Haberler

Kayın Mantarı, Köylülerin Geçim Kaynağı Olacak

Abone Ol

Kastamonu'da köylülere yeni gelir kaynağı oluşturmak amacıyla başlatılan organik kayın mantarı üretimi çalışmalarında başarılı sonuçlar alındı KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Ünal: "Üretim çalışmalarında başarılı olduk, kasım ayında Musalla köyünde ekimini yaptığımız kütüklerden ilk ürünleri elde etmiş bulunuyoruz. Dikilen kütüklerden yüksek verim alınmaya başlandı"

SİNAN ÖZMÜŞ - Kastamonu'da köylülere yeni gelir kapısı oluşturmak amacıyla lüks restoranlarda tüketilen ve diyet yapanlar tarafından tercih edilen organik kayın mantarı üretiminde başarı sağlandı.

Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Kastamonu Ziraat Odası işbirliğiyle hazırlanan "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi" kapsamında başlatılan deneme üretiminde başarılı sonuçlar alındı.

Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayın mantarının kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, B1 ve B2 vitaminleriyle protein bakımından oldukça zengin olduğunu söyledi.

Kayın mantarının besin kaynağı olarak "lignin, selüloz ve hemiselüloz" gibi yapı maddelerini kullandığını ifade eden Ünal, mantarın, içeriğinde bu maddelerin yeterince bulunduğu tarımsal artıklarda da yetiştirilebileceğini vurguladı.

İçeriğinin yüzde 90'ı su olan mantarda yağ bulunmadığına dikkati çeken Ünal, "Yağ olmaması, 'sıfır kolesterol' demek. Bu bakımdan diyet için ideal bir besin kaynağı. Özellikle lüks restoranlarda arzu edilen bir tür" diye konuştu.

Ünal, kütükte yapılan üretimlerde, diğer tekniklere göre daha az hastalık olgusuna rastlandığını dile getirerek, bu tekniğin kolay, ucuz, verimi yüksek ve maliyeti düşük olduğu için tercih edildiğini anlattı.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünde 5 çeşit ağaçtan oluşan 50 kütükte,  Bozkurt Orman İşletmesine ait depodaki 300 kütükte ve Musallar köyündeki 40 kayın kütüğünde deneme üretimi yapıldığını aktaran Ünal, "Üretim çalışmalarında başarılı olduk, kasım ayında Musalla köyünde ekimini yaptığımız kütüklerden ilk ürünleri elde etmiş bulunuyoruz. Dikilen kütüklerden yüksek verim alınmaya başlandı" şeklinde konuştu.

Ünal, kayın mantarının orman köylülerine alternatif gelir kaynağı olacağını vurgulayarak, pazarlamasını yapacak iş adamlarının müracaatlarını beklediklerini kaydetti.

Kırgızistan ve Kazakistan gibi Türk cumhuriyetlerinden talep gelebileceğini belirten Ünal, bu yöndeki çalışmalara destek verebileceklerini aktardı.

Kayın mantarı yetiştiriciliği

Ünal, aşılamanın ardından kayın kütüklerinin siyah poşetlere alındığını anlatarak, mantarların burada kuluçka dönemini yaşadıklarını söyledi.

Kuluçka dönemindeki 1-1,5 aylık aşamadan sonra mantarların üretim alanına taşındığını aktaran Ünal, Kastamonu yöresi koşullarında aşılama yapılan deliklerden 8-9 aylık sürede mantarların çıktığını kaydetti.

Ünal, tekniğine uygun ekim yapılan kütüklerin düzenli sulanması gerektiğini, bunun biraz zaman aldığını ifade ederek, ekim yapılan kütüklerden 3-5 yıl boyunca ürün alınabildiğini vurguladı.

Alternatif gelir kaynağı

Musalla köyünde çiftçilik yapan Hasan Karaosmanoğlu ise Kastamonu Vali Yardımcısı Atila Kantay ve Doç. Dr. Ünal'ın desteğiyle mantar üretimine teşebbüs ettiğini belirtti.

Evinin bahçesinde kurduğu seradaki 40 kütükte üretim yapmaya başladığını aktaran Karaosmanoğlu, "Kütüklerimizde mantarlarımız çıkmaya başladı. Kayın mantarının yanı sıra meşelere de şitake mantarı ekimi yaptık. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da çok çıkacaklar. Bunların satışını yaparak, en azından alternatif gelir kaynağı elde etmek istiyorum" diye konuştu. - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title