Karikatürle Ders
Özel Marmaris Koleji öğrencilerinin sosyal bilgiler dersini daha iyi anlamaları için karikatür sanatı kullanılıyor.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Derya Tuncel ile Resim Öğretmeni Deniz Gürpınar'ın çalışması sonunda ortaya çıkan karikatürler 13 Nisan'da Marmaris'te sergilenecek. Sergiye onur konuğu olarak karikatüristler Şevket Yalaz ve Mehmet Selçuk katılacak.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni ve aynı zamanda amatör tiyatro oyuncusu olan Derya Tuncel, 2009 yılında tarih konusunu sevmeyen öğrencilere farklı biçimde yaklaşarak, derslerde inceledikleri konuları skeç ve dramala öğretmeye başladı. Bu sayede yüzde 100'e yakın başarı sağlandı. Tuncel, bu yıl da yine öğrencilerinin karikatür ile ders anlama yeteneğini geliştirmek için, 1990-95 yıllarında kendisinin resim öğretmeni olup şu anda aynı okulda birlikte çalıştığı Deniz Gürpınar'dan destek istedi.
Gürpınar ile Tuncel baş başa vererek sosyal bilgiler dersini karikatürize ederek çalışmaya başladı. Deniz Gürpınar, daha önce öğrencisi Derya Tuncel ile böyle bir projede yeralmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Gürpınar, şöyle dedi:
"Derya hocam bana gelip 'Derslerde öğrettiğim konuları görsellikle birleştirmek istiyorum. Çünkü bu sayede dersler öğrencilerin aklında daha fazla kalıyor. Derslerimizi karikatür tekniğiyle çocuklarımıza çalıştırabilir miyiz?' diye sordu. Benim çok hoşuma gitti. Çok heyecanlandım. Adını da; 'Sosyal Bilgiler Dünyasına Yolculuk' koyduk. Derya öğretmenimizin sosyal bilgilerde anlattığı konuları 5, 6, 7'nci sınıf öğrencileri kendi karikatürlerinde esprilerle anlatmaya çalışıyor. Ben karikatür tekniğini öğrettim. Büyüdükleri zaman bile bu çalışmayı unutmayacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü ortaya çok güzel karikatürler çıktı" dedi. 13 Nisan'da Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanat Evi'nde öğrencilerin yaptığı karikatürlerin sergileneceğini de belirten Gürpınar, 'Bu sergiye de ünlü karikatüristlerimizden Şevket Yalaz ve Mehmet Selçuk onur konuğumuz olacak. Bu isimlere görüşeceğimiz ünlü bir isim daha eklenebilir."
DRAMADAN SONRA KARİKATÜR
Sosyal Bilgiler öğretmeni Derya Tuncel de, 4 yıl önce tarih dersini sevdirmek için skeç ve drama yöntemini kullandıklarını ve büyük başarı elde ettiklerini belirtti. Tuncel, Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak branşının önemine çok inandığını anlatırken, "Geçmişini bilmeyen toplumların geleceğe güvenle bakabileceğini düşünmüyorum. Bu sözden yola çıkarak Deniz hocam ile birlikte dersimizi karikatürle somutlaştırmaya çalıştık. Dersler hem daha renkli, eğlenceli ve hem de daha kalıcı oldu. Ayrıca dramalarla da öğrencilerimizin yaratıcılıklarını geliştirdik" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER DE MUTLU
12 yaşındaki Selin Eke, hangi ürünün nerede yetiştirildiğini karikatürle anlatmak istediğini söyledi. Eke, "Elma; İç Anadolu'da, üzüm; Ege Bölgesi'nde, portakal ise; Akdeniz Bölgesi'nde yetişiyor. Ege Bölgesi'nde en çok yetişen ürünleri ise karikatür çalışmasında unutmamak için 'Zühti' adı altında topladık. Z: Zeytin, Ü: Üzüm, H: Haşhaş, T: Tütün, İ: İncir. Bu sayede ürünlerin adını unutmuyorum" dedi.
13 yaşındaki Arda Şeref Girginç de, resim çizmeyi ve Fenerbahçe'yi çok sevdiğini anlatırken, "Hobilerim arasında köpekler var. Karikatürü Efe Kargın ile birlikte çizdik. O konuyu belirledi ben çizdim. Depremle ilgili karikatür yaptık. Karikatürde öğretmen tahtaya çizdiği bir resimle öğrencilere bu doğal afetin ne olduğunu soruyor. O sırada da gerçekten deprem oluyor. Deprem olduğu anda çocukların ne yapacağını çizdim" diye konuştu.
Aleyna Koçar da, Peribacaları ile Nemrut Dağı'ndaki harabeleri gösterdiğini, burada peri bacalarının daha fazla ziyaret edildiğini anlatmaya çalıştığını bildirirken, "Karikatürde Nemrut Dağı'ndaki eserlerin peribacalarına 'Kendilerini beğenmiş periler' diyerek onların daha fazla ziyaret edildiğini anlatmaya çalıştım" dedi.