Haberler

Karkamış'ta Tarih Ayağa Kaldırılıyor

Abone Ol

Gaziantep’in Karkamış ilçesi sınırları içinde bulunan Karkamış Antik Kenti’nde yapılan kazılar ile tarih yeniden ayağa kaldırılıyor.

Gaziantep'in Karkamış ilçesi sınırları içinde bulunan Karkamış Antik Kenti'nde yapılan kazılar ile tarih yeniden ayağa kaldırılıyor.

55 hektarlık bölümü Gaziantep'in Karkamış ilçesi sınırlarında, 35 hektarlık bölümü ise Suriye tarafında yer alan Karkamış Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Tarih sınırın öbür tarafında yerle bir edilirken, Karkamış'ta bütün ihtişamı ile ayağa kaldırılıyor. Türkiye ve İtalya tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarında bulunan tarihi eserler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi salonunda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Şahin, Kazı Heyeti Başkanı İtalya Bolonya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nicolo Marchetti ve Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son 4 yıldır çok yoğun çalışma gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. "Dünya medeniyet tarihi Anadolu'dan yazılıyor. Anadolu'nun bu anlamda en önemli merkezlerinden birisi ise Gazi şehrimizdir" diyen Şahin, Gaziantep'i sanayi ve ticari gelişmişliği ile sınırlamayıp, gastronomi ve arkeoloji turizmi ile de öne çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ KURULACAK

Sanayi ve ticaret şehri olmakla beraber arkeoloji kenti olduklarını gözden kaçırmadan ticaret ve sanayinin altyapısını kültürel zenginlikle bütünleştirmeyi öngördüklerini ifade eden Başkan Şahin, kültürel mirası ayağa kaldırdıktan sonra en büyük hedeflerinin Gaziantep'te Arkeoloji Enstitüsü kurmak olduğunu açıkladı. Karkamış Arkeoparkı'nı bu yıl açmayı öngördüklerini bildiren Şahin, daha sonra Prof. Dr. Nicolò Marchetti'ye fahri hemşehrilik beratı takdim etti.

Prof. Dr. Nicolò Marchetti ise, dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış'taki kazıların dördüncü sezonunun Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandığını söyledi. Sınırın sıfır tabir edilen noktasında hiç endişe etmeden 4 yıldan beri güvenli bir ortamda çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Marchetti, şöyle devam etti:

"Karkamış Kralı Katuwa'nın sarayından harikulade heykeller bulunmuştur. M.Ö. 900'e ait ceylan taşıyanların tasvir edildiği 5 büyük kireçtaşı ve bazalt ortostat bunların arasındadır. Asurlu II. Sargon'un sarayının M.Ö. 710'a ait siyah ve beyaz karelerden oluşan mozaik taban keşfedilmiştir. Bu dünyanın en eski taban mozaiklerinden biridir. 1911-1914 yılları arasında Karkamış'ta çalışan 'Arabistanlı Lawrence'ın kazı evinde yapılan çalışmalarda 100'ün üzerinde Demir Çağı heykel ve Anadolu Hiyeroglifli yazıt parçası ele geçmiştir. Bu çalışmalarımızda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu büyük destek vermektedir. SANKO Holding'in sponsorluğu bize güç verdi. Toplantımıza katılan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu başta olmak üzere SANKO ailesine teşekkür ederim. Kazı alanı çok geniş. Çok büyük saraylar ve tapınaklar var. Kazılar sona erince arkeopark sayesinde turistlerin antik kente akın akın geleceğine inanıyorum."

"BİR GÜN BU KENTİN HEMŞEHRİSİ OLACAĞIMA RÜYAMDA GÖRSEM İNANIR MIYDIM, BİLEMİYORUM"

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kendisine fahri hemşehrilik beratı vermesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Marchetti, "Dünyada başka bir şehir yoktur ki isminin önünde 'Gazi' unvanı olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu kentin kütüğünde hemşehri olarak kayıtlı. Bir gün bu kentin hemşehrisi olacağıma rüyamda görsem inanır mıydım, bilemiyorum. Hayal bile edemeyeceğim bu unvanı bana layık görenlere kalbi teşekkürlerimi iletiyorum. Ne mutlu Türküm diyene" diye konuştu.

"KARKAMIŞ KENDİ BİLGİSİNİ VERİYOR"

Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Hasan Peker ise, 2011 yılına kadar Karkamış'a ilişkin bilgilerin diğer antik kentlerde ele geçirilen buluntulardan sağlandığına dikkati çekti. Kendilerinin çalışmaya başladığı 2011 yılından itibaren Karkamış Krallığı'nın kendi kaynaklarından bilgiye eriştiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Peker, "O dönem insanlarının seslerini duyamayız ama yazdıklarını seslendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"SURİYE SONSUZA KADAR BÖYLE KALMAYACAK"

2000'li yıllarda Birecik Barajı gölü suları altında kalan Zeugma Antik Kenti'nde gerçekleştirilen acil kurtarma kazısından sonra Türkiye-Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti'nde yapılan kazıların da sponsorları arasında bulunan SANKO Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, toplantı için İstanbul'dan gelen basın mensuplarının kazı alanı ve bölgedeki Suriye kaynaklı güvenlik durumuna ilişkin endişelerini paylaşmaları üzerine, "Türkiye tarih boyunca Suriye ile sınır ve komşu. Gaziantep de iki ülke arasındaki en önemli kentlerden birisi. Suriye sonsuza kadar böyle kalmayacak. Biz ticaretten öte Suriye halkının bir an önce güvenli bir ortama kavuşmasını diliyoruz. Bu günler geçer. Gaziantep tarafından olaya bakarsak, bizler çok ağır krizler gördük. Geçmişte yaşanan krizlerin yanında bu nedir ki? Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var" dedi.

Konuşmalardan sonra hatıra fotoğrafı çektirildi. Toplantıya Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve İtalya'nın Gaziantep Fahri Konsolosu Mehpare Şayan Kileci de katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Karkamış Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title