Haberler

Kayseri'deki ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu

Güncelleme:
Abone Ol

Kayseri Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu. 4 günlük çalışma sonrasında gün yüzüne çıkarılan fosil, alçı ceket yöntemiyle laboratuvara götürülecek.

Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu. Uzman Antropolog Özge Kahya, "Daha önce bulunduğumuz alandaki fosiller arasında filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boş boynuzlular dediğimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbağa fosiline rastladık" dedi.

4 GÜN SÜREN ÇALIŞMA SONRASINDA ORTAYA ÇIKARILDI

Merkez Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında bulunan Taşhan bölgesinde, 2 yıl önce keçi otlatan çoban, dev fosil parçası buldu. Çobanın durumu bildirmesi üzerine bölgede kazı yapıldı. Yapılan kazılarda, fil, zürafa, at ve gergedana ait 7,5 milyon yıllık fosiller bulundu. Devam eden kazı çalışmalarında, Yamula Barajı kıyısındaki Taşhan Mahallesi'nde ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosiline rastlandı. Ekipler 4 gün süren çalışmanın ardından kaplumbağayı gün yüzüne çıkardı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında yapılan kazılarda, titizlikle temizlenen kaplumbağa fosili topraktan çıkarılarak, 'alçı ceket' yöntemiyle laboratuvara götürülecek.

"İLK DEFA KAPLUMBAĞA FOSİLİNE RASTLADIK"

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Uzman Antropolog Özge Kahya, "Yamula Barajı, 7-8 milyon yıl öncesiyle tarihlendiriliyor. Daha önce bulunduğumuz alandaki fosiller arasında filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boş boynuzlular dediğimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbağa fosiline rastladık. Önceki dönemlerde sıklıkla görülebilecek bir fosil ama Yamula'da ilk kez bulduğumuz için bizleri heyecanlandırdı" diye konuştu.

"KAPLUMBAĞA FOSİLİNİ ALÇI CEKET YÖNTEMİ İLE ÇIKARACAĞIZ"

7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosilinin topraktan çıkarılması için çalışmanın sürdüğünü kaydeden Kahya, "Bulduğumuz kaplumbağa fosilini mantar pozisyonuna aldıktan sonra fotoğraflama yapıp, fosil iyi korunmadığı için alçı ceket yöntemi ile bulunduğu yerden çıkaracağız. Emmiler, Çevril ve Yeni Taşhan bölgesinde yaptığımız kazılarda file ait femur ve kafa tasına ait fosiller çıkıyor. Çoğunlukla fil çıkıyor ama bu sene bovitlere '(boş boynuzlular) ait fosiller örneklerini de buluyor. Bulunan kaplumbağa fosili ile de Kayseri'de fosil zenginliğinin artacağını söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yamula Barajı Kocasinan Kayseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

pötürgeli:

yaw dört günlük araştırma diyorsunuz sonrada 7. 5 milyon yıllık fosil diyorsunuz yok devenin nalı bende haber resminden baktım en az en az 80 trilyon yıllık

Yanıtla11
:

7, 5 milyon yılı neyle ölçüyorlar acaba?

Yanıtla11
yarcan:

aç biraz kitap oku. . . hala anlamsız sorular soruyorsun. .

02
TÜRKMEN:

Bende fosil bulmuştum, fotoğrafını çekip yetkililere gönderdim, yetkililer fotoğrafa bakarak büyük bir ihtimalle fosil olduğunu söylediler, inceleyebileceklerini söyledim, geleceklerini söylediler ne gelen oldu, ne giden,

Yanıtla11
arkeolog:

yanlışlıkla kendi resmini göndermeyesin, şaka şaka

01
atarabası osman:

abi elinizde uzaylı virüs uzay dairesi ufo mars haberi var mı abi, bu sefer yeni 2020 olsun abi, seri katil haberi de olur abi

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title