Kazdağları Ulusal Çalıştayı Başladı
Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Güre Beldesi'nde düzenlenen 'Kazdağları Ulusal Çalıştayı' başladı.
Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Güre Beldesi'nde düzenlenen 'Kazdağları Ulusal Çalıştayı' başladı. Çalıştayda, son yıllarda artan maden arama çalışmalarıyla ilgili endişeler bilim adamları, yerel yöneticiler ve yörede yaşayan köylülerin katılımıyla masaya yatırıldı. İki gün sürecek çalıştayın ilk gününde, Kazdağları'nın jeolojisi ve depremselliği, su kaynakları ve su kültürü, jeomorfolojik özellikleri ve hava kalitesi arasındaki ilişki tartışıldı.
Saruhan Otel'de gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği ve Akçay Belediye Başkanı CHP'li Cahit İnceoğlu, Kazdağları ve Edremit Körfezi'nin güneyindeki Madra Dağı'nda yer alan 26 belediyenin oluşturduğu Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği'nin çevre mücadelesi için kurulan ilk birlik olduğunu belirtti. İnceoğlu, "Kazdağları'nda yaşanan ve önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel çevre karşıtı madencilik faaliyetlerine bilimsel bir yaklaşımla ışık tutmak, Kazdağları'nın yeni keşfedilen değerlerini ortaya koymak, yapılacak yanlış uygulamaları önleyebilmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile bu çalıştayı düzenledik" dedi.
Çalıştayın ilk gününde konuşmacılar, mitolojideki adı 'İda' olarak bilinen Kazdağları'nın taşıdığı tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerleri nedeniyle, yeryüzünün önemli yaşam kaynaklarının başında geldiğini vurguladı. Konuşmacılar, Kazdağları'nın yerbilimsel özellikleri, ekolojisi, doğal zenginliklerini katılımcılarla paylaştı.
Çalıştayın ikinci ve son günü olan yarın ise Kazdağları'nın kültürü, tarım, ormancılık ve turizm potansiyeli ile madencilik faaliyetleri ve bunların Kazdağları'na etkileri tartışılacak.
-------KUTU ------
Çalıştaya katılanlar
BALIKESİR Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Soykan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Yüzer ve Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Atalay, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuna Ekim, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Özhatay, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. İsa Cürebal, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Tuna Ekim, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi oğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Nihat Özel, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Uğurlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Senem Uğurlu, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Efe, Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Çevre Mühendisleri Odası'ndan Tuğba Uçankuş, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mimar Mehmet Akif Öznal ve Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık. - Balıkesir / Edremit