Karia Yaşam Yürüyüş Yolu, 3 Şubat'ta Açılıyor
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, ismini antik Karia medeniyetinden alan 796 kilometrelik yaşam yürüyüş yolunun, 3 Şubat'ta hizmete girmesinin planlandığını açıkladı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, ismini antik Karia medeniyetinden alan 796 kilometrelik yaşam yürüyüş yolunun, 3 Şubat'ta hizmete girmesinin planlandığını açıkladı.
Muğla'nın Datça İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, üzerinde yaklaşık 1 yıldan bu şana çalışılan projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Muğla'nın sahip olduğu 1124 kilometre sahil şeridi ve yüzde 68'lik ormanlık alanın yanı sıra, ilçelerindeki doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihsel birikimliyle de dünyada turizmle öne çıkan önemli illerinden biri olduğunu belirten Karakuş, turizmin 12 aya yayılması gerektiğine dikkat çekti. Bu amaçla bazı projeleri hayata geçirmek için çalışma yürüttüklerini ifade eden Karakuş, şöyle dedi:
"Bu projelerimizden biri, Datça'yı da kapsayan 796 kilometrelik Karia Yürüyüş Yolu'dur. Muğla'da Marmaris İçmeler'den başlayarak, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi'nden Akyaka ve Milas'a uzanan Karia Yaşam Yürüyüş yolu güzergahında Kaunos, Knidos, Labranda, Herakleia Latmos, Alinda ve Stratonikeia gibi ünlü antik kentler bulunuyor. Rota üzerinde Prehistorik çağların duvar resimlerinden, klasik dönemin anıt mezarlarına, Helenistik dönem tapınaklarından, Roma dönemi agoralarına, Bizans dönemi manastırlarından, köylerin diğer bölgelerine görülmeyen ev mimarisine kadar değişken yapıları bir arada görmek mümkün olacak. 796 kilometrelik yolun son 40 kilometresi Aydın'ın Çine İlçesi'ne uzanıyor."
Güzergahın üzerinde köylerde oturanlara proje hakkında eğitim çalışması yapacaklarını ifade eden Karakuş, "Yürüyen turist nasıl davranacakları, neler satabilecekleri konusunda bilgiler vereceğiz. Köylerimizin bu projeden maksimum yararlanmalarını amaçlıyoruz" diye konuştu.
Çalışmaların tamamlanması ardından yolun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredileceğini ve bakanlık envanterine alınacağını açıklayan Karakuş, "Böyle bir parkur dünyanın hiçbir yerinde yok. Yüzlerce yıldır var olan antik yollar, bir yıl süren çalışmalar sonucu iyileştirilerek turizme kazandırılacak. İlk aşamada, yılda 25 bin yürüyüşçünün bu güzergahı yürüyeceğini tahmin ediyoruz. Bakanlık envanterinden alınıp dünyaca tanınmasının ardından bu sayının çok daha fazla olacağını sanıyorum" dedi.
Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan ise projenin bölge turizmine önemli katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:
"Bu projenin içerisinde Datça'nın da yer alıyor olması, Datça'ya verilen değerin bir göstergesidir. Bir bölgenin, gelişmesinde, ekonomisinin canlanmasında, kamu niteliği ağır basmakla beraber sivil kuruluş hüviyetinde olan bu tür odaların çok büyük önemi var. MUTSO, bunun en güzel örneklerinden birini gerçekleştiriyor. Datça, bu proje ile tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini çok daha kolay tanıtma olanağı bulacak. Emeği geçenleri kutluyorum." - Muğla / Datça