Kayıp 5 Gençle İlgili Arama Kurtarma Ekiplerinden Açıklama
Kumburgaz’da denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları hakkında MAG AME ve GEDAD açıklamalarda bulundu.
Kumburgaz'da denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları hakkında MAG AME ve GEDAD açıklamalarda bulundu. MAG AME Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, her gelen ihbarı değerlendirdikleri ancak ihbarlarda beklenilen cisimlerin çıkmadığını söyledi.
Kumburgaz Kamiloba sahilinde geçtiğimiz pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 genci arama ve kurtarma çalışmaları bugünde devam ediyor. Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yi bulmak için ekiplere 3 adet petrol arama gemisinin katılması bekleniyor.
Dün akşam saatlerinde GEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu'nun talebi üzerine Kadıköy'de demir atmış olan "Barbaros Hayrettin Paşa" isimli petrol arama ve tarama gemisi de çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı. Yenikapı açıklarında olduğu öğrenilen geminin, saat 21.00 sıralarında bölgeye varması bekleniyor. Barbaros Hayrettin Paşa'nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 3 mayın tarama gemisinin göremediği yerleri görebileceği bildirildi.
"GELEN HER İHBARI DEĞERLENDİRİYORUZ"
Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG AME) Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, sabah saat 08.00 itibariyle çalışmaya başladıklarını belirtti. Karadayı, "Silivri-Marmara Ereğlisi taraflarında bir tarama yaptık. Çeşitli ihbarlar geldi ve bu ihbarları değerlendirdik. İhbar edilen yerlerdeki cisimler doğru fakat bu beklediğimiz ve istediğimiz cisimler değil. İhbar edenler teşekkür ediyorum. Yaptıkları doğrudur ama bazen ihbar ederken dikkatli olmaları gerekiyor. Bazen boşuna zaman harcıyoruz. Gittiğimiz ihbarlardan bir tanesine 4. kez gidiyoruz. Oda el yapımı şamandıradır. O şamandıra her gün söylüyor. Bizde o şamandırayı söküp aldık. Onun dışında çeşitli ihbarlarda var. Gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Buraya gelirken de aldığımız ihbarla ilgili cisimleri aldık. 1 tanesi de deniz yatağıdır. Deniz yatağı gibi cisimler yüzeyde bol miktarda var. Bu cisimler uzaktan söylenen cisimlere benziyor. Fakat yinede değerlendirmek zorundayız. Fırtına çıktığında içeriye sürüklenen cisimler şimdi karaya vurmaya başladılar. Bu da iyi bir gelişme olabilir. Denizin içerisindeki akıntı karaya sürüklediği anlamına da gelebilir. Denizde ise bir kutu bulduk ve bunu fotoğrafladık. Deniz kuvvetlerin gemileri çalışmaya devam ediyor" dedi.
Sahil boyunda yaşayan insanların çok ilgili olduğunu ifade eden Kabadayı, "Orada yaşayanların gözlerinin sürekli olarak kıyıda olması çağrısını yapıyorum. Sahil kenarında olan insanlar sürekli olarak gördükleri her şeyi bildirirlerse en ufak bir bulguyu bile değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
Karadayı'nın konuşmasının ardından Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu ise arama ve kurtarma çalışmaları hakkında teknik olarak uygulamalı bilgi verdi.
"BARBAROS HAYRETTİN PAŞA GEMİSİ ÇOK DERİN SULARDA ARAMA YAPABİLİR"
Marmara Denizi'nde 1266-1021 metre arasında bir derinlik olduğunu söyleyen Zamanoğlu, "Bu nedenle dikkatimizi artık bu bölgeye taşıyoruz. Herhangi bir batık buluntusu bulmak ümidiyle bu bölgede çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Özellikle bu bölgede çalışma yapmak üzere Barbaros Hayrettin Paşa isimli petrol arama ve tarama gemisi bulunduğu bölgede çok derin mevki ve sularda derin taramalar yapabilir. Bu gemi aynı zamanda ve denizin fotokopisini çekebilecek kadar ince bir çalışma gerçekleştirebilir. Su üzerinde en ufak bir bulguyu ister kuzey ister güney kıyı şeridi olsun, ister batı ister doğu şeritleri olsun, sahil güvenlik ekipleri, İBB'e bağlı itfaiye helikopteri ve polis ekipleri bizlere bildirilmektedir. Bir denizin yatağının suda bin metre altına batmış olması durumunda bile bunu görebiliyor. Helikopter bunu bize bildiriyor bizde bunları topluyoruz. Toplamamızın nedeni de karışıklık olmaması ve bir sonraki ekibin aynı yere giderek zaman kaybetmemesidir" dedi.
En son olarak İmrali Adası açıklarında deniz bisikleti görüldüğü ihbarı aldıklarını dile getiren Umur Zamanoğlu, "Bunun üzerine sahil güvenlik helikopteri bölgede sorti attı. Sahil Güvelik, İmralı bölgesindeki "Kaan" adlı hücum botu bizi bildirilen ihbardaki nesnenin bir tahta parçası olduğunu bizlere bildirdi. Özellikle çalışmalarda AFAD, itfaiye, polis, sahil güvenlik, donanma ve bugün Barbaros Hayrettin Paşa isimli gemiyle geleceği söylenen 3 adet petrol arama ve tarama gemisi de gelmek üzere yoldalar" diye konuştu. - İSTANBUL