"Kariyerimin Kontrolü Bende"
Bilim ilaç toplum gönüllüleri, kariyer yolculuğunda gençlerin yanında yürüyor.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu tarafından 31 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Kariyerimin Kontrolü Bende" Kongresi'nde, Türkiye'nin alanında başarılı, araştırmacı ve profesyonel gönüllü eğitmenleri; gençlere rol model olabilmek ve onları kariyerlerinde bir adım öne geçirebilmek amacıyla tam günlük sertifikalı eğitimler vermek üzere bir araya getirdi.
Gençlere, vizyonlarını oluştururken yol göstermek ve kariyer gelişimlerine destek olacak bilgi ve beceriler kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla profesyonel eğitmenleri bir araya getiren Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri "Kariyerimin Kontrolü Bende" kişisel gelişim kongresini bu yıl 31 Ekim - 3 Kasım 2011 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Mezun olmaya hazırlanan bir üniversite öğrencisine verilebilecek en değerli hediye olan kariyer ve gelişim fırsatını Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri, Dicle Üniversitesi öğrencilerine götürdü.
Bilim İlaç'ın desteğiyle; bireysel yetkinliklerini, zamanını, emeğini, tecrübesini, entelektüel sermayesini; "Çözümün bir parçası olmak" üzere ihtiyacı olan kişilerle paylaşan gönüllü çalışanların oluşturduğu Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu, gençler ve sorunları ile ilgili toplumu bilinçlendirmek üzere gerçekleştirdiği eğitim odaklı projelerini sürdürüyor. 2008 yılından beri uygulanmakta olan "Kariyerimin Kontrolü Bende" projesi bunlardan sadece biri…
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu; bu projeyle genç işsizliğinin %22'lerde olduğu ülkemizde, gençlerin istihdama yeteri kadar katılamama sorunu için çözümler yaratıyor. Proje, hem özel sektör hem kamunun odağında bulunan Türkiye'nin doğusu ve batısı arasındaki eşitsizliğin giderilmesi amaçlıyor. Özellikle Anadolu'daki üniversitelerdeki öğrencilere kariyer planlamalarında destek olmak, rol model yaratabilmek, bilgi ve becerilerini geliştirmek, vizyon oluşturmalarına yardımcı olmak ve kariyerlerine bir adım önde başlamalarını sağlamak amaçlanıyor.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu, "Kariyerimin Kontrolü Bende" kişisel gelişim kongresinde Türkiye'nin alanında başarılı, araştırmacı ve özel sektör profesyonellerinin kariyerlerine yön veren gönüllü eğitmenlerini, üniversite öğrencileri ile sertifikalı eğitimler vermek üzere buluşturdu.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri "Profesyonel iş hayatında başarının anahtarı olarak belirlenmiş liderlik, ekip çalışması, etkin sunum gibi becerileri daha üniversitedeyken kazansaydık kariyerimize bir adım önde başlardık…" düşüncesi ile yola çıktılar. Bu düşünce onları 15 profesyonel eğitmenin kariyer gelişimi için çok önemli olan 15 farklı tam günlük eğitimi uyguladığı kişisel gelişim kongresine taşıdı. Bugüne kadar Erzurum Atatürk Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Kariyerimin Kontrolü Bende" programı, bu kez Dicle Üniversitesi'nde gerçekleşti. Projenin ana sponsoru olan Bilim İlaç İK Direktörü Aykut Bora projenin geldiği boyutları "Türkiye'deki en büyük ve en kapsamlı gelişim kongresi ve bunun tamamen gönüllülük ile gerçekleştirilmiş olması ayrı bir başarı hikayesi" diyerek özetliyor. Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Türkiye Lideri Dilek METE, "Dicle Üniversitesi öğrencilerinin kongreye gösterdiği ilgi projemizin gerekliliğine duyduğumuz inancı daha da arttırdı.
Doğu bölgelerindeki kısıtlı iş olanakları ve eğitim şartları öğrencileri umutsuz hale getiriyor. Bizler bu eğitimlerle gençlerin kendilerine ve geleceklerine güvenmelerini sağlıyoruz. Olanaklar ne kadar sınırlı da olsa da doğru bilgi ve doğru kararlarla geleceklerini şekillendirmenin mümkün olduğunu anlatıyoruz. Bu programla profesyonel iş hayatında başarının anahtarı olarak belirlenmiş liderlik, ekip çalışması, etkili sunum gibi becerileri ile kariyerlerine bir adım önde başlamalarını sağlıyoruz. Amacımız her yıl daha fazla üniversiteye ve daha fazla geleceğe ulaşmak " dedi.
HER YIL DAHA ÇOK ÖĞRENCİYE ERİŞİM, HER YIL DAHA ÇOK EĞİTİM
2008 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 60 öğrenciyle pilot olarak başlanılan proje, gönüllü sayılarının artması ile 2009'da Erzurum Atatürk ve 2010'da Kayseri Erciyes üniversitelerinde 3 günlük ve 300'er kişilik, 2011 yılında ise daha da geliştirilerek 4 günlük ve 1600'den fazla öğrencinin katıldığı bir programa dönüştürüldü. Kariyer.net'in iletişim sponsorluğunu üstlendiği kongreye 3. ve 4. sınıf öğrencileri kariyer.net üzerinden başvuru yaparak katıldılar.
Öğrenciler, alanında uzman 15 farklı eğitmenden bireysel liderlikten, ekip olma ve yönetmeye, kişisel davranış modellerinden, beden dili ve bireysel imaja kadar birçok farklı konuda eğitim aldı. Proje sayesinde kariyer seçenekleri ve başarıya giden yol haritaları hakkında önemli bilgiler edinip; kongreye katıldıkları için alacakları sertifikayı özgeçmişlerine ekleme şansına sahip oldular. Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri'nin bir araya getirdiği eğitmenler ve verdikleri eğitimlerin başlıkları; Ayşe Köse "Kariyer Yolunda İletişim", Başak Güçlü "Özel Sektörde Gönüllülük", Betül Bozkurt "Kişisel Liderlik", Candan Erdemci "Seni Dinliyorum, Seni Anlıyorum", Çağlar Çabuk "Gelecek Bugünden Başlar", Dilek Mete "Kariyerimin Kontrolü Bende, Kariyer Hedefleri ve Kariyer Planlama" Erol Tuncer "Beden Dili ve Bireysel İmaj Taktikleri", Ferda Binatlı Gümüş "İş Hayatında Duygusal Zeka", Güray Sabit "Kurumsal Hayatta Takım Çalışması",Hakan Tetik "Stratejik Düşünme", Hanife Tanışan "Kendini Tanımak", Nurdan Akalın Terazi "Mülakatta Başarı"Kürşat Acartürk "Etkili Sunum Teknikleri", "Pozitif Düşünce ve Stres Yönetimi" Rıfat Bayraç "Başarının Yeni Psikolojisi" , Serra Titiz " Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal Girişimcilik", Sinan Akdoğan "Kişisel Davranış Modelleri ile İlişkiler", "İlaç Sektöründe Pazarlamaya Bakış" olarak gerçekleşti.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri (BİTG) hakkında
2005 yılında Bilim İlaç'ın desteğiyle; bireysel yetkinliklerini, zamanını, emeğini ve tecrübesini, entelektüel sermayesini; "Çözümün bir parçası olmak için..." ihtiyacı olan kişilerle paylaşan gönüllü çalışanların oluşturduğu BİTG platformu; 2011 yılı itibariyle 1.003 aktif üyesi ile Türkiye'nin 11 ilinde, 20 ekip ile faaliyet gösteriyor. Gönüllüler, her yıl projeler hazırlıyor ve ekip liderlerinden oluşan üst kurulda kabul görenleri, Bilim İlaç çalışanlarının ailelerinin ve paydaşların da gönüllü desteğini alarak uygulanıyor. Bugüne kadar BİTG tarafından 8 farklı proje kapsamında 184 faaliyet gerçekleştirildi. 19.155 saat gönüllü çalışma ile 26.000'i aşkın çocuk ve gence ulaşıldı.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu'nda gönüllüler mesai saatleri içinde haftada iki saat gönüllü çalışmalarda yer alabiliyorlar. Platformun Türkiye geneline yaygınlaştırdığı sekiz ana projesi bulunuyor:
Engelleri Kaldırın; Engelli çocukların sosyal hayata daha yoğun katılımını sağlamayı hedefleyen bir çalışma.
Bilim'in Kardeşleri; Bir şemsiye olarak konumlandırılan proje ile ihtiyacı olan okullarda, ilköğretim çocuklarının hem kişisel hem de eğitim ortam ve olanaklarının gelişimini hedefliyor.
Bilim'in Kardeşleri Okulda, ilköğretim okullarında eğitim ortam ve olanaklarının gelişimini hedefliyor.
Bilim'in Kardeşleri Meraklı Kitaplar, Yaratıcı Okuma, ilköğretim çocuklarına yaratıcılıklarını ve meraklarını geliştirerek kitap okumayı sevdirmeyi hedefliyor.
Bilim'in Kardeşleri Diş Dostu, ilköğretim çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor.
Bilim'in Kardeşleri Tiyatroda, sahnelen çocuk oyunuyla ilköğretim çocuklarının sosyal yaşamlarına ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyor. "Alaaddin'in Sihirli Lambası" adlı oyun 07–12 yaş arasındaki ilköğretim çocuklarına ücretsiz olarak sahneleniyor. Gönüllülerin hedefi; Samsun, Sivas, Tokat, Ordu, Çorum, Amasya, Sinop illerinde oyunu sahneleyerek 5.000 çocuğa ulaşmak.
Kariyerimin Kontrolü Bende, doğu illerindeki üniversite öğrencilerinin kişisel gelişimlerine ve kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 4 günlük, 10–12 farklı eğitim içeren bir kongre... Eğitimler Türkiye'de iş dünyasına eğitim veren profesyonel gönüllü eğitmenler arasından veriliyor. Bugüne kadar Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesinde yapıldı.
Hayat Kurtar, AB destekli bir proje… Kaza öncesi önlemlerin alınması ve kaza sonrası ilk yardım bilincinin kazandırılmasını hedefliyor.
Tohumlar Fidana Fidanlar Ağaca, çocuklara doğa sevgisi kazandırmayı hedefliyor.
2008 yılında PERYÖN İnsan Yönetimi ödüllerinde 'Özel Ödül'e layık görülen Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu, Özel Sektör Gönüllüler Derneği'nin (ÖSGD) düzenlediği 'Gönülden Ödüller 2009'da 'En Başarılı Gönüllülük Programı' ödülüne de layık görülmüştür. Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSSD) tarafından '2009 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümleri Pazaryeri Birinciliği' ile büyük ödüle layık görülen Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu, 2010 Brüksel Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri Etkinliği ile Brüksel'de Türkiye'yi temsil etmiştir.