Kato Dağı'nda Barış Festivali
Hakkari'de Kato Dağı Çelecenk Yaylası'nda Cilo Doğa Derneği tarafından organize edilen Barış ve Kültür Festivali, renkli ve coşkulu geçti.
Hakkari'de geçmişte çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Kato Dağı Çelecenk Yaylası'nda Cilo Doğa Derneği tarafından organize edilen Barış ve Kültür Festivali, renkli ve coşkulu geçti. Dün gece başlayan ve sabaha kadar süren festivalde havai fişekler atılıp halaylar çekildi. BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "30 yıl boyunca çatışmanın en yoğun yaşandığı Kota Dağı'ndan asker annelerine sesleniyorum; Gelin siz de bu barış sürecine destek sunun. Kürtler'e demokratik haklarının verilmesi için siz de elinizi taşın altına koyun" dedi.
Hakkari ile Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi arasında bulunan ve geçmişte çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Kato Dağı Çelecenk Yaylası'nda Cilo Doğa Derneği tarafından 1 Eylül Dünya Barış günü nedeniyle festival düzenlendi. Festival için Hakkari'de bir araya gelen aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Hakkari Miletvekili Adil Zozani, Hakkari Belediye Başkan Vekili Bülent Armut, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, araçlarla yaylaya gitti. Akşam saatlerinde havai fişeklerle start alan festivalde renkli görüntüler yaşandı. Vatandaşlar, bir yandan Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekip doyasıya eğlenirken, bir yandan da gece yaylada mangal yakıp etler pişirdi. PKK flamaları ve çatışmalarda ölen PKK'lıların fotoğraflarının da asıldığı festival alanında konuşma yapan Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan, barışa destek olmak için böyle bir organizasyon yaptıklarını söyledi.
'BARIŞ İÇİN BURADAYIZ'
Kato'dan barış mesajı vermek için toplandıklarını belirten BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani seslerinin herkes tarafından duyulmasını istedi. Hakkari halkının Kato'da barış nöbeti tuttuğunu ifade eden Zozani, şöyle konuştu:
"Bugün buraya barış güvercini uçurmak için geldik. Umut ediyoruz buradan verilecek barış mesajları, Türkiye'de, Ortadoğu'da, Ankara'da da duyurulmuş olsun. Kürt halkı, kültürü, özgürlüğü, dili için silaha sarılmış ise Kürt halkının evlatları bu dağlarda kanını akıtmışsa, silaha sevdalı olduğu için değil, bizlere başka seçenek bırakılmadığı içindir. Kürt halkının evlatları kendi halkının geleceği, tarihi, dili ve kültürü için silahlı mücadele başlatmak zorunda kalmıştır. Biz burdan mesaj veriyoruz. Eğer Sayın Başbakan, AKP hükümeti bu sürecin selametle gitmesini arzuluyorsa, Kürt sorununu demokratik ve barışcıl yöntemlerle çözmek istiyorsa bu mesajı almak zorundadır. Bu halk 'Kimse bizim tarihimizi yazmasın biz yazmak istiyoruz' diyor. Biz Kürt halkı olarak Ortadoğu'da, Anadolu'da ve Mezopotamya'da halklarla birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz. Halkımıza çağrımız şudur; Biraz daha mücadele bizi zafere taşıyacaktır."
'ELİNDE SİLAHLA DOLAŞAN KÜRT EVLATLARININ DA SİYASET YAPMA HAKKI VAR'
Barış süreci için adım altıldığını belirten Zozani, şimdiki amaçlarının Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak olduğunu söyledi. Zozani, "Türkiye'ye buradan mesaj verebiliyorsak bunun bir tek sebebi vardır. O da Kürt halk önderi sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu süreçtir. Bu süreçte bir adım daha ileri gideceğiz. O adım da sayın Öcalan'a özgürlük adımıdır. Eğer bugün bir siyasetçi olarak Kato Dağı'nda siyaset yapma hakkım varsa, Kürdistan dağlarında elinde silahla dolaşan, Kandil'de bulunan Kürt evlatlarının da siyaset yapma hakkı vardır. Sayın Başbakan diyor ki 'Kürt dilinin resmi dil olmasını asla ve asla kabul etmeyiz.' 'Hadi oradan' demek lazım. Sen kim oluyorsun da bu halkın dilini yasaklayacaksın?" dedi.
ASKER ANNELERİNE BARIŞA DESTEK ÇAĞRISI
Milletvekili Zozani, çatışmalarda şehit düşen asker ailelerine de çağrıda bulanarak başlatılan barış sürecine destek vermelerini istedi. 8 aydan beri kan akmadığını belirten Zozani, "Bu süreç daha fazla gençin kanının akmaması için başlatılan bir süreçtir. Hakkari'deki yurttaşların huzuru, Kayseri'deki, Yozgattaki, insanların huzuru demektir. Eğer bu dağlarda savaş çıkıyorsa buna dur deyin. 30 yıl boyunca çatışmanın en yoğun yaşandığı Kota Dağı'ndan asker annelerine sesleniyorum. Gelin siz de bu barış sürecine destek sunun. Kürtlere demokratik haklarının verilmesi için siz de elinizi taşın altına koyun. Eğer barış oluyorsa buna destek sunun. Çok şükür 8 aydır bu dağalarda kan akmıyor ve biz hükümetin bu sürecin devamı için vereceği mesajı bekliyoruz. Herşey hükümetin söyleyeceği söze ve atacağı adımlara bağlıdır. Kürt halkanın bundan sonra yapacağı bir şey kalmamıştır. 'Savaş' diyorlarsa eyvallah. 'Barış' diyorlarsa başımızın gözümüzün üstüne diyoruz. Tercihini barıştan yana kulanmak zorundadırlar" diye konuştu.
Daha sonra yazar Ragıp Zarakol ve İhsan Çölemerik'in verdikleri Ortadoğu ve barış paneli ile devam eden festival, sabaha kadar çeşitli etkinliklerle sürdü. - Hakkari