Karikatür Krizinin 10?uncu Yılında ?hiçbir Karikatür İnsan Hayatından Önemli Değildir?
Karikatür krizinin 10'uncu yılında 'hiçbir karikatür insan hayatından önemli değildir' Kurt Westergaard: 'Ben kimsenin dini ve onuru ile oynamayı düşünmedim' 'Çizdiğim Karikatür Hz. Muhammed olarak algılandı' DANİMARKA'da 30 Eylül 2005 yılında Jylland Posten gazetesi tarafından ön sayfada yayınlanan 12 Hz. Muhammed karikatürlerinin 10'uncu yılında medya kuruluşları karikatürlerden yayınlamamayı tercih ettiler.
Karikatür krizinin 10'uncu yılında 'hiçbir karikatür insan hayatından önemli değildir'
Kurt Westergaard: 'Ben kimsenin dini ve onuru ile oynamayı düşünmedim'
'Çizdiğim Karikatür Hz. Muhammed olarak algılandı'
DANİMARKA'da 30 Eylül 2005 yılında Jylland Posten gazetesi tarafından ön sayfada yayınlanan 12 Hz. Muhammed karikatürlerinin 10'uncu yılında medya kuruluşları karikatürlerden yayınlamamayı tercih ettiler. Ülkenin yüksek tirajlı Berlingske gazetesi yönetimi 'hiçbir karikatür insan hayatından önemli değil' diyerek, karikatürlerin Müslümanların onurunu kırması nedeniyle yayınlanmadığını açıkladı. Gazete yönetimi tarafından 'biz bir medya kuruluşu olarak her gün neyi yayınlayıp, yayınlamayacağımızı tartışıyor ve uzun tartışmalar sonra kararımızı veriyoruz. Tabi ki bir şeyin 10'uncu yılında konuyla ilgili resim veya yazıları yayınlamak isterdik ama Karikatürler yayınlandıktan sonra büyük olaylar yaşandı. Müslümanların onurları kırıldı ve onlar 12 sanatçının karikatürlerinin yayınlanmasını dinleri ve peygamberleri ile alay edildiği şekilde yorumladılar. Hiçbir Karikatür insan hayatından önemli değildir' denildi.
Danimarka'nın resmi Radyo ve Televizyon kanalı DR haber direktörü Ulrik Haagerup, karikatürlerin zaman, zaman haberlerle ilgili olarak kullanıldığını ancak Müslümanları incitmemek için çok dengeli hareket edildiğini söyledi.
WESTERGAARD 'PİŞMAN DEĞİLİM'
12 Karikatürist içinde en çok tepki çeken Kurt Westergaard, DHA'ya telefonla yaptığı açıklamada Karikatürlerin halen daha habercilik ve sanat adına kullanılması gerektiğini ancak bunu yaparken Müslümanların veya bazı insanların onurlarını zedeleyecek şekilde yapmamak gerektiğini söyledi. Kurt Westergaard, karikatürlerin kendisini tüm dünyada tanıttığını ancak polis koruması altında yaşamak zorunda kaldığını belirterek 'üzülmüyor ama kızıyorum' dedi. Evinde bir Somalili'nin baltalı saldırısından güvenlik odasına saklanarak kurtulan Kurt Westergaard 'ifade özgürlüğünün bedelini polisin koruması altında saklanarak yaşamakla ödüyorum ama pişman değilim. O zaman için karikatürler çizilmese belki bir tiyatro oyunu, yazılan bir kitap aynı reaksiyonu yaratacaktı. Yıllarca çok sayıda karikatür çizdim ve politikacılardan, yazarlardan, insanlardan eleştiriler aldım ama hiç biri bu kadar büyük tepki görmemişti. Ben kimsenin dini ve onuru ile oynamayı düşünmedim. Hz. Muhammed'in karikatürü çizilsin istendi ben de bazı Müslüman teröristleri temsil eden bir karikatür çizdim. Çizdiğim Karikatür Hz. Muhammed olarak algılandı ve olay çıktı. Aslında kendim ateistim ve kimsenin dini veya inancına karışmam' dedi.