"Karneni Göster Kitabını Al"
Yaşar Kemal,
Yaşar Kemal,
" Yani büyük adamların okuduğu kitaplarda olan şey, çocuk kitaplarında da olacak. Bu kadar büyük bir bela içinde olan bir ülke çok iyi bir yola da düşebilir. Buna güvenmeliyiz. İlkokul öğrencileri müthiştir. Eğitim üzerinde çok çalışmalıyız"
Doğan Hızlan,
" Arz edilmeyen bir işe talep olmaz. Çocuk kitapları, çocuk eserleri değildir. Aslında gerçekten de çocuk yazarlarının, çocuklar için yazılmış eserleriyle bir çocukta edebiyat zevki uyanmaz. Bu herkesin okuyabileceği ürünlerdir ve çocukta bir edebiyat izi bırakır, bir dil izi bırakır"
?
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Ersin Özince, yazarlar Yaşar Kemal, Doğan Hızlan, Sunay Akın, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nursel Duruel ve Necati Tosuner, bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Karneni Göster Kitabını Al" kampanyasıyla ilgili kameralar karşısına geçti
Kampanya kapsamında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Türkiye İş Bankası şubelerine karneleriyle gelen bir
milyon ilköğretim öğrencisine bir milyon kitap armağan edilecek.
15 YAZARIN ÖYKÜSÜ
"Yazarlarımızdan Öyküler" adlı kitabın 15 yazarın öykülerinden derlenen özel bir seçkiden oluştuğunu belirten Özince, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hazırlanan kitabın sunuş yazısını Doğan Hızlan'ın kaleme aldığını söyledi
Özince, kitapta Sait Faik Abasıyanık, Adalet Ağaoğlu, Sunay Akın, Sabahattin Ali, Necati Cumalı, Nursel Duruel, Feyza Hepçilingirler, Rıfat Ilgaz, Cemil Kavukçu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Nezihe Meriç, Aziz Nesin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Necati Tosuner'in öykülerinin yer aldığını söyledi. Özince, bu yıl kampanyada bir yenilik yaptıklarını ve görme engelli çocuklar için braille alfabesiyle basılan kitapları bu alanda eğitim verilen okulların kütüphanelerine ulaştırdıklarını ifade etti.
YAZARLARIN KONUŞMASI
Doğan Hızlan da "kitap okuma alışkanlığı"nın çok kullanılan bir söz olduğunu belirtti. Hızlan, "Ancak bu alışkanlık için ailelerden ve okullardan başlayan girişim ne? Arz edilmeyen bir işe talep olmaz. Çocuk kitapları, çocuk eserleri değildir. Aslında gerçekten de çocuk yazarlarının, çocuklar için yazılmış eserleriyle bir çocukta edebiyat zevki uyanmaz. Bu herkesin okuyabileceği ürünlerdir ve çocukta bir edebiyat izi bırakır, bir dil izi bırakır" dedi.
Yazar Yaşar Kemal de vekil öğretmenlik yaptığı yıllarda görev yerlerinde elinden geldiğince öğrencilerine kitap okutmaya çalıştığını ifade etti. Kemal, "Bir yalandır Türkiye'de bazı şeyler. Cumhuriyet geldi, iyi geldi, hoş geldi, sefalar getirdi ama cumhuriyet cumhuriyet değildi. Bunu bilmemiz lazım. Ona göre her şeyi yapmak zorundayız. Bir kere sonuna kadar gitmek gerekiyor" dedi.
Yaşar Kemal, "Psikolojinin ne olduğunu Çehov'dan ve Charli Chaplin'den öğrendim. Onun için bu iki adamdan başka kimseye minnettar değilim. Bundan sonra çocuk kitaplarım olacak inşallah. Yani büyük adamların okuduğu kitaplarda olan şey, çocuk kitaplarında da olacak. Bu kadar büyük bir bela içinde olan bir ülke çok iyi bir yola da düşebilir. Buna güvenmeliyiz. İlkokul öğrencileri müthiştir. Eğitim üzerinde çok çalışmalıyız. Türkiye İş Bankası çok iyi bir iş yapıyor bu kampanyayla. Ben de her zaman içinde bulunmak isterim böyle bir işin." şeklinde konuştu.