Kayıt Skandalı Danıştay'da
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu'nda yaşanan kayıt skandalında bu kez yargı şoku yaşandı.
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu'nda yaşanan kayıt skandalında bu kez yargı şoku yaşandı. Yedek listeden okula alındıktan 32 gün sonra kayıtları silinen 11'i bayan toplam 22 öğrenci yeniden okula dönebilmek için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Aynı gerekçeler ve aynı avukat tarafından açılan davaya bakan dört ayrı mahkemeden ikisi öğrencileri haklı bulurken, iki mahkeme olumsuz yönde karar verdi.
Davayı kazanan 12 öğrenci okula dönerek, kayıtlarını yeniden yaptırdı. Aynı gerekçelerle davayı açmalarına karşın mahkeme tarafından haksız bulunan ve kayıtları yapılmayan 10 öğrenci bir üst mahkeme olan Danıştay'a başvurdu. Okul idaresi de kayıtlarını yaptıran 12 öğrenciyle ilgili Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay şimdi hem öğrencilerin hem okul idaresinin itirazını değerlendirip son sözü söyleyecek.
İzmir 2'inci ve 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görülen davada haklı bulunan 12 öğrenci kayıtlarını yaptırarak okula yeniden döndü. Kayıtları silindikten üç ay sonra okula başlayan 12 öğrenci, sınavları da başarı ile verip bir üst sınıfa geçti.
İzmir 1 ile 4'üncü İdare mahkemelerinde davaları görülen 10 öğrenci, davayı kaybetmenin şokunu yaşadı. Davayı kaybeden öğrenciler, "Avukat aynı, dava dilekçesi aynı ve gerekçeler ve savunma aynı, kararlar farklı. Bu nasıl bir adalet biz de şaşırdık. 12 öğrenci arkadaşımız okula döndü, biz de
ortada kaldık" dedi.
Çıkan farklı kararlar, öğrencilerin Avukatı İzzet Öztürk'ü de şaşkına çevirdi.
Başka okullara kayıtlarını yaptıran 26 yedek öğrenciden 22'si internet sitesinde yapılan duyuru üzerine okullarındaki kayıtlarını sildirip, Ege Üniversitesi (EÜ) Beden Eğitim Spor Yüksekokulu'na kayıtlarını yaptırdı. Bu süre içinde harç paralarını yaptıran öğrenciler, öğrenci kimliklerini aldıktan sonra derslere katılıp yoklama verdi. Aradan 32 gün geçtikten sonra skandal ortaya çıktı. Yedek listeden okula kayıtlarını yaptıran öğrencilerden Necip Ergül, Bora Bayrak ile Oğulcan Damar'ın evine gelen tebligat şok etkisi yaptı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü imzalı, 18 Ekim 2011 tarihinde gönderilen yazıda, "2011-2012 Eğitim öğretim yılı için Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nun belirlediği, üniversitemize Beden Eğitimi ve Spor
Yüksekokulu, 'Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği' bölümünün kontenjanı dışında kayıtlandığınız ve konuya ilişkin olarak Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nca kontenjan artırılması teklifimizin kabul edilmemesi
nedeniyle üniversitemizle ilişkiniz kesilmiştir" denildi.
Bu yazı üzerine aynı şartlarda okula kayıtlarını yaptıran öğrencilerin kayıtları da, okulun bilgisayarındaki siteden silindi. Yedek diğer öğrenciler, "Yetkililerle yaptığımız görüşmede bize, 'Pardon yanlışlık olmuş. Biz sorumlular hakkında gerekli soruşturmayı yapıyoruz' diyerek tepki göstermişlerdi" dedi.
DAVA AÇTIK
Öğrencilerin okul tarafından mağdur edildiğini ve konuyu idari yargıya taşıdıklarını belirten Avukat İzzet Öztürk ise, tepki ve şaşkınlığını ve bundan sonraki süreç hakkında şöyle konuştu: "22 Öğrenci ile ilgili yürütmenin durdurulması için dava açtık. Sayı çok olduğu için uyarıp, bilgisayar sistemi davayı dört ayrı mahkemeye böldü. İzmir 2'inci ve 3'üncü İdare Mahkemesi, 12 öğrenciyi haklı bularak, okula dönmeleri gerektiği yönünde karar verdi. Biz bu karara sevinirken, 1 ile 4'üncü İdare Mahkemeleri davasına baktığı 10 öğrenci ile ilgili olumsuz karar verdi. Kanun koşulları oluşmadığı gerekçe gösterilen karardan sonra öğrenciler büyük şok yaşadı. Veliler isyan etti. 12 öğrenci okula geri döndü ve bir üst sınıfa geçti. Okula dönemeyen öğrenciler için Danıştay'a başvurduk. Okul İdaresi de okula dönen öğrenciler için itirazda bulunup Danıştay'a başvurdu. Danıştay şimdi hem bizim hem okul idaresinin itirazını değerlendirecek." - İZMİR