Haberler

Kars - Undp Başkanı Helen Clark Karslı Aşıkların Atışmasını İzledi

Abone Ol

Undp Başkanı Karslı Aşıkların Atışmasını İzledi

UNDP BAŞKANI KARSLI AŞIKLARIN ATIŞMASINI İZLEDİ

BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı ve Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark, Kars'ta BM'nin desteklediği projelerin durumunu incelerken, Kars kaşarından yedi, aşıkların atışmalarını izledi.Beraberinde UNDP Başkan Yardımcısı Kori Udovicki, BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam ve Mukim Temsilci Yardımcısı Ulrika Richardson-Golinski olduğu halde dün saat 15.00'da uçakla Kars'a gelen UNDP Başkanı Helen Clark, Vali Ahmet Kara'yı ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ve UNDP'nin yanı sıra UNESCO, UNICEF ve BM Dünya Turizm Örgütü ortaklığı ile Kars'ta yürütülen 'Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi İçin İttifaklar BM Ortak Programı' kapsamında Kars'a gelen Helen Clark Vali Kara'ya şehrin mimarisine hayran kaldıklarını söyledi. Kars'ı çok beğendiklerini ve Kars'ta bulundukları için mutlu olduklarını dile getiren Clark, şöyle konuştu:

"Gördüklerimden yola çıkarak Kars inanılmaz bir kent. Uçaktan gördüğüm kadarıyla çok güzel bir güzelliği var. Dağlar karla kaplı, bembeyaz. Böylesine güzel kentlerin zengin bir mirası olduğunda, yaşam standartlarını yükseltme isteği de beraberinde gelir. BM ortak programı çerçevesinde yürütülen çalışmalarda da kültür ve kültürel mirasın korunması, geliştirilmesi ve aynı zamanda bireylerin yaşam standartlarını geliştirmesi konusu beraber ele alınmaktadır. Türkiye'de ki BM ortak programı çerçevesinde yürüttüğümüz çalışamalar, her kademeden destek bulmaksızın gerçekleştirilebilmesi mümkün olmayan çalışmalardır. Burada sizin şahsınıza ve mevkinizde yine aynı şekilde bakanlığınızın nezdinde görmüş olduğumuz destek olmazsa bu çalışmaların hiç birisi gerçekleştirilemezdi."

Vali Ahmet Kara, Clark ve beraberindeki heyeti Kars'ta görmekten memnun olduklarını söyledi. Vali Ahmet Kara, Helen Clark için, şöyle dedi:

"Kendisi bir hoca, bir muhalefet lideri, bakan ve başbakan olarak 9 yıl görev yaptı. Görevi süresince Türkiye'ye çok büyük iyilikler yaptığını da biliyorum. Şu an bu kariyerlerine eklediği BM kalkınma programı Başkanı olduğunu da biliyoruz. Bu kariyer sahibi insanı memleketimizde ağırlamaktan onur duyuyorum."

UNDP Başkanı Clark'a, plaket ve Sarıkamış obsidyen taşından yapılmış bir kolye hediye eden Vali Kara, Kars'ta Kültür turizmi ile ilgili zengin potansiyel bulunduğu halde bunun fala değerlendirilemediğini belirterek, "Somut olmayan kültür konusunda fevkalede zengin olduğumuzu söyleyebilirim. Aşıklık geleneği, mutfak kültürü, folklor zenginliklerini söyleyebiliriz. Tarihte çokca el değiştiren bir il olduğu için Kars'ımızın zengin bir kültürü var" diye konuştu.

Clark, Valilik görüşmesinin ardından, Kars Çocuk Müze Odası'nı ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Müze de sergilenen tarihsel varlıkları da ziyaret eden Helen Clark, daha sonra Kars Aşıklar Kültür Evi'nde, BM Ortak Programı Hibe Programının desteklediği kaz evi, saz atölyesi, aşıklar kültür evi, peynir müzesi, snovboard, somut olmayan kültürün geliştirilmesi ve Kars kurumsal güçlendirme projeleri hakkında, proje sahipleri ile bir araya gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ziyaret sırasında kırmızı şarap ikram edilen Clark, Kars'a özgü Kaşar, bal ve peynirlerden de tatdı. Kars bebekleri üretim projesini yürütenler ise, Clark'a özel olarak üzerinde resmi bulunan plaket ve Kars bebekleri hediye etti. Kars Kültür Evi aşıkları da Helen Clark'a özel olarak sazlı sözlü 'Hoşgeldiniz' türküleri söyledi.

Aşıklar Kültür Evi'nde de bir konuşma yapan Helen Clark, "Görüyorum ki geleneksel değerlerinizi çağdaş öğelerle birleştirerek, muhafaza edebiliyorsunuz ve çalışmalarınız, muhafaza ettiğiniz kültürel değerleriniz çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Kaz yetiştiriciliğinden, peynir üreticiliğine kadar ve tükenmekte olan toplumların muhafaza edilmesine kadar geniş bir alanda çalışıyorsunuz. Elle tutulmayan kültürel değerleri muhafaza etmek adına, müziğinizi, yemek kültürünüzü ve bununla bağlantılı olarak sizin kültürünüzü oluşturan öğeleri bir arada tutmak adına gösterdiğiniz çabada çok etkileyici" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title