Haberler

Kaynak: 10 Yılda Adalette Önemli Reformlar Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, son 10 yılda adalet alanında önemli reformlar yapıldığını söyledi.

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, son 10 yılda adalet alanında önemli reformlar yapıldığını söyledi. Kaynak, yapılan reformlara rağmen, uyuşmazlık davalarında alternatif yöntemler kullanılarak çözüme ulaşılması konusunda arzu edilen noktaya ulaşılmadığını ifade etti.

Avrupa Birliği'nin İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi ile birlikte hazırladığı 'Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - İsveç'te Uzlaştırma Müessesi ve Türk Hukukunda Benzeri Uygulamalar' konulu seminerinin 9'uncusu Kahramanmaraş'ta düzenlendi. Kahramanmaraş Adliyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İsveç Adalet Bakanlığı Temsilcisi Karin Hallsten, Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Tanrıkulu, Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi Üyesi Türkan Erturan, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Nacka Mahkeme Daire Başkanı Ylva Osvald, Nacka Hakimi Elisabet Wass Löfstedt, İzmir Cumhuriyet Savcısı Mustafa Nevhan Akyıldız, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Atalı ile Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İsveç'teki davalarda yaşanan uyuşmazlıkların yarısından fazlasının 'sulhe teşvik' yoluyla karara bağlandığını söyledi. Kaynak, İsveç Ulusal Mahkemeleri ile 2007'den bu yana yürütülen proje kapsamında birçok çalışma yapıldığını belirterek, "İsveç'te bugün uyuşmazlıkların yüzde 50'den fazlası, hukukta uzlaşma yani 'barışa teşvik' yolu ile çözümlenmektedir. Türkiye'de, gerçekleştirilen seminerlerle Yargı Reformu Stratejisi'nde tayin ve tespit edilen uyuşmazlıkların alternatif yöntemlerle çözümü amaçlanıyor. Son 10 yılda adalet alanında önemli birçok reformlar yapılmış olmasına rağmen, uyuşmazlıkların alternatif yöntemler kullanılarak çözümü konusunda arzu edilen sonuçlar henüz alınamamıştır. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları uygulamalarından beklenilen olumlu sonuçların alınamamasının nedenleri arasında, iş yükünün çok fazla olması, adalet dağıtıcılarının klasik alışkanlıklarını kolay kolay terk edememeleri gibi birçok sebep gösterilebilir" diye konuştu.

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, hukuk sisteminde savcı ve hakimler kadar avukatlara da görev düştüğünü aktararak, şöyle devam etti:

"Uzlaşma uygulamalarında olduğu kadar, adaletin layıkıyla tecellisinde, yargıya duyulan güvenin arttırılmasında avukatlara da en az hakimler ve savcılar kadar görev düştüğü açıktır. Ülkemizde her alanda olduğu gibi adalet alanında da büyük bir zihniyet dönüşümü yaşanmaktadır. Artık vatandaş ve vatandaş memnuniyeti odaklı bir yönetim anlayışı hayatın her alanına hakim hale gelmiştir. Bu anlayış adalet sektöründe de kendini göstermektedir. Vatandaşımız her şeyin en iyisine layıktır. Bizlere hukukçular olarak düşen görev ise çözüm odaklı olarak yılmadan, yargının tüm aktörleri arasındaki gün geçtikçe güçlenen işbirliğini daha da geliştirerek, daha fazla adaleti daha kısa sürelerde sağlamak ve kalıcı emniyeti temin eden alternatif uyuşmazlık çözüm yolları gibi yeni metotları daha yaygın olarak kullanmaktır."

Konuşmaların ardından 'Kurgusal Mahkeme', 'Cezada Uzlaşma', 'Türk Hukukunda Sulhe Teşvik Uygulamaları' konularında eğitim paneli düzenlendi. - Kahramanmaraş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Adliyesi Avrupa Birliği Veysi Kaynak İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title