Haberler

Katar ile Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Abone Ol

Katar Başsavcısı Ali bin Fatis el-Meri, Bazı Arap ülkeleri ve Katar arasındaki kriz nedeniyle zarar gören kişi ya da kurumların yasal yollarla haklarının alınacağını, zarara sebep olanlardan tazminat talep edileceğini bildirdi.

Katar Başsavcısı Ali bin Fatis el-Meri, Bazı Arap ülkeleri ve Katar arasındaki kriz nedeniyle zarar gören kişi ya da kurumların yasal yollarla haklarının alınacağını, zarara sebep olanlardan tazminat talep edileceğini bildirdi.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, basın toplantısı düzenleyen Meri, bazı Arap ülkelerinin uyguladığı ablukaya değindi.

Meri, "Bu abluka yoluyla Katar'daki kişi ya da kurumlara maddi zarar veren ülke içindeki ya da dışındaki tüm yabancı şirketler kovuşturmaya tabi tutulacak. Dünya orman değil, kanun var, bu sorunları düzenleyen sözleşmeler var, mahkemeler var." dedi.

Katar'a yönelik abluka nedeniyle zarar gören kişi veya kurumlara güvence vermek için atılan bazı adımların olduğunu ifade eden Meri, zarar görenlerin iletişim kurabilmeleri için telefon numaraları tahsis edileceğini aktardı.

Meri, tüm yasal yollarla bu insanların haklarının alınacağını ve zarara sebep olanlardan tazminat talep edileceğini dile getirdi.

"Yapılanın dayanağı yok"

El-Arap gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Cabir bin Nasır el-Meri'nin beğenilmeyen bir makalesi nedeniyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın açıkladığı "terör listesi"ne dahil edilmiş olabileceğini anlatan Başsavcı, bir süre önce Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından onurlandırılan Kurmay Albay Hamad bin Abdullah el-Fatis el-Meri'nin de bu listede yer aldığını kaydetti.

Yapılanın "bir dayanağı olmadığını" söyleyen Meri, terör listelerinin keyfe bağlı değil, hukuk kurallarına göre oluşturulduğunu vurguladı.

Meri, Katar'ı ablukaya alan ülkelerin "Doha yönetiminin, bir Tunus bankası aracılığıyla Libya'da terörist grupları finanse ettiği" suçlamalarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Bu 2011 yılındaki bir meseleydi. Söz konusu maddi meblağ, Tunus-Libya sınırındaki bir mülteci kampının ihtiyaçları için gönderilmişti. Katar'ın mülteci kampına verdiği bu destek, Tunus hükümetinin bilgisi dahilindeydi ve onların talebi üzerine gerçekleştirilmişti. Tunus'taki başsavcılık sözcüsü de daha önce bu durumu beyan etmişti."

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın yayınladığı ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği iddia edilen aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddia edilerek "terör listesine" alındığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Bahreyn Tunus Katar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title