Kaymakam, Deniz Dibinden Balıkların Katili Terkedilmiş Ağ Çıkardı
İzmir'de, su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terkedilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla 'Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' uygulanmaya başladı.
İzmir'de, su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terkedilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla 'Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' uygulanmaya başladı. Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, dalgıç kıyafeti giyip su altına inerek çalışmalara bizzat katıldı.
Denizlerde avcılık sırasında kopan, kaybolan ve terkedilen av araçları, bulundukları yerde pasif olarak faaliyetine devam etmenin yanında, canlıların barınma ve beslenmelerini olumsuz etkiliyor ve su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden oluyor. 'Hayalet avcılık' denilen bu durum su altında yaşayan hem de diğer canlıların (su kuşları, kaplumbağalar vb.) yaşamında ciddi boyutta tehlikeler oluşturuyor. İzmir'de Çeşme, Urla ve çevresinde balıkçılardan alınan bilgiler ışığında 24 lokasyonda denize terkedilmiş av araçlarının çıkarılma çalışmalarına başlandı. Çeşme Ildırı açıklarındaki ilk temizleme faaliyetine katılan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, yapılan çalışmayı yerinde inceledi.
'Hayalet ağların' denizden çıkarılması işlemine bizzat dalgıç kıyafetleriyle su altında eşlik eden Çeşme Kaymakamı Erkayıran, "Bizler bu denizlerin emanetçisiyiz. Gelecek nesillere bu emaneti hakkıyla bırakmalıyız. Bugün denizlerimizi tehdit eden bu ağların çıkarılmasını ben de çok önemsiyorum" dedi. Projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, denizlerde sürdürülebilir balıkçılığın devam etmesi için Bakanlık tarafından birçok projenin yürütüldüğünü hatırlatarak, "Bugün burada fevkalade önemli bir projenin ilk uygulama adımlarını atıyoruz. Bakanlığımız bu projeyi geçtiğimiz yıl birkaç ilde pilot olarak uyguladı. Bu yıl ilk kez İzmir'de uygulanıyor. İlimizde 39 metreye kadar olan derinlikteki terkedilmiş ağları denizlerden çıkarıyoruz. Böylece bu ortamlarda yaşayan deniz canlılarının yaşamlarına olan bu olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olacak. Araştırmalar 24 değişik lokasyonda 36 bin metrekarelik alanda yapılarak 15 hayalet ağ tespit edildi. Birlikte çalıştığımız dalgıçlar ile beraber bunların tespiti ve temizliği yapılıyor" dedi.
"HAYALET AĞLAR DENİZLERDE ADETA KATLİAM YAPIYOR"
Balıkçılığın geleceği için projenin son derece faydalı olduğunu belirten Güldal,
"Hayalet ağlar denizlerin dibinde adeta katliama yol açıyor. Deniz canlılarının üremesine, hareketlerine, geçişlerine çok ciddi olumsuz etkileri var" diye konuştu. Projenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyleyen Güldal balıkçılara da hatırlatmada bulunarak, herhangi bir nedenle denizde kalmış av araçlarının agimkayboldu@tarim.gov.tr adresine veya il ve ilçe müdürlüklerine bildirmesini istedi.
Proje İzmir'in yanı sıra İstanbul, Balıkesir, Mersin, Hatay ve Sinop'ta da uygulanıyor. - İzmir