Haberler

Kastamonu Entegre, Bölgesel Liderliğe Hazırlanıyor

Abone Ol

Kastamonu Entegre 5 yılda 700 milyon USD yatırımla yurtiçi ve yurtdışında 6 yeni fabrika açacak

KASTAMONU ENTEGRE 700 MILYON USD YATIRIMLA BÖLGESEL LİDERLİĞE HAZIRLANIYOR

Orman ve ağaç ürünleri sektöründe üretim yapmak üzere Hayat Holding bünyesinde 1969 yılında kurulan Kastamonu Entegre, bugün Türkiye'de ürün gruplarına göre yüzde 25-50 düzeyinde olan pazar payını daha da artırmak ve bölge lideri olma hedefinde hızla ilerliyor. 2011 yılında 850 milyon USD konsolide ciroya ulaşan Kastamonu Entegre, yaptığı yeni yatırımlarla, 2012 yılında % 30 büyüyerek 1.1 milyar USD ciro hedeflemektedir. Kastamonu Entegre, yurtiçi ve yurtdışında beş yıl içinde 700 milyon usd yatırımla açacağı 6 yeni fabrika ile bölgenin lider üreticisi konumuna gelecek.

Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, düzenlediği basın sohbet yemeğinde Kastamonu Entegre'nin 2011 yılı rakamlarını, 2012 yılı hedeflerini ve yeni yatırım planlarını anlattı. Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yonga levha, yongalam, MDF, medelam, laminat parke, kapı paneli ve bunlarla ilgili muhtelif katma değerli ürün üretmektedir.

Türkiye'de; Kastamonu'da yonga levha ve MDF, Adana'da MDF, Gebze'de MDF ve yonga levha, Balıkesir ve Samsun'da yonga levha olmak üzere 6 fabrikası bulunan Kastamonu Entegre'nin yurtdışında da Bulgaristan'da yonga levha, Romanya'da kapı paneli, Bosna-Hersek'te Kraft kâğıdı olmak üzere 3 fabrikası bulunuyor.

Türkiye'deki tesislerinde 2010 yılını 915 milyon TL'lik net ciro ile kapatarak İSO 500 sıralamasında 49. Sırada yer aldıklarını belirten Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, 2011 yılını % 26 büyüme ile 1.25 milyar TL ciro ile kapattıklarını söyledi. "Yeni yatırımlar ile birlikte 2012 yılında % 30 büyüme ile 1.63 milyar TL ciro hedefliyoruz" dedi.

Kastamonu Entegre olarak , Orta Amerika'dan, Hindistan'a kadar 40 ülkeye ihracat yaptıklarını ve Türkiye'de son dört yıldır sektöründe birinci sırada yer aldıklarını belirtti.

Yıldız, İtalya'da yayınlanan ve sektörün önde gelen dergilerinden olan, Datalignum'un 2009 yılı sektör araştırmasında, Kastamonu Entegre'nin 2.2 milyon m3/yıl toplam panel kapasitesi (MDF+Yonga levha) ile Avrupa'nın 6. Büyük ağaç bazlı panel üreticisi olarak seçildiğini söyledi.

Yıldız, Romanya'da yerleşik Prolemn isimli fabrikalarının ise kapı paneli üretiminde Avrupa'nın ikinci, Dünya'nın dördüncü büyük tesisi olma özelliğine sahip olduğunu bildirdi.

Kastamonu Entegre'nin sektörün, Türkiye'de birden fazla yerde ve yurtdışında üretim yapan ilk ve halen tek şirketi konumunda bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Capital Dergisi'nin 2011 yılı Ekim sayısında yayınlanan ' Türkiye'nin sınır ötesi şirketleri' araştırmasındaki ilk 50 sıralamasında, Kastamonu Entegre; Bosna Hersek' teki Natron Hayat Tesisi ile 33. sırada, Romanya'daki Prolemn Tesisi ile 39. sırada ve Bulgaristan'daki Gabrovnitsa Tesisi ile 42.sırada yer almıştır. Yine bu çalışmada Kastamonu Entegre, yurt dışında yatırımı olan Türk Şirketleri arasında 180 milyon USD'lik ciro ile 15. sırada yer almıştır."

KASTAMONU ENTEGRE YENİ UFUKLARA

Kastamonu Entegre'yi farklı kılan özelliklerin başında, kurumsal yapılanmasının yanı sıra hızlı, güvenilir, bilgili, yenilikçi ve kaliteli insan kaynağının geldiğini belirten Yıldız, "Adana'da 27 Ocak'ta üretime başlayan, 110 milyon euro'ya mal olan MDF Fabrikası ve Nisan ayında Romanya yonga levha tesislerinin devreye girmesi ile birlikte 2012 yılında ciromuzun 1.1 milyar dolara ulaşmasını, bekliyoruz" dedi.

Yıldız şöyle devam etti ; " Kastamonu Entegre olarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve bölgesel liderlik için bundan sonraki yatırımlarımızı ağırlıklı yurtdışında devam edeceğiz.

Türkiye'de pazarın belli bir doygunluğa gelmesi ve odun hammaddesinin kısıtlı olması da bizi bu yöne zorlamaktadır. Artık amacımız Türkiye dışındaki pazarlarda pazar payımızı artırmak ve kendi sektörümüzde üretim ve satış coğrafyasını geliştirerek büyümektir.

Adana MDF ve Romanya yonga levha fabrikasının ardından Rusya Tataristan'da MDF yatırımına başlandığını belirten Yıldız, yatırımların Bulgaristan, Romanya ve Rusya'da devam edeceğini söyledi.

Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Kastamonu Entegre'nin yurt içinde ve yurt dışında planladığı yeni yatırımlar şöyle:

• Rusya'da MDF, Yonga levha ve OSB tesisi yatırımı,

• Romanya'da MDF tesisi yatırımı,

• Türkiye'de Antalya-Denizli bölgesinde MDF tesisi yatırımı,

• Bulgaristan'da OSB tesisi yatırımı.

Tüm yukarıda belirtilen yatırımlar tamamlandığında, Kastamonu Entegre 1.8 milyar USD cirosu ve 5.5 milyon m3/yıl kapasitesi ile Avrupa'da sektöründe ilk dört şirketten biri ; Romanya'dan Hindistan'a kadar olan geniş bir bölgede ise sektöründe iki büyük şirketten biri olacaktır. Böylece 2011 yılında konsolide cirosu % 25 yurtdışında oluşurken, yatırımlar tamamlandığında, ciromuzun % 50'den fazlası Türkiye dışında oluşacaktır. Yıldız " Bu hedeflere ulaşmak için sadece zamana ihtiyacımız var" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kastamonu Entegre Haluk Yıldız Türkiye Romanya Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title