Kastamonu'da Öğretmenler Bir Gün İş Bıraktı
Kastamonu’da bir gün iş bırakan eğitimciler, düzenledikleri yürüyüşle eğitim politikalarını protesto etti.
Kastamonu'da bir gün iş bırakan eğitimciler, düzenledikleri yürüyüşle eğitim politikalarını protesto etti.
KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş, Türkiye genelinde bir gün grev kararı aldı. Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) ve hükümetin eğitim politikalarını protesto eden sendikalar, bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanında basın açıklamasında bulundu. Birliktelik mesajları veren sendikalar, eğitim sistemindeki politikalara tepki gösterdi.
Cumhuriyet Meydanında toplanan sendikalara bağlı eğitimciler adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Kastamonu Şube Başkanı Nedim Afacan, şöyle konuştu: "Hukuksuzluklara, adam kayırmalara karşı, isyanın doruğa çıktığı gündür bugün. Akademik zam sözü verilmesine rağmen bu sözün arkasında durmayanların, çalışanlara enflasyon farkını dahi çok görenlerin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin protesto edildiği gündür bugün. Sendikaların nöbet ücretleriyle ilgili 6 saat ek ders talebinin yerine getirilmesi için, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları için, alamadığımız enflasyon farkı için, 4C'lilerin kadroya alınması için, üniversite çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları için, özel okulları teşvik edip imkansızlıklarla cebelleşen devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapıldığı için, öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarının kaybettikleri itibarları için daha demokratik üniversite için alanlardayız."
Afacan, geçtiğimiz günlerde okul müdürlerinin görevden alınması ile başlayan kaosun, önümüzdeki günlerde müdür yardımcılarının görevden alınması ile devam edeceğini söyledi.
Gerçekleştirdikleri bu eylemin uyarı niteliğinde olduğunu ifade eden Afacan, "Bu yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Aksi takdirde bu eylemler bir son olmayacak, sürekli eylemlilik süreci başlatılacaktır. Kısa sürede taleplerimize cevap bekliyoruz. Alacağımız cevap, eylemlerimizi de şekillendirecektir. Biz sözümüzü söyledik, şimdi atılacak adımları bekliyoruz" diye konuştu.
Ayrımcı politikaya 'dur' demenin her vatandaşın asli görevi olduğunu ileri süren Afacan, sözlerine şöyle devam etti: "Öğretmenlerin, akademisyenlerin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal hakları giderek zafiyete uğradı. Bir toplumun ancak ve ancak eğitim ile kalkınabileceği göz önüne alındığında; öğretmenlerin, akademisyenlerin, eğitim çalışanlarının, üniversite çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını dünya ülkeleri seviyesine çıkarmanın, onların insanca ücretlerle yaşamasını sağlamanın bu ülkeyi yönetenlerin en asli görevlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bazı kesimler el üstünde tutulurken, zenginliklerine zenginlik katarken, eğitimin temel unsurları yok sayıldı. Bildiğiniz gibi 2013 yılında yapılan skandal olarak nitelendirdiğimiz bir toplu sözleşme dönemi geçirdik. Çalışanlar, Temmuz ayında zamlı maaş alamamış, 2014 yılında sadece 123 TL, 2015 yılı için ise yüzde 3+3 zamla yetinmek zorunda kalmıştır. Çalışanlar, 2014 yılında enflasyon farkı alamadıkları gibi, aile ve çocuk yardımlarına artış yapılmamış, ek ders ücretleri yerinde saymıştır."
Basın açıklamalarının ardından sendikalara bağlı eğitimciler, Cumhuriyet Meydanından Milli Eğitim Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında çeşitli sloganlar atan eğitimciler, eğitim politikalarını protesto etti. Sendikaların Şube Başkanları, daha sonra taleplerinin Bakanlığa iletilmesi için Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan ile görüştü. - KASTAMONU