden hayata geçirilmesi zamanlaması çok önemli. Zamanlamanın, hakların verilmesi kadar da önemli olduğunu düşünüyorum."
Hortoğlu, konuşmasının ardından, iş adamları Mustafa Koç ve Adnan Polat'a seramik tabak hediye etti. - İstanbul