Haberler

Kartlı Sayaç Hem Bütçeyi Hem Kaynakları Koruyor

Abone Ol

MASKİ Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği ‘Kartlı Sayaç’ uygulaması ile bir yandan suyun tasarruflu kullanılmasını sağlıyor diğer yandan vatandaşın bütçesini koruyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği 'Kartlı Sayaç' uygulaması ile bir yandan suyun tasarruflu kullanılmasını sağlıyor diğer yandan vatandaşın bütçesini koruyor. 2017 yılında 951 abone ile yapılan araştırmaya göre mesken aboneleri yıllık ortalama 14 metreküp, ticari aboneler ise 81 metreküp su tasarrufu gerçekleştirdi.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 2017 yılında mekanik sayaç ve kartlı sayaç kullanan abonelerin su tüketim alışkanlıklarının ölçülmesine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Düzenli olarak su yüklemesi gerçekleştiren 856 mesken abonesi 2016 yılında mekanik sayaç kullandığı dönemde aylık ortalama 10 metreküp su tüketir iken 2017 yılında kartlı sayaca geçtikten sonra 9 metreküp su tükettiği ortaya çıktı. 95 ticari abone ise mekanik sayaçta aylık ortalama 21 metreküp su tüketimini kartlı sayaca geçtikten sonra 15 metreküpe düşürdüğü görüldü. Araştırma yıllık bazda değerlendirildiğinde mesken aboneleri yıllık ortalama 14 metreküp, ticari aboneler ise 81 metreküp su tasarrufu gerçekleştirdi.

MASKİ Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılı Şubat ayı itibarı ile 221 bin 379 kartlı sayaç abonesi bulunmaktadır. Araştırmaya dayalı olarak abonelerin yıllık tüketim alışkanlıkları baz alındığında 4 milyon 193 bin metreküp su tasarrufunda bulunacağı öngörülmektedir. Mesken tarifesini kullanan aboneler, akıllı sayaç kullanıcılarına özel yüzde 10'luk indirim ile aylık kullanımlardan elde ettikleri yüzde 10'luk tasarrufun toplamında yüzde 20 oranında daha az para ödüyor. Meskenlerde kademe sistemi uygulanmaksızın su kullanan vatandaş, bu sayede hem cebini hem de su kaynaklarını koruyor. Ticarethane aboneliklerinde ise yüzde 28,57 oranında tasarruf sağlanıyor.

"Kartlı sayaç abonesi su tüketiminde daha bilinçli"

MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 1'nin canlılar tarafından kullanıldığının altını çizerek, gelecek nesillere refah düzeyi yüksek bir Manisa bırakmak için suyun herkes tarafından tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi. Genel Müdür Coşkun, Manisa'nın içme suyunun sondajlar ile karşılandığını sözlerine ekleyerek, "İdaremiz, 3,5 yıl içerisinde 17 ilçemizde 215 içme suyu sondajı açtı. Hemşerilerimize kesintisiz ve sağlıklı su ihtiyacını karşılamak için yaptığımız bu çalışmalarda, bazen 300 metre derinlikte dahi suya ulaşamıyoruz. Bu da gösteriyor ki, ilimizde de çok ciddi su sıkıntısı vardır. Bu sebep ile mevcut su kaynaklarımızın korunarak çocuklarımıza aktarılması açısından hepimizin su tasarrufu yapması büyük önem arz etmektedir. 2017 yılında yaptığımız araştırmada da kartlı sayaç kullanan abonelerimiz, suyun tasarruflu kullanılması konusunda daha bilinçli hareket ediyor. Bizim temel amacımız, mekanik veya kartlı sayaç abonesi fark etmeksizin ilimizin su kaynaklarını daha tasarruflu kullanabilmektedir. Ancak araştırmalar kartlı sayaç abonelerinin daha bilinçli olduğunu göstermektedir. Çünkü abonelerimiz, ne kadar su yüklediğini ve tükettiğini biliyor. Buna göre de evinin bütçesini yönetiyor. Umuyorum ki 2018 yılında su tasarruf oranını daha da yükselterek Manisa'mızın su kaynaklarını daha az tüketiriz" ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yaşar Coşkun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title