Haberler

Kazakistan'a Çalışmaya Gittiler, Borçlu Döndüler

Güncelleme:
Abone Ol

Yaklaşık 15 gün önce bir müteahhidin, Kazakistan'da yapacağı okul inşaatında çalıştırmak üzere beraberinde götürdüğü 31 işçi, Türkiye'ye gönderildi.

Yaklaşık 15 gün önce bir müteahhidin, Kazakistan'da yapacağı okul inşaatında çalıştırmak üzere beraberinde götürdüğü; gerekli izinleri alamayınca da ortada kalan 31 işçi, elçilik aracılığıyla Türkiye'ye gönderildi. Ancak işçilere yol masrafları karşılığında ve 1 aylık sürede geri ödenmesi koşuluyla 916'şar dolarlık senet imzalatılması tepkilere neden oldu.

Müteahhit olduğu belirtilen kişi, Kazakistan'da, okul inşaatında çalıştırmak üzere geçen 6 Eylül günü, aralarında Kayserili'lerin de bulunduğu 31 işçiyi bu ülkeye götürdü. Ancak müteahhidin, gerekli çalışma izinleri alamayınca işçileri ortada bıraktığı iddia edildi. Bu gelişmenin ardından 15 gün boyunca ülkede mahsur kalan işçiler, önce ülkedeki Türk elçiliğine başvurdu. Buradan bekledikleri ilgiyi göremedikleri öne sürülen işçilerden bazıları, elektronik postayla, inşaat işiyle uğraşan DYP Konya İl Başkanı Nurettin Fırat'a ulaşarak yardım istedi. İşçilerin yardım talebi üzerine harekete geçen Fırat, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçerek durumu anlattı. Bunun üzerine Bakanlık, Kazakistan'daki Türk elçiliğine, işçilerin ülkeye gönderilmesi talimatını verdi.

SENET İMZALADILAR

15 gün boyunca parasızlık nedeniyle mağduriyet yaşayan işçiler, bu kez de elçilik yetkileri tarafından imzalamaları istenen senetlerin şokunu yaşadı. Elçilik yetkilileri, işçilere Türkiye'ye gönderilme masrafları karşılığında 916'şar dolarlık senet imzalattı. Bu talep karşısında şaşırdıklarını belirten Kayserili işçilerden Şükrü Bağcı, çaresizlik nedeniyle senetleri imzalamak zorunda kaldıklarını söyledi.

İmzaladıkları senedin 1 aylık süresi olduğunu belirten Bağcı yetkililere, "916 dolarlık senedi biz 1 ayda nasıl ödeyeceğiz? Cebimizde paramız yok. Önümüz bayram. Bizler kıt kanaat geçinen dar gelirli insanlarız, bu parayı nereden bulacağız? Devlet vatandaşına böyle mi sahip çıkıyor?" diye tepki gösterdiklerini, yetkililerin ise kendilerine, "Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen talimat bu şekilde. Bizim yapacağımız bir şey yok" yanıtını verdiğini öne sürdü.

'NASIL ÖDEYECEĞİMİZİN DERDİNE DÜŞTÜK'

Önceki gün uçakla İstanbul'a indiklerini kaydeden Şükrü Bağcı Ankara, Niğde ve Kayserili olan işçilerin bu senetleri imzalamak zorunda kaldıklarını vurgulayarak şöyle dedi:

"Çünkü başka yol yoktu. Elçilik görevlileri imzalamayana bilet vermeyeceklerini ve bu yönde talimat aldıklarını söyledi. Arkadaşlarımızla birlikte şimdi 1 ayda bu senetleri nasıl ödeyeceğimizin derdine düştük. Ekmek parası yolunda kandırıldığımıza mı, 15 gün boyunca çektiğimiz sefalete mi, yoksa senede mi yanalım bilemiyoruz."

Kayseri Haber

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Fırat Kazakistan Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title