Kaya: DkMM Sıradan Bir STK Değil
Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) Eş Koordinatörü Eyüphan Kaya, DkMM'nin sıradan bir STK olmadığını söyledi.
Diyarbakır küçük Millet Meclisi (DkMM) Eş Koordinatörleri Eyüphan Kaya-Ahmedi Elaltunkara kentteki yerel ve ulusal basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TEBRİK ZİYARETİ İÇİN RANDEVU BİLE VERMEDİ
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'ndeki (GGC) toplantıda konuşan DkMM Eş Koordinatörü Eyüphan Kaya, Diyarbakır'da hala DkMM'nin ne olduğunu bilmeyen veya sıradan bir STK olduklarını zannedenlerin olduğunu belirtti.
Şu ana kadar DkMM'nin toplantılarına Büyükşehir Belediyesi'nden katılım olmadığını kaydeden Eyüphan Kaya, "Parti olarak AK parti, Hak-Par, Hüda Par, Saadet Partisi ve Vekillerimizden Cuma İçten ve Galip Ensarioğlu bu yasama yılında DkMM'ye katkıda bulunurken, Mine Lök Beyaz hanım efendide üç sefer mesaj göndererek mazeret bildirdi. Maalesef Diyarbakır Büyük Şehir Belediyemiz adına katılan olmadı. Bir ayı aşkındır tebrik ziyareti için randevu talebinde bulunduğumuz halde bize bir cevap verilmedi" dedi.
"TkMM'NİN RAPORLARI TÜRKİYE'NİN ORTAK PAYDASI OLARAK MECLİSE GÖNDERİLİYOR"
"Türkiye küçük Millet Meclisler'i (TkMM) TBMM'inin çalışma takvimine bağlı olarak yılda 9 toplantı gerçekleştirmektedir" diyen Kaya, her yılın ilk hafta sonu biri ulusal diğeri yerel olmak üzere iki gündemle üç saatlik bir oturum yaptıklarını ve bunun aynı zamanda 'vekil-müvekkil buluşması'na da vesile olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Toplantı her seferinde hayata emek vermiş bir kimsenin moderatörlüğünde kronometre ile idare edilip önce STK temsilcilerine 5'er dakika söz hakkı veriliyor en son vekillerimiz konuşuyor. Kendilerinin de 5'er dakika söz hakları var ancak konuşmalar arasında kendilerine soru sorulmuşsa bu süre 10 dakikaya kadar çıkabiliyor. Fakat soru sorma en sona bırakılarak 20 saniye soru sorma, 2 dakika cevap verme gibi bir süremiz de vardır. Konuşmaların tamamı kameramanlarımız tarafından kayda alınıp en kısa zamanda tekrar izlenerek bir raporlama yapılıyor. 22 ilden İstanbul mutfağımıza giden raporlar Türkiye'nin ortak paydası olarak meclise gönderiliyor. Meclis Koordinatorümüz her sefer bir vekil eşliğinde basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulduktan sonra, Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerine ulaştırılıyor. Yerel konu ile ilgili rapor da ilgili kurumun mailine gönderiliyor.
"KİMLİĞİNİZLE, DÜŞÜNCE VE İNANÇLARINIZLA GELİN ANCAK ÖNYARGILAR GİREMEZ"
Aile Fotoğrafı Bu fotoğrafta hepimize yer var. Gelmeyen olursa bir eksik kalıyoruz. Vekil – Müvekkil Buluşması Milletvekillerinin müvekkili kim? Bir vekilin müvekkiline ayıracak "ayda bir günü" olmaz mı? Kimse Kimsenin Yerini Dolduramaz Oturulmayan koltuk boş kalacak, sahibi gelip doldurana kadar. Eşit Yakınlık Tüm politik kuruluşlara eşit uzaklıkta değil, eşit yakınlıkta duruyoruz. Önyargılar Giremez Kimliğinizle, düşünce ve inançlarınızla gelin. Sadece "Önyargılarınız" kapının dışında kalsın. Amaç "Üzüm Yemek" "Bağcıyı dövmek" değil. Çok açık ve ağır eleştirebilirsiniz, ama konuyla ilişkili ve çözüm üretmeye yönelik olarak. Diyalog = Konuşmak + Dinlemek Katılmıyorum, ama bağırarak değil. Katılıyorum ama alkışlayarak değil. Hedef "Karar Almak Ve Uygulamak" Değil Azınlık, çoğunluğa uymak zorunda değil. Amaç diyalog, amaç en cılız sesin bile duyulması. Söz Uçar, Yazı Kalır Her ayın toplantı tutanakları ve ortak payda raporları yayınlanıyor. Adem-i Merkezi Yapı: Özerk Girişimler Ana ilkelere göre kurulan her kMM, kendi işini kendi görüyor, yöneten bir merkez yok. Açıklık, Şeffaflık: Hiçbir şeyi örtbas etmiyoruz. Başarılar kadar olumsuzluklar da görülmeli ki düzeltilebilsin.
"BU KEZ BÜYÜK KÜÇÜĞÜ DİNLEMELİ, SESİNİ DUYMALI"
O Büyük, Biz Küçüğüz: TBMM tabii ki büyük, egemenliğin merkezi orası, kararları o alıyor. Ama –geleneğin aksine- bu kez büyük küçüğü dinlemeli, sesini duymalı. Belediyeler Hepimizin: Ne şu partinin, ne bu partinin, Onlar bize, biz onlara sahip çıkmalıyız. Çünkü belediyeler bize hizmet için var. Yukarıda belirtilen prensiplere bağlı olarak özgür bir düşünce platformu niteliğinde insanımızın kendini ifade etmeye aracılık yapıp fikirlerini bir yandan TBMM'ye diğer yandan basın yoluyla kamuoyuna ulaştırıyoruz. Öncelikli olarak STK temsilcilerimize söz hakkı vermemizin nedeni ise toplumu örgütlü bir yapıya teşvik etmektir. Ancak kanaat önderi adı altında platforma zaman zaman bağımsız kimseleri de davet ediyoruz.
"DkMM SIRADAN BİR STK DEĞİL"
Bir il şurası niteliğinde olan DkMM galiba bazı kesimler tarafından daha tam tanınmamış ki sıradan bir STK gibi algılanıyor. Halbuki DkMM'nin paydaşları Diyarbakır Milletvekilleri, Belediye Eş Başkanları, Meslek Odaları, STK lar, Demokratik Kitle Örgütleri, Vakıflar, Üniversite ve Kanaat önderleri, Basın, ayrıca tüzel bir kişiliği olmasa bile her sosyal dinamik DkMM'nin asıl paydaşlarıdır. Biz de DkMM olarak kendilerine hizmet ediyoruz"
Kaya, DkMM'nin Haziran ayı toplantısının 7 Haziran Cumartesi günü saat 10;30-13:30 saatleri arasında Gazeteciler Cemiyetinde gerçekleştirileceğini hatırlatmasında bulundu.