Karşıyaka'dan Bakanlığa "Khk" İtirazı
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediyelerde taşeron yapıyı ortadan kaldırmayı amaçlayan son Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan ‘Kasten işlenen bir suçtan 1 yıldan fazla hüküm giymiş çalışanlarla yolların ayrılması’ maddesine karşı çıkarak Bakanlığa itirazda bulundu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediyelerde taşeron yapıyı ortadan kaldırmayı amaçlayan son Kanun Hükmünde Kararname'de yer alan 'Kasten işlenen bir suçtan 1 yıldan fazla hüküm giymiş çalışanlarla yolların ayrılması' maddesine karşı çıkarak Bakanlığa itirazda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve belediyelerdeki taşeron yapısını ortadan kaldırmayı hedefleyen 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin, kasten işlenen bir suçtan 1 yıldan fazla hüküm giymiş çalışanların belediye şirketlerine geçişini engellemesi Karşıyaka Belediyesi'ni harekete geçirdi. Belediyenin farklı birimlerinde, çok sayıda eski mahkuma istihdam sağladıklarını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, yeni sistemde bu kişilerle yolların ayrılacak olmasına tepki göstererek Bakanlığa itiraz dilekçesi gönderdi.
"Eşitlik ilkesine aykırı"
Hazırlanan dilekçede, "Geçmişte bir suça karışan ancak cezasını bitirdikten sonra devlet eliyle topluma kazandırılmaya çalışılan onlarca eski hükümlü, belediyemiz bünyesinde 'taşeron' statüsünde görev yapmaktadır. 696 Sayılı KHK, yeni süreçte bu arkadaşlarımız ile sözleşme imzalanmasının önüne geçmektedir. Bu durum, tüm taşeron işçiler açısından değerlendirildiğinde, Anayasa ile teminat altına alınan 'eşitlik' ilkesine aykırıdır. Yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesini teminen Bakanlığımıza başvurma zorunluluğu doğmuştur. Konunun ivedilikle incelenmesi ve ilgili maddenin yeniden değerlendirilmesi önem arz etmektedir" denildi.
"Yanlıştan dönülmeli"
Belediye Şantiyesi'nde taşeron işçilerle bir araya gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar "Eski mahkumların topluma kazandırılması, hükümetin de önemle üzerinde durduğu bir konu. Ancak son KHK ile bu durum ortadan kalkıyor. Geçmişte kasıtlı olarak suç işleyen ve 1 yıldan fazla hüküm giyen arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmak zorundayız. Bu hem eşitlik ilkesine hem de toplum vicdanına aykırı bir durum. Bu çalışanları kapının önüne koymak, ekmeklerini kesmek, onlara yeniden "Git, suç işle" demekle eşdeğer. Buna izin verilmemesi lazım. Bakanlığın, bu itirazımızı dikkate alacağına ve yanlıştan döneceğine eminim" diye konuştu. - İZMİR