Haberler

Katamonu - 300 Keklik Törenle Doğaya Bırakıldı

Abone Ol

Keklik Popülasyonunu Artırmak Amacıyla Üretme Çiftliklerinde Yetiştirilen Keklikler, Yozgat'ın Sorgun ile Kastamonu'nun Devrekani İlçelerinde Doğaya Bırakıldı.

KEKLİK popülasyonunu artırmak amacıyla üretme çiftliklerinde yetiştirilen keklikler, Yozgat'ın Sorgun ile Kastamonu'nun Devrekani ilçelerinde doğaya bırakıldı.

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne ait Kınalık Keklik üretim istasyonundan getirilen 10-12-16 ve anaç olmak üzere toplam 150 keklik, Kapaklı Köyü Derindere Mevkii dağlık bir bölgede düzenlenen törenle doğaya bırakıldı. Yozgat Valisi Necati Şentürk, tabiatın kurduğu dengeyi insanoğlunun bozmaması gerektiğini belirterek, "Tabiaatla oynarsanız, sizden bir gün mutlaka intikamını alır. Kene olayı çok insanımızın hayatının yok olmasına neden oldu. Bir başkası ise ektiğimiz hububata süne ve kımıl ile zarar verilmesi. Peki bunlarla nasıl mücadele edeceksiniz. ya biyolojik yolla, ya da kimyasal yolla mücadele edeceksiniz. Kimyasal yolla mücadele ettiğinizde karşınıza başka zararlarda çıkıyor. Onun için en doğal mücadele biyolojik mücadeledir. Bugün doğaya bırakılan bu güzel hayvanlarda biyolojik mücadelenin bir çeşidi olarak hububatlara büyük zarara yol açan süne ve kımıl gibi zararlılarıda topluyor. Keklik popülasyonunun azalmasının başlıca nedeni bilinçsiz avlanmadır" dedi.

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız ise keklik üretme çiftliğinde bu yıl üretilen 9 bin keklikten bin tanesinin kent genelinde doğal ortama bırakıldığını, 6 bin tanesinin çevre illere, geri kalanın da özel söktere satıldığını belirterek, "Bu kekliklerimiz yaban hayatında özellikle süne, kımıl, kenenin yanında doğaya zaralı bir çok parazitin larvalarını da yemektedir" diye konuştu.

Kastamonu Çevre Orman Müdürlüğü'ne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nce neslinin devam ettirilebilmesi için Devrekani ilçesine bağlı Kınık Köyü yakınlarında ilk etapta 150 keklik doğaya bırakıldı. İl genelinde toplam 500 kekliğin doğaya bırakılacağı belirtildi. Kastamonu'da 2006 yılında bin sülün, 750 keklik, 2009 yılında 500 sülün ve 500 keklik doğaya bırakan ekipler, 2010 yılında ise 500 sülün ve 500 kekliği doğaya bırakacak.

Proje kapsamında Çevre Orman Bakanlığı'na ait çiftliklerde üretilen keklik ve sülünlerin doğaya alışması için önce voliyer adı verilen 8 metre eninde 20 metre genişliğinde dev kafeslere yerleştiriliyor. Yaklaşık bir hafta süren adaptasyon sürecinin ardından Kastamonu Vali Yardımcısı Muammer Balcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, İl Çevre Orman Müdürü Yaşar Polat, Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, Devrekani Kaymakamı Osman Bilici ile bazı köylülerin katıldığı törenle doğaya bırakan keklikler kanat çırparak doğal yaşam alanlarına uçtular.

Kekliklerin doğaya salınmasının ardından açıklama yapan Kastamonu Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Kastamonu'da yıllardır keklik varlığını bitmiş olması nedeniyle keklik avının yasak olduğunu belirterek, Çevre Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar teşkilatı birlikte hareket ederek 2006 yılından itibaren çeşitli nedenlere doğaya sülün ve keklik salıyorlar. Bu bölgeye bugün 150 tane keklik bırakıldı. Kastamonu il sınırları içinde bu yıl içinde 500 keklik ve sülün bırakılacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title