Haberler

Kastamonu-Çankırı Kültür ve Turizm Çalıştayı

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, "2018 kendi rekorumuzu yenilediğimiz bir yıl olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, "2018 kendi rekorumuzu yenilediğimiz bir yıl olacak. Bunu hem geçtiğimiz yılın ikinci yarısındaki verilerden hem de bu zamana kadar olan rezervasyonlardan görüyoruz. Bu yıl Allah'ın izniyle 40 milyonu aşan turiste ev sahipliği yapacağımızı ümit ediyoruz." dedi.

Arısoy, Ilgaz Dağı'ndaki bir otelde sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Kastamonu- Çankırı Kültür ve Turizm Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bölge toplantılarının turizmin gelişmesi ve çeşitlenmesine katkı sağladığını söyledi.

Çalıştaylardan verimli sonuçlar aldıklarını dile getiren Arısoy, bölgenin potansiyelini harekete geçirmek, turizmin paydaşlarını bir araya getirmek ve birlikte neler yapabileceklerinin geliştirilmesi açısından toplantının önem taşıdığına dikkati çekti.

Turizmin küresel rekabet unsuru olduğuna işaret eden Arısoy, şöyle devam etti:

"Dünyada bir turist kitlesi var, turizm ülkeleri var ve bunlarla rekabet etmek zorundasınız. Bunu yaparken bölgelerin turizmden elde etiği faydayı sürdürebilir kılmak zorundasınız. Türkiye büyük bir turizm ülkesidir. 2014 ve 2015 yılında dünyanın altıncı büyük turizm destinasyonu olmayı başarmış bir ülkeyiz. Geçtiğimiz iki yılda hepinizin bildiği sebeplerle bir duraklama geçirsek de 2017 yılı toparlanma yılıydı. 2018 kendi rekorumuzu yenilediğimiz bir yıl olacak. Bunu hem geçtiğimiz yılın ikinci yarısındaki verilerden hem de bu zamana kadar olan rezervasyonlardan görüyoruz. Bu yıl Allah'ın izniyle 40 milyonu aşan turiste ev sahipliği yapacağımızı ümit ediyoruz. 30 milyar dolar civarında turizm geliri elde etmeyi de hedefliyoruz."

Arısoy, turizmin 12 aya ve bütün bölgeye yayılmasını istediklerini vurgulayarak, "2007 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu kararı ile ortaya konulan 2023 Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde Bakanlığımız, turizmin bütün ülkeye ve bütün yıla yayılma hedefini kendisine vizyon olarak seçti. Burada yapmakta olduğumuz toplantı ve diğer bölgesel toplantılar, turizmin 12 aya ve bütün bölgeye yayılması adımlarından bir tanesi çünkü kültür ve turizm bakımından ülkemizin neredeyse bütün bölgeleri turizm merkezi, turizm destinasyonu olmayı hak edecek avantajlar, güzellikler, tarihi ve kültürel zenginlikler barındırıyor." ifadelerini kullandı.

Turizmin sadece bakanlığın, valiliğin, turizm sektörünün tek başına altından kalkabileceği bir husus olmadığının altını çizen Arısoy, şunları kaydetti:

"Kamu kurumlarının, belediyelerin, konaklama tesislerinin, seyahat acentelerinin, tur firmalarının, rehberlerin ve yerel halkın bir araya gelerek, emek vererek, iş birliği, el birliği, güç birliği yapabileceği bir disiplindir. Bütün dünyada turizm meselesi, kamu-özel sektör iş birliği şeklinde yürüyor. Biz turizm sektörünü çok önemsiyoruz. Türkiye'nin çok güçlü turizm sektörü var. Bu bölge barındırdığı hem kültürel hem de doğal zenginlikler bakımından bölgesel destinasyon olma özelliğini fevkalade barındırıyor. Bu çalıştayla bizim himayemizde, belki bizim yönlendirmemizle, bakanlığımızın bilgi birikimiyle burada bir sinerji, iş birliği oluşturmamız gerekiyor. Ilgaz'ın bir Davos olmasının önünde hiçbir engel yok. Bunu el birliğiyle buradaki yatırımlarla tesislerle hepimiz yapacağız. Biz buna katkı vermek için buradayız."

"Ilgaz Dağı'nın tek elden profesyonelce yönetilmesi gerekir"

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ise turizmin bölge için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Hem gelen ziyaretçi sayısının hem de ortalama konaklama sürelerinin artırılması, bunun sürdürülebilir olması temel hedeflerimizden biri. Bunların olabilmesi için bölgenin destinasyon olarak iyi bir planlamaya tabi tutulması oldukça önemli. Her iki alanın turizm potansiyelini oluşturan tüm unsurların bu planlama içerisinde yer alması ve öncelikler belirlenerek yıllar içerisinde bunların turizm sektörüne kazandırılması önem arz ediyor." dedi.

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş da iki ili ilgilendiren ortak hususlar bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Birincisi İstiklal Yolu, diğeri Ilgaz bölgesi. Her iki bölge de iki valiliği ilgilendiriyor. Tabii öncelikle Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarımızı ilgilendiriyor. Benim arzum Ilgaz Dağı'nın tek elden profesyonel şekilde idare edilmesi. Burada turizm bakımından çok yetersizlikler var. Özellikle kış turizmi öne çıkmış görünüyor. Halbuki Ilgaz, 12 ay yaşanası bir yer. Burada bir yapı oluşturularak şirket olabilir ya da iki bakanlığımızın ortak bir yapısı olabilir. Ilgaz Dağı'nın tek elden profesyonelce yönetilmesini arzu ediyorum."

Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe ve Müsteşar Yardımcısı Vekili Ziya Taşkent ile turizm sektörü temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Arısoy Kastamonu Çankırı Ilgaz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title