Haberler

Maliye'den kayıt dışı saat hamlesi! 6500 kişiyi tek tek tespit ettiler

Güncelleme:
Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan 6500 mükellefi tek tek tespit ederek, 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı ticareti ortaya çıkardı. Maliyenin hiçbir sektörde ve alanda çalınmadık kapı bırakmadığına işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz" dedi.

Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, VDK, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere ilişkin denetimlerini derinleştiriyor.
Kurul bünyesindeki Risk Analiz Merkezi'nde yapılan araştırmalar sonucunda, kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefler tek tek tespit edildi. Yaklaşık 6 bin 500 mükellefe yönelik çalışmada aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi mercek altına alındı.

KAYIT DIŞI ÜRÜNLER İNTERNET ÜZERİNDEN SATILDI

Kayıtlı alınan saatlerin belge düzenlenmeden satışı, kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı, lüks saatlerin ve bunların imitasyonlarının satışı ile antika saatlerin ticaretine kadar çok sayıda usulsüz işlem VDK'nin radarına girdi.

Banka ve aracı kurumalar aracılığıyla ya da kapıda yapılan ödemeler dikkate alınarak milyonlarca işlem hassas şekilde tarandı. Böylece, 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan büyük bir kayıt dışı ekonomi gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan analizlere göre, farklı marka ve modellerdeki gerçek veya imitasyon binlerce saat, vergi ödenmeden el değiştiriyor.

TÜKETİCİ DE MAĞDUR EDİLİYOR

Araştırma sürecinde, kayıt dışı faaliyet gösteren mükellefler tarafından elektronik ticaretin de yaygın şekilde kullanıldığı görüldü. Çevrim içi pazar yerlerinden, sosyal medya platformlarından veya internet sitelerinden sanal pos ve kapıda ödeme gibi imkanlarla kayıt dışı ürünlerin satışının yapıldığı belirlendi. İncelemeler kapsamında, bu ürünler için satış sonrasında belge düzenlenmediği, tüketicilerin de bu yolla edindiği belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olduğu tespit edildi.

LÜKS SAATLER DE TAKİPTE

VDK'nin analiziyle, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı saptandı. Analize takılan saatlerin bir kısmı Rolex, Omega, Patek Philippe gibi markaların imitasyon ürünleri oldu. Sadece kayıt dışı imitasyon saat ticareti değil, orijinal saatlere yönelik tüketici profilleri de takibe alındı. Tanesi milyonlarca lirayı bulan lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de kontrol ediliyor. Bu süreçte görülebilir bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere ödedikleri tutarlar dikkate alınarak bu kazancın kaynağı araştırılıyor. Bu kapsamda, arka planda kara para aklama, gelir saklama gibi suçlara yönelik araştırmalar da yürütülüyor.

"ÇALINMADIK KAPI BIRAKMIYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, Maliyenin hiçbir sektörde ve alanda çalınmadık kapı bırakmadığına işaret ederek, şunları kaydetti; "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz. Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir. Programın esaslarından bir tanesi de kayıt dışılıkla mücadeledir."

Kaynak: AA / Güncel

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Mehmet Şimşek Ekonomi Maliye Finans Güncel Hukuk Hukuk Finans Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (62)

Erkan Can :

dilan polat ve benzerlerini sokağa saldıktan sonra kimseyi vergi ödemeyenlerle mücadele ettirdiğinize inandıramazsınız diyeceğim ama bu halk nelere inanmadı ki buna da inanır. helal sana şimşek,halk kahramanı .!

Yanıtla10337
Düsünür:

Bu adam halki parasizlastirmaya calisyor. 7000 lira uzeri alisveriste banka kartinda cekme zorunlulugu hale getirdi. Banka%5 komisyon alsa. Saticidan 350 TL kesinti yapacak. Satici ise bu kesintiyi tuketiciye yansitacak. Neymis karapara aklmanin onune geciyorlarmis. 7 bin lira ila parami aklanir. Asgari ucretle calisan bir adamin kara parayla ne alakasi var. Alim gucu zaten yok. Alim gucunu dahada zorlastiriyor. Bu adamin kureselcilere hizmet ettigini dusunuyorum. Yoksa halkina neden bu kadar dusman olsun ki. Bakan simsegin halki icin hizmet ettigini dusunmuyorum. Halkina hizmet eden halkini feraha kavusturma cabasini surdurur. Oysa bakan simsek halki dahada zor durumda birakiyor parasizlastirmaya calisiyor.

447
OGUZ TEKIN:

Önce kendinizden, vekillerden, yandaşlarınızdan başlayın. İzahı olmayan şeylerin mizahı olur. Güldür güldüre kadar düştünüz. Külfeti yüksünüz aziz vatana.

Yanıtla15243
Sezgin Sezgin:

Bu kafayla yüzde 20 inin bile altına düşer bu akp... hiç yanılacagımı zannetmiyorum..bu zulmün mutlaka oy zamanı bir bedeli olacak..

436
Türkkızı:

kayıt dışı diyor kayıt altında olanı demiyor allahım beyin çalışmıyor

236
Bahtsız Bedevi:

Zafer Çağlayan'a da uğrayıverin bir zahmet. Zamanın parasıyla 700 bin lira mıydı neydi kollll saati

Yanıtla5172
egitimci dede:

muammer güleri unutmussun yatmıstı birilerinin onüne...

024
Hacer Kalkan Bayram:

Hocam elin değmişken meclisteki müsvettelerin kolunu evini banka kasaları hesaplarını da bir zahmet el atın Hatta sarayın masrafları koruma orduları özel araçları 5 uçakla amerika turları yazlık saraylar maaşları burayada bir zahmet denetleyin sonuçta tasaruf sizden soruluyor değilmi

Yanıtla11156
Cevdet Karaduman:

Gerçekten ülkede büyük komedi yaşanıyor.yakında kıçımıza giydiğimiz donunda fişini sorarlarsa şaşmayın.kazanla savurup kaşıkla toplamaya çalışıyorlar.

Yanıtla18144
Türkkızı:

neyin komedisi adamın 1 saati senin ömründe göremeyeceğin para onun kaydını istiyor sana ne oluyor

265
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title