Kaş Carettalar'ın Akdeniz Yolculuğu Başladı
Carettalar'ın Akdeniz yolculuğu başladı ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Caretta Caretta'ların dünyadaki en önemli yuvalama ve üreme alanlarından Patara Plajı'nda yuvalarından çıkan yavru deniz kaplumbağaları, Akdeniz yolculuğuna başladı.
Carettalar'ın Akdeniz yolculuğu başladı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Caretta Caretta'ların dünyadaki en önemli yuvalama ve üreme alanlarından Patara Plajı'nda yuvalarından çıkan yavru deniz kaplumbağaları, Akdeniz yolculuğuna başladı.
Patara Plajı, Caretta Caretta kaplumbağalarının Türkiye'deki 22 üreme alanından biri olarak biliniyor. 18 kilometre uzunluğundaki plajın 12 kilometresinde carettalar yuvalama yapıyor. Patara Plajı, saat 08.00'den 20.00'ye kadar insanlara, 20.00'den 08.00'e kadar carettalara ait. Gece plaja girilmesi yasak. Caretta Caretta kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Adnan Menderes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü işbirliğinde proje yürütülüyor. Caretta yuvaları, yabani hayvanlara karşı koruma çemberine alınıyor. Yuvalarından çıkan yavru carettalar, Akdeniz'in mavi sularıyla buluşturuluyor.
Yumurtlama ve yuvadan çıkış 15 Mayıs- 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bu yıl 196 yuva, demir parmaklıklarla koruma altına alındı. Yuvanın konumuna göre ortalama yüzde 70 civarında yuvadan çıkış gerçekleşiyor. Denize ulaşan her 1000 Caretta yavrusundan sadece 2'si yetişkin hale gelirken, anaç caretta ilk yumurtlamasını yavru olarak çıktığı plaja yapıyor. Yavru çıkışını izlemek için plaja gelen yerli ve yabancı turistler de bu eşsiz yolculuğa tanıklık ediyor.
Plajda bu yıl üniversite öğrencileri Mehmet Tural, Yusuf Geroğlu ve Ümit Gürkan Çetin çalışıyor. Bu yılki ekibin başında bulunan Mehmet Tural, "Plajdaki yuvalardan yoğun şekilde yavru çıkışları yaşanıyor. Amacımız; yavruları güvenli şekilde Akdeniz'in mavi sularına ulaştırmak" dedi.