Haberler

Kartalkaya'nın Zorlu Yolu, Köylülere Geçim Kapısı Oldu

Abone Ol

BOLU'daki kayak merkezi Kartalkaya çevresindeki köylerde yaşayanlardan bazıları, yoğun kar yağışının ve buzlanmanın yaşandığı yollarda kalan tatilcilerin araçlarına zincir takımı, kiralama ve traktörle çekerek para kazanıyor.

BOLU'daki kayak merkezi Kartalkaya çevresindeki köylerde yaşayanlardan bazıları, yoğun kar yağışının ve buzlanmanın yaşandığı yollarda kalan tatilcilerin araçlarına zincir takımı, kiralama ve traktörle çekerek para kazanıyor.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'nın dik rampalarıyla bilinen 28 kilometrelik yol güzergahında köylüler, karavan, baraka ve traktör römorklarında gece gündüz bekliyor. 2 bin 200 rakımlı Kartalkaya'ya çıkışın sağlandığı yol güzergahında zincir nöbeti tutan Saraycık ve Kındıra'da yaşayan köylüler, tatilcilerin araçlarına zincir takıp kayan araçlarını çekerek ve zincir kiralayarak para kazanıyor. Köylüler, tatilcilerden zincir söküp takmak için 20-30 lira, zincir kiralamak için günlük 50-75 lira, traktörle çekmek için ise 100-250 lira arası ücret talep ediyor. Yol güzergahında bulunan köylüler, işlerinin daha önceki yıllara göre düşük olduğunu belirtti. Köylülerden bazıları İl Özel İdaresi'nin yolda kar küreme ve tuzlama çalışması yapması nedeniyle işlerinin düştüğünü söylerken, bazıları da kar tipi lastiklerin ve 4x4 araçların yaygınlaşması nedeniyle işlerinin kötü gittiğini belirtti.

Bölgede çalışan Kemal Karakaya, "Biz millete hizmet veriyoruz yolda kalmasın diye. Otellere gidenlere biz yardımcı oluyoruz. Ama yolumuza kepçeler ve tuzlama araçları giriyor. Bize iş kalmıyor. Bizim kazancımız zaten ne burada yani? 10 lira 20 lira veriyor vatandaş her işini otelde görüp geliyor. Biz zaten para kazanamıyoruz. Millete hizmet veriyoruz burada. İl Özel İdaresi yolu açık tuttuğu için biz iş yapamıyoruz. Kapandığı zaman tuz atıyorlar, kepçelerle kürüyorlar bize iş yaptırmamış oluyorlar. Zincir satışları düşüyor. Gece yolda kalanları da çekiyoruz. Gece yarısı traktörle kalanları gidip çekiyoruz. Bir miktar ücret alıyoruz. Bu ücretler zincir takma için 10 lira 20 lira. Kiralama ise günü birlik 40 lira 50 lira. Adam işini görüyor" dedi.

İdris Bilgi ise "İstanbul"dan müşteri buraya tatile geliyor. Haliyle rampa ve buzlanma olduğu için çıkamıyor. Kar tipi lastik de fayda etmiyor. Sonuçta zincire ihtiyaç duyuluyor. Biz burada ekmek paramız için zincirlerini takarak müşterinin can ve mal güvenliğini sağlamış oluyoruz. Müşteriler, emniyetli şekilde otellerine gidiyor. Biz de bu işten ekmeğimizi kazanıyoruz" diye konuştu.

Eski yıllara göre kazançlarının azaldığını belirten Fatih Esen, "Genelde 4x4'lerin ve kar lastiklerinin piyasada çoğalmasıyla bizim işlerimiz artık aşağıya düştü. Yolda illaki tuzlama olacak, açılacak. Ona itirazımız yok. Günlük ortama Cumartesi Pazar'ın haricinde kişi başı 50-75 lira arası alıyoruz. Bazı arkadaşlarımız 2-3 kişi duruyor. Bazıları tek duruyor. Ortalama 50-100 lira oluyor. Hafta içi 40-50 lira. Sabit bir fiyat vermiyoruz kimseye. Bahşiş usulü çalışıyoruz. Yolda kalan araçları da bahşiş usulü ile çekiyoruz. 150-200 lira para alıyoruz mesela. Yakındaysa 40-50 lira oluyor. Uzakta ise 150-200 lira istiyoruz" diye konuştu.

Ahmet Kışlak, "Günlük burada bekliyoruz. Vatandaşa hizmet yapıyoruz. Başkasının zincirini takması sökmesi 30-40 lira. Kiralık verirsek günlük 50 lira ile 70 lira arası değişiyor. Havalar soğuk işimiz zor oluyor tabi."

- Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title