Haberler

Kastamonu Üniversitesi'nden Kadınların Hayatını Kolaylaştıracak Buluş

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal’ın “Çevreci Çapa Makinesi” projesiyle dördüncü patentini aldı.

Kastamonu Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal'ın "Çevreci Çapa Makinesi" projesiyle dördüncü patentini aldı. Ayrıca alınan bu patent, Endüstriyel Tasarım alanında ilk belgenin de gelmesini sağladı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından Kastamonu Üniversitesi Konukevi'nde kamuoyuna tanıtılan "Çevreci Çapa Makinesi", tarımla uğraşan kadınların da hayatlarını kolaylaştıracak.

"Çok Hücreli LPG Tankı" ve "Güneş Enerjili Şarj Sistemi" çalışmalarıyla Kastamonu Üniversitesine iki patent kazandıran Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal'ın güneş enerjisiyle çalışan yeni buluşu; bağ ve bahçede yapılması gereken çapa işlerinin çok daha kolay ve kısa zamanda ayrıca yakıt maliyeti gerektirmeksizin gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.

Güneş ışığı olmadan kesintisiz 7 saat çalışabilen ve güneş ışığında kendisini 1 saatte şarj edebilen Çevreci Çapa Makinesi, ek bir modülle tohum ekiminde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

"Üniversite olarak bu patentlerin üretimini gerçekleştireceğiz"

Kastamonu Üniversitesi olarak patentini aldıkları ürünlerin üretimlerini gerçekleştirmek için yatırım yapacaklarını ve bu konuda kaynak arayışlarının devam ettiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Çevreci Çapa Makinesi'nin 124 ülkede geçerli kabul edilen Milletlerarası Patent olabilmesi içinde gerekli müracaatta bulunduklarını belirterek, "Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal'ın yeni çalışması sayesinde üniversitemiz ilk Endüstriyel Tasarım Belgesi'ni almıştır. Bu çalışmanın Türk Patent Enstitüsü'ne patent müracaatı yapılmıştır. 124 ülkede geçerli kabul edilen Milletlerarası Patent olması için de müracaat edilmiştir. Bu buluş Çevreci Çapa Makinesi'dir. Köylerimizde insanlarımızın bahçeleri, tarlaları çapalamak için çektiği zorluk göz önüne alınarak yapılan bir buluştur. Güneş enerjisi ile çalışmaktadır. Yakıt masrafı yok. Enerjisini depolayarak çalışıyor. Bunun büyüğünü yapabilecek durumdayız. Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal'ı yeni çalışmasından ötürü tebrik ediyorum" dedi.

Patentlerini aldıkları projeleri üretime geçirebilmek için çalışmalara hız verdiklerini ve patentlerin raflarda kalmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Rektör Aydın, "Bu patentlerin rafta kalmaması için çalışma yapıyoruz. Üniversitemizin patentini aldığı çalışma sayısı 4'e yükseldi. Ancak henüz yatırıma sevk edileni yok. Bunun için yatırımcı aradık. Dışarıdaki yatırımcılara Kastamonu yatırım yapma noktasında çok cazip gelmedi. Bu noktada biz de yatırımı üniversite olarak kendimiz yapalım dedik. Yatırımcı gelirse elbette değerlendireceğiz. Ama şu ana kadar Kastamonu'ya yatırım yapmaya kimse gelmedi. Yatırım yapmak için Kastamonu Üniversitesi olarak dış kaynak peşindeyiz. İnşallah bu kaynağı bulacağız. Bu patentlerimizi yatırıma, üretime sevk edeceğiz. Kastamonu Üniversitesi olarak üretime de geçeceğiz" diye konuştu.

Tarımla uğraşan kadınların hayatını kolaylaştıracak buluş

Tarımla uğraşan kadınların çapa yaptıkları esnada bel ve sırt ağrılarının arttığını hatırlatan Rektör Aydın, "Çapa yaparken dik durabildiğimiz için belimizin ağrımasını da önlemiş oluyoruz. Hem çapa yayıyoruz hem de eğilmeden, dizlerimizin üzerine çökmeden, hiçbir şekilde belimizi eğmeden dimdik vaziyette çapa yaparak sağlığımıza da zarar vermeden işimizi görmüş oluyoruz. 1 saatlik işi 20 dakikada bitirebiliyoruz. Dolayısıyla yüzde 70 civarında bir zaman tasarrufu da sağlamış oluyor. Yani 3 günlük işi 1 günde tamamlayabiliyoruz. Bu bizim için ayrı bir avantaj sağlıyor. Bel fıtığı veya sırt hastalıklarıyla ilgili durumlarla karşılaşmamızı daha da düşürüyoruz" şeklinde konuştu.

Güneş enerjisiyle çalışan çapa makinesiyle hem çapa yapılabildiğini hem seyretme yapılabildiğini hem de istenilen aralıkta tohum ekilebildiğini ifade eden Rektör Aydın, şöyle konuştu: "Hem de istediğimiz derinliği de ayarlayabiliyoruz. İstediğimiz derinlikte toprağı işleme fırsatımız oluyor. Ayrıca bu makinenin tekli sistemi yani bir tane çapa makinesini 2 günde yapabiliyoruz. 18 saatlik bir çalışmayla bir adet çapa makinesini bitirebiliyoruz. Haftalarca beklenilmesine de gerek kalmıyor."

"3 günlük iş, 1 günde tamamlanabilecek"

Tarlada veya bahçede kullanılacak olan çapa makinesinin 3 günlük işi 1 günde tamamlama gibi bir verim artışına da katkı sağlayacağını söyleyen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal ise, yapılan her çalışmanın anonim kalmaması için lisanslanması ve belgelenmesinin önemli olduğunu belirterek, "Problem odaklı çalışma yapıyorum. Köyüme gittiğimde oradaki tanıdıklarımın bahçe ve tarlada çapalama yaparken oldukça enerji ve zaman harcadıklarını gördüm. Bunun neticesinde de böyle bir çalışma yapma kararı aldım ve güneş enerjisiyle çalışan çapa makinesini tasarladım. Bu çalışmayı dört farklı model üzerinden geliştirdim, test ettim. Belirlediğim eksikleri tamamlayarak son ve uygun şeklini verdim. Bu makine ayrıca ek bir modülle tohum ekiminde de kullanılabiliyor. Güneş ışığı almadan kesintisiz 7 saat çalışabiliyor. Güneş ışığında da kendisini 1 saatte tam olarak şarj edebiliyor. Bu makine sayesinde çiftçiler 1 saatte yapacağı çapalama işini 20 dakikada tamamlayabilecekler. Bundan sonrada problem çözen ürünler tasarlamaya devam edeceğim. Maddi ve manevi desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın'a teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Fuat Kartal, Çevreci Çapa Makinesi'ni konukevinin bahçesinde çalıştırarak kullanımını anlattılar. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Seyit Aydın Kartal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title